Lapsuudessani -70-luvulla kyläily oli paitsi tavallista myös tärkeää. Varsinkin viikonloppuisin kävimme kylässä ja meillä kävi vieraita. Kesäisin vierailulle tulivat kauempana asuvat sukulaiset – joskus ennalta sovitusti, mutta usein myös tarkkaa aikaa ilmoittamatta. Se oli aikaa, jolloin myös yllätysvieraat otettiin ilolla vastaan. Silloin laitettiin heti kahvi keittymään ja joku kipaisi lähikauppaan pullan ostoon. Mitä kauempaa vieraat tulivat sitä kauemmin he viipyivät. Jos väkeä oli paljon, lattia täyttyi iltaisin siskonpedeistä. Näihin hetkiin liittyy monia mukavia muistoja.
Edelleen vierailut ystävien kodissa tai mökillä ovat tärkeä osa monen suomalaisen elämää. Kyläillään sukulaisissa, naapureissa, ystävillä tai vieraillaan hoitokodissa. Toisaalta sanotaan, että kyläily on katoavaa kansanperinnettä. Perinteinen kyläily on vähentynyt, koska elämä on kiireistä ja tuttuja tavataan yhä useammin vain Facebookissa.
Kyläillään! on kirjoituskilpailu, joka kutsuu jakamaan unohtumattomat kyläilymuistot ja -kokemukset. Kilpailuun voi kirjoittaa kyläilemisen merkityksestä ja muutoksista tai luoda aiheesta kuvitteellisen tarinan, runon tai novellin. Tyyli on vapaa. Tekstejä otetaan vastaan helmikuun loppuun 2019 saakka. Parhaiden tekstien joukosta toimitetaan kirja.
Kilpailun järjestävät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot ry. Kilpailu on valtakunnallinen ja kaikille avoin. Mukaan voi osallistua tosipohjaisella tai kaunokirjallisella tekstillä. Kilpailussa jaetaan rahapalkintoja. Pääpalkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.
Lue tarkemmat ohjeet

Pääkuva: SKS KRA, Elsan läksiäiskahvit, 1927, Tornio