Thumbnail

Leffa-arvostelu elokuvasta Tuntematon mestari

Elokuvan nimi: Tuntematon mestari

Ohjaaja: Klaus Härö

Vuosi: 2018

Arvio: 4 tähteä (asteikolla 1-5 tähteä)

 

Arvostelijoina oli 23 hengen Leffaraati, jonka keski-ikä oli 72 vuotta. Kino Tapiolan seniorikinonäytöksen jälkeen jokainen raatilainen arvosteli elokuvan ensin itsenäisesti antamalla sille mm. 1-5 tähteä sekä pohtimalla elokuvan eri elementtejä. Tämä arvostelu on koostettu yksittäisten arviointien sekä leffaraadissa käydyn keskustelun pohjalta.

Elokuvan synopsis: Ikääntyvä taidekauppias Olavi Launio suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hänen Helsingin Bulevardilla sijaitseva taidekauppansa on nähnyt parhaat päivänsä. Suuremmat, nuoremmat ja viriilimmät taidekauppiaat ja huutokaupat ovat ajaneet ohi. Olavi on alistumassa kohtaloonsa, vaikka liikkeestä luopuminen pelottaakin. Sattumalta Olavi näkee taidehuutokaupassa taulun, jota epäilee paljon lähtöhintaansa arvokkaammaksi. Taidediilerin vaistot heräävät ja Olavi päättää lähteä viimeiselle keikalle ansaitakseen kunnon eläkerahat ja kollegoidensa arvostuksen. Saavuttaakseen taulun ja unelmansa Olavi joutuu kohtamaan menneisyytensä kipukohdat ja myös pettämään läheisensä vielä kerran.

Leffaraadin mukaan Tuntematon mestari on neljän tähden elokuva, jossa erityisesti onnistuttiin kuvaamaan Helsinkiä aidosti sekä kauniisti. Elokuva piti otteessaan loppuun asti. Raadin mielestä elokuva oli ohjaajalle tyypillinen kertoen ihmisten vuorovaikutuksen vaikeudesta. Ohjaajan aikaisemmista elokuvista Postia pappi Jaakobille nostettiin esiin tunnelmaltaan hyvin samantapaisena elokuvana.

Elokuvan juonta kuvattiin taiteelliseksi ja tunteelliseksi, hieman surulliseksikin kertomukseksi erityisesti ylisukupolvisesta yhteydestä sekä ristiriidoista. Roolihahmoista erityisesti isoisä ja pojanpoika kasvoivat ja kehittyivät elokuvan aikana. Teemoiksi mainittiin ikääntyminen, itsekeskeisyys, syyllisyys, sukupolvien välinen skisma, ahneus ja ystävyys.

Raati kiitteli erityisesti toteutusta hienoksi. Näyttelijät saivat kiitosta ja erityisesti Helsingin kuvaus miellytti raatia. Osan mielestä Helsinki kuvataan elokuvissa usein rumaksi, mutta Tuntematon mestari osoitti, että kauniita kuvauspaikkoja ei tarvitse hakea muualta.

Keskustelua herätti myös päähenkilön osaamattomuus nykytekniikan edessä. Moni raatilainen oli sitä mieltä, että oikeasti taidekauppias ei voi olla noin osaamaton esimerkiksi sähköpostin äärellä ja siltä osin kuvausta ei pidetty ihan todentuntuisena.

Elokuvasta sanottua:

”Hyvä, harras, tunteiden käsittely hieno!”
”Härölle tyypillistä inhimillisten ihmissuhteiden kuvausta.”
”Helsinki esittäytyi kauneimmillaan, tuntui omalta.”
”Autenttinen, vaikka Bukowski oli nimeltään muutettu eikä Malmbergin liikettä enää ole.”
”Kuvaa suomalaisten puhumattomuutta ja sitä seuraavaa väärinymmärtämistä.”
”Riipaiseva ja hiukan lohduton.”
”Häröllä on aivan oma taiteellinen, tunteellinen, uusien tarinoiden kehittämisosaaminen.”
”Hatunnosto Klaus Härön ohjaukselle! Ulkomaisissa elokuvissa haikailee ihania maisemia, mutta Klaus Härö näytti, ettei tarvitse hävetä kotimaisiakaan. Ihana vanhanajan tunnelma, vaikka kuvasi nykyaikaa!”
”Heikki Nousiaisen roolisuoritus mahtava”

 

Teksti: Outi Laiti

 

Outi Laiti

Thumbnail
Projektipäällikkö, Netikäs
outi.laiti@elakeliitto.fi