Kuva ihmisistä keskustelemassa, päällä erilaisten puhekuplien kuvia

Etäkulttuuripiirit

Verkossa tapahtuvia tilaisuuksia kohtaamisten ja paikallisen kulttuuritoiminnan mahdollistamiseksi ja ylläpitämiseksi

Etäkulttuuripiirin pääajatus on ihmisten kohtaaminen ja kulttuurin harrastaminen verkkoympäristössä. Kokoonnutaan porukalla etäyhteyden äärelle, keskustellaan satunnaisista aiheista, sekä ryhmän haluamista kulttuurisisällöistä. Aivan kuten kokoonnuttaisiin fyysisestikin. Tärkeää on, että ihmiset pääsevät olemaan tekemisissä keskenään epätavallisessakin tilanteessa.

Ryhmien käynnistämisessä auttaa Eläkeliiton kulttuurisuunnittelija Jussi Hietala, mutta tarkoituksena on, että osallistujat oppivat samalla itsekin hyödyntämään kokoussovelluksia ja jatkossa perustamaan omia ryhmiä. Ihanteellinen ryhmäkoko on 3-10 henkilöä, isommissa ryhmissä keskustelu menee helposti sekavaksi. Kokoontua voidaan vaikka kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa.

Mukaan ryhmiin saa tulla kuka tahansa, kuitenkin osan ryhmistä on tarkoitus olla paikallisia. Näin voidaan keskustella myös paikallisista aiheista, tutustua paikalliseen kulttuuriin ja mahdollisesti jatkossa laajentaa ryhmän toimintaa ja kokoontua myös fyysisesti. Eläkeliiton jäsennyyttä ei kuitenkaan vaadita ja kiinnostuneen kaverin saa ehdottomasti ottaa mukaan.

Verkon kautta voidaan harrastaa kulttuuria hyvinkin monipuolisesti. Esimerkiksi pitää lukupiiriä, leffa- tai levyraatia, tehdä käsitöitä, kartoittaa paikalliskulttuuria muistelemalla, tutustua netin tarjoamiin kulttuurisisältöihin (virtuaalinäyttelyt ja -konsertit) ja niin edelleen. Ja onhan keskustelukin kulttuuria. Ryhmässä voidaan sopia kiinnostavista kulttuurisisällöistä ja toteuttaa niitä halutusti.

Myöhemmin voidaan perustaa myös valtakunnallinen ryhmä tai kokoontua kaikkien paikallisten Etäkulttuuripiirien kesken vaihtamaan ajatuksia vaikkapa Lehmirantaan.

Jussi Hietala

Thumbnail
Koordinaattori, Eläkeliiton karaokemestari -kilpailu
jussi.hietala@elakeliitto.fi