Thumbnail

Leffa-arvostelu elokuvasta Shoplifters - perhesalaisuuksia

Elokuvan nimi: Shoplifters – perhesalaisuuksia 

Ohjaaja: Hirokazu Kore-eda 

Vuosi: 2018 

Arvio: 4 tähteä (asteikolla 1-5 tähteä)

 

Leffaraati arvioi 24.3. Kino Tapiolan Seniorikinossa näytetyn elokuvan Shoplifters – perhesalaisuuksia. Elokuva palkittiin keväällä 2018 Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla Kultaisella palmulla ja se oli Japanin virallinen Oscar-ehdokas. 

Elokuva kertoo hyvin monipolvisen tarinan. Osamu on poikansa kanssa tavanomaisella näpistelyreissulla, kun he sattumalta kohtaavat kylmässä värisevän, hylätyn tytön. He huolehtivat tästä ja ottavat tytön osaksi perhettään. Vaikka he ovat köyhiä ja elävät kädestä suuhun, on heillä kuitenkin asiat hyvin – lämmin kiintymys on käsin kosketeltavaa. Kunnes odottamaton tapahtuma paljastaa perheen salaisuudet ja laittaa heidän yhteiselonsa koetukselle. 

Leffaraati koostui tällä kertaa kahdeksasta arvioijasta. Raadin keski-ikä oli noin 70 vuotta. Raati arvioi elokuvaa ennen kaikkea poikkeukselliseksi ja erikoiseksi. Elokuva puhutteli, mutta heti elokuvan katsomisen jälkeen oli vaikea löytää sanoja. Osa raatilaisista tunsi ohjaajan tuotantoa entuudestaan ja pohtikin, että ohjaajan tapa tehdä elokuvia jättää tarkoituksella tulkintoja. 

Elokuvan juonta arvioitiin vahvasti yhteiskuntakriittiseksi kuvaukseksi perheen muodostamisesta. Juoni oli hyvin monipolvinen ja kuoriutui kuin sipuli. Syöminen oli vahvasti keskiössä. Pohjimmiltaan elokuvan arvioitiin kertovan välittämisestä, läheisyydestä yhteiskuntakritiikin ohella. Elokuvaa kuvailtiin myös tosi-tv:n tai dokumentin kaltaiseksi – näyttelijäsuoritukset olivat niin hyviä, että raati unohti katsoneensa elokuvaa. Ihmiset kuvattiin elokuvassa hyvin paljaana ja todellisena, kiitosta saivatkin sekä ohjaus että näyttelijäsuoritukset. Erityisesti perheen pieni tyttö oli läsnäolossaan suorastaan riipaiseva. 

Kokonaisuudessaan elokuvaa kuvattiin pysähdyttäväksi, puhuttelevaksi ja ajatuksia herättäväksi kuvaukseksi toisenlaisesta arjesta. Elokuva kritisoi voimakkaasti heikompien puolella olevia yhteiskunnallisia järjestelmiä. Monet raatilaiset uskoivat elokuvan aukeavan paremmin toisella katselukerralla. 

 

Teksti: Outi Laiti

  

Outi Laiti

Thumbnail
Projektipäällikkö, Netikäs
outi.laiti@elakeliitto.fi