Omenapuu kukassa

Kesäinen tervehdys

Vapaaehtoiset, ansaitsette ison kiitoksen!

Nyt toukokuun viimeisenä päivänä ulkona paistaa aurinko, linnut pujahtelevat pesäpönttöihinsä ja omenapuut kukkivat jo paikoin. Ajatuksemme ja katseemme ovat siirtyneet kesää kohti. Melkoinen vuosi takana! Tai oikeastaan vuodet.

Osa teistä on tarttunut vapaaehtoisvastaavan tehtävään juuri ennen koronakautta vailla kokemusta ”entisestä normaalista”. Monen erityisesti uuden vapaaehtoisvastaavan ja vapaaehtoisen olen kuullut potevan huonoa omaatuntoa, kun toimintaa on ollut vähäisesti tai ei lainkaan. Turhaan. Koronan tuoma aika on ollut erittäin haasteellinen yhdistyksien vapaaehtoistoiminnassa rajoituksineen ja pelkoineen. Nostan hattua teille ihan jokaiselle, olette selviytyneet pahimman yli! Voimme oppia menneestä – kuten minkälaista toimintaa, yhteydenpitoa ja tukea vastaavassa tilanteessa tarvitaan ja voidaan järjestää. Osataan muuntaa vanhoja toimintoja tilanteeseen sopiviksi ja miettiä luovasti uusia keinoja toimia. Ei katsota kuitenkaan sen enempää taaksepäin vaan nostetaan kasvot aurinkoon, hengitetään syvään ja kerätään voimia!

Viimeisen vuoden aikana aluekoulutukset piireittäin ovat toteutuneet hyvin. Ne ovat olleet täyteläisiä, mukavia ja tiedonjanoisia kohtaamisia. Erilaisia etäkoulutuksia ja vertaistapaamisia on toteutettu pitkin kevättä ja hienosti nekin ovat täyttyneet osallistujista. Kesäkuussa etäkoulutuksia on vielä kolme kertaa. Erityisesti suosittelen niitä paitsi uusille vapaaehtoisille, myös kaikille, jotka eivät ole olleet aiheiden etäkoulutuksissa nyt keväällä tai aluekoulutuksissa vuoden aikana.

Elo-syyskuussa vapaaehtoisten etätapaamiset ja -koulutukset jatkuvat. Vapaaehtoisvastaavien kanssa mietitään mm. kauden innostavaa aloitusta. Vapaaehtoistoiminnan aluekoulutus on muutaman piirin kanssa vielä sopimatta, mutta muissa koulutus on jo toteutettu tai päivämäärä syksylle sovittu. Jos kutsu käy, kannattaa todellakin lähteä päivään mukaan! Jo pelkästään siitä syystä, että muiden vapaaehtoisten kohtaaminen on aina voimauttavaa. Tuliaisena saat annoksen innostusta ja vahvistusta omaan toimintaasi.

Kiitos, että jaksat katsoa eteenpäin. Kiitos, että olet.

Oikein ihanaa kesää ihan kaikille vapaaehtoisille!