Thumbnail

Leffa-arvostelu elokuvasta Tyhjiö

Elokuvan nimi: Tyhjiö

Ohjaaja: Aleksi Salmenperä

Vuosi: 2018 (Suomi)

Arvio: 4 tähteä (asteikolla 1-5 tähteä)

 

Tällä kertaa Leffaraati arvioi 25.4. Kino Tapiolan Seniorikinossa esitetyn elokuvan Tyhjiö. Elokuva on kerännyt kauttaaltaan kehuvia arvioita ja se palkittiin keväällä 2019 parhaan elokuvan Jussi-patsaalla. Tyhjiö sai lisäksi Jussit parhaasta ohjauksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta.

Elokuvan juoni liikkuu taiteilijapariskunnan ympärillä. Naisnäyttelijä (Laura Birn) menestyy urallaan loistavasti, mutta kirjailijamiehen (Tommi Korpela) kirjoitussuoni on ehtynyt aiempien onnistumisten jälkeen. Molemmat etsivät itseään suhteessa uraansa ja toisiinsa. Elokuvan edetessä pariskunnan välit vuoroin kiristyvät ja lämpenevät, muutoksia tapahtuu ja uusia alkuja syntyy matkan varrella. Yllättäviä juonenkäänteitä riittää loppuun saakka, samalla käsitellään ajankohtaisia aiheita monista näkökulmista.

Aurinkoisena keskiviikkoiltapäivänä raatiin jäi mukaan kuusi arvioijaa. Elokuva oli raadin mielestä aihepiiriltään ehdottomasti kiinnostava ja ajankohtainen, vaikka taiteilija-aihetta on käsitelty elokuvissa paljon aiemminkin. Suomen eturivin näyttelijöiden työtä elokuvassa arvioitiin loistavaksi, ohjaajan aiemmat elokuvat eivät olleet niinkään tuttuja. Hieman kuitenkin ihmeteltiin, miksei kansainvälisen tason elokuvaa ole markkinoitu tehokkaammin.

Raati piti elokuvan juonta erittäin yllätyksellisenä. Se piti hyvin otteessaan ja jopa parani loppua kohden. Elokuvan ydinteemoiksi nostettiin taiteilijoiden yksityiselämä suhteessa työhön, elämänarvojen ja rahanansaitsemiskeinojen vastakkainasettelu, hyvyys, sekä inhimillisten arvojen voitto. Elokuva käsitteli myös erilaisia ihmisluonteita ja ehkä tyypillisiä suomalaisia kohtaloita.

Vaikka elokuvan lajityyppi on määritelty komediaksi, niin raati piti elokuvaa enemmänkin draamana tai melodraamana: huumori oli enemmänkin mustaa, kuin iloluontoista. Tekniseltä toteutukseltaan elokuva oli raadin mielestä moitteeton. Kehuja saivat erityisesti sekä pää- että sivuosien näyttelijät, mutta esiin nostettiin myös onnistunut leikkaus, äänisuunnittelu, sekä musiikki. Kuvauspaikkojen valintaan kiinnitettiin myös huomiota.

Kaiken kaikkiaan elokuva todettiin erittäin laadukkaaksi ja viihdyttäväksi katselukokemukseksi: raadin mielestä vuoden 2018 parhaan kotimaisen elokuvan palkinto on täysin ansaittu!

Teksti: Jussi Hietala

 

Jussi Hietala

Thumbnail
Kulttuurisuunnittelija
jussi.hietala@elakeliitto.fi