VAL kesä web

Kesä

Kesällä liikutaan kesästä nauttien!

Tältä sivulta löydät kesäisiä aktiviteetteja Vuodenaikojen liike -kampanjan mukaisesti. Tervetuloa tutustumaan ja kokeilemaan! Monet ideoista soveltuvat yhdistysten käyttöön.

Kesällä on monia hauskoja liikuntamuotoja. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja voit löytää itsellesi uuden intohimon ja kipinän pitää itsestäsi hyvää huolta.

Tiesitkö, että monet kirjastot lainaavat  myös liikuntavälineitä?

Täältä löydät kootusti liikuntavälineitä lainaavat kirjastot


1. Ranta- tai vesipelit (esimerkiksi rantalentopallo ja vesipallo)

Pelialueen voi soveltaa käytössä olevan tilan mukaan ja pallona toimii monenlaiset pallot. Pienelläkin porukalla saadaan peli käyntiin ja osallistua voi kaiken ikäiset.

2. Suppailu

Suppailu on hyvää kuntoilua, joka haastaa koko kehon ja mielen. Keskivartalon lihakset tekevät töitä rauhallisellakin vauhdilla ja tasapaino kehittyy huomaamattasi. Rento melonta ja fiilistely laudalla tarjoaa myös mahdollisuuden mielen virkistykseen ja luonnosta nauttimiseen. Kellunta- tai pelastusliivit päälle ja nauti keinuvasta liikkeestä.

3. Melonta ja soutu

Meloen ja soutaen kohotat kuntoa, koet luontoelämyksiä, ja näet tutut maisemat uusin silmin. Melonta ja soutu ovat kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva, ympäristöystävällinen, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Muista kellunta- tai pelastusliivit päälle.

4. Uinti

Uinti on monille mieluisa ja rentouttava, nivelystävällinen liikuntamuoto. Lajina se pitää yllä kehon liikkuvuutta ja tarpeen mukaan sillä saa nostettua hien pintaan.

5. Vesijuoksu ja -jumppa

Vesijuoksu on suosittu laji eläkeläisten keskuudessa ja se on hyvä vaihtoehto uinnille. Laji sopii hyvin selkä- tai niskakivuista kärsiville. Vesijuoksuun tarvitset kelluttavan vesivyön, joka kiinnitetään vyötärölle. Vesijumpata voi niin syvässä (vyön tai kelluttavan välineen kanssa) kuin matalassa vedessä. Matalan veden jumpassa mukavuutta lisäävät uintitossut. 

6. Pihapelit

Mölkky, tikanheitto, petankki, boccia… Nyt on aika kaivaa pelit esiin! Milloin viimeksi olet ottanut kisan köydenvedossa? Köydenvedon varusteet monelta löytyvät valmiiksi omasta takaa ja sitä on hauska pelata porukalla. Joko olet kokeillut TonkKumia?

7. Kävelyjalkapallo

Kävelyjalkapallo on astetta lempeämpi liikuntalaji, jossa pelaaminen on sallittu vain kävellen. Laji sopii sovellettujen sääntöjen vuoksi monelle ikään ja kuntoon katsomatta. Kenttä ja maali ovat pienemmät kuin jalkapallossa ja kentällä saa liikkua vapaasti. Käynnistä Pallo halussa -kerho.

8. Pyöräily

Pyöräily on kestävyyskuntoa nostattava laji. Paikasta toiseen liikkuminen on näppärää pyöräillen. Saisitko kannustettua naapurisi tai ystäväsi mukaan viikoittaiselle pyörälenkille? Oletko jo kuullut kilometrikisasta? https://www.kilometrikisa.fi Osallistukaa yhdistyksenä kisaan!

9. Kasvien tunnistus

Kerätkää erilaisia kasveja metsästä ja tunnistakaa ne yhdessä. Oletteko kaikki keränneet kouluaikana kasvion? Minkälaisia muistoja teillä on kasvion keräämisestä?

10. Frisbeegolf

Tämä on laji, josta kaikenikäiset ovat innostuneet! Frisbeegolfratoja kierrellessä heittojen lisäksi askeleita kertyy iso määrä. Ratoja löytyy ympäri Suomen. Oletko käynyt testaamassa naapuripitäjien frisbeegolfradat?

11. Leikkimieliset kesäolympialaiset

Valitkaa viisi lajia ja järjestäkää olympialaiset. Lajeja voivat olla esimerkiksi saappaanheitto, tikanheitto, pituushyppy tai vaikka keitetyn kananmunan kuljetus lusikka suussa! Keksittekö jonkin uuden lajin?

12. Liikettä laiturilla

Laiturit kutsuvat ja ne soveltuvat hyvin loikoiluun ja liikkeeseen. Miten olisi laituritanssit, tasapainotreenit tai lempeä venyttely? Laituria ja sen portaita voi hyödyntää myös vesijumppaan. Voittaako liikekitka lepokitkan?  

Lisää liikuntavinkkejä löytyy Eläkeliiton liikuntakanavalta ja liikunnan sivuilta.

Palaa Vuodenaikojen liike -kampanjan etusivulle

Outi Kokko-Ropponen

Thumbnail
Liikuntasuunnittelija
outi.kokko-ropponen@elakeliitto.fi