ELÄKELIITON AURAN YHDISTYKSEN 30-VUOTISHISTORIIKKI
Vuonna 1970 perustettu Eläkeliitto on maamme valtakunnallisista eläkeläisjärjestöistä jäsenmäärältään ylivoimaisesti suurin, tällä hetkellä sillä on noin 130 000 jäsentä. Piirijärjestöjä on 20, yhtenä Varsinais-Suomen piiri. Paikallisia yhdistyksiä on 403, joista yhtenä EL:n Auran yhdistys.
Varsinais-Suomeen perustettiin EL:n piirijärjestö vuonna 1974. Jo 1970-luvulla perustettiin paikallisyhdistyksiä mm. naapurikuntiimme Lietoon, Pöytyälle ja Tarvasjoelle. Auran vuoro tuli vasta 1980-luvulla ja perustamisvuodeksi tuli 1988. Maakunnassamme on tapahtunut monia kuntaliitoksia, mutta EL:n yhdistysten toiminta tapahtuu yhä pääosin vanhan kuntarakenteen pohjalta, niinpä taitaa juhlassammekin olla niin Karinaisten, Pöytyän kuin Yläneenkin yhdistysten edustajia paikalla.
Yhdistyksemme avainhenkilöitä ovat 2 Kattelusta, sosiaalineuvos Hilda Kattelus ja opettaja Terttu Kattelus. Hilda Kattelus oli palannut viettämään eläkevuosiaan kotikuntaansa Koskelle Tl. ja hänet oli valittu EL:n V-S:n piirin puheenjohtajaksi, Terttu Kattelus taas oli yhdistyksemme 1. puheenjohtaja. Hilda Kattelus teki aloitteen Auran yhdistyksen perustamiseksi ja siksi hän pyysi piirin toiminnanjohtaja Vilho Rantaa ottamaan yhteyttä tuntemaansa auralaiseen Alpo Leppäkoskeen. Puhelinsoittojen jälkeen Ranta laati silloiseen Kunnalliseen viikkolehteen ilmoituksen, jonka perusteella Op:n kerhohuoneelle kokoontui 4.5. 1988 14 henkilöä.
Kokous päätti perustaa Eläkeliiton paikallisen yhdistyksen, jonka nimeksi päätettiin Eläkeliiton Auran yhdistys ja sen puheenjohtajaksi Terttu Kattelus ja varapuheenjohtajaksi Eino Mäkelä, sihteeriksi valittiin Helvi Leppäkoski. Yhdistyksen perustajajäsenet ovat seuraavat 14 henkilöä:
Kerttu Heikka, Lempi Ihanne Heinonen, Terttu Kattelus, Aune Kaunisto, Kalle Kulmala, Alpo ja Helvi Leppäkoski, Kalevi Moisala, Senni ja Eino Mäkelä, Irma Mäkinen, Toini Mäkinen, Paula ja Olavi Salo. Perustajajäsenistä ei enää kukaan ole elossa, heidän muistokseen toimitimme haudoille kynttilät.
Uuden yhdistyksen toiminta käynnistyi hyvin, seuraavana vuonna jäsenmäärä oli jo sata, kun yhdistys vietti 15-vuotisjuhlaansa, oli jäsenmäärä 180, tätä nykyä jäsenmäärämme on jo noin 300.
Heti alusta lähtien yhdistyksen keskeinen toimintatapa on ollut ns. kerhotapaamiset, aluksi kokoonnuttiin joka 3. viikko, sittemmin joka 2. maanantai. Kerhoissamme on yleensä ollut jokin asiantuntija, on kuultu terveyden- ja sosiaalihuollon edustajia, pankkiasioissa olemme saaneet ajankohtaista tietoa, poliisikin on vieraillut, kylläkin vain alustamassa keskustelua, eli kaiken kaikkiaan monenlaista aihepiiriä on kerhoissamme vuosien mittaan käsitelty, kerholaisia on parhaimmillaan ollut tuvan täydeltä.
Yhdistyksen alkuaikoina oli ohjelmassa Eira Nakon vetämä Tumppukerho, joka myöhemmin muuttui käsityö- ja askartelukerhoksi, jonka kanssa samaan aikaan on kokoontunut myös muistikerho. Tunnelmakerho eli keskustelu- ja muistipiiri aloitti 1990 Eira Nakon ja Terttu Katteluksen johdolla, myöhemmin se jatkui Koivukodin tiloissa Anna-Kaisa Silanderin ja Terttu Katteluksen vetämänä.
Laulua on harrastettu yhdistyksen alkuajoista lähtien, alkuun Kalle Kulmala toimi laulukerhon vetäjänä, vuonna 2002 aloitti Uusi laulukerho, jota veti Juha-Pekka Kähkönen. Uusi vaihe yhdistyksen lauluperinteessä alkoi 2012, kun perustettiin laulukuoro Päivien kimallus. Sen vetäjinä ovat toimineet ansiokkaasti Heli ja Taisto Lehtonen. Jo perinteeksi on muodostunut kuoron keväinen kahvikonsertti, joka on saavuttanut suuren suosion. Kirjallisuuttakin on harrastettu, lukupiirin vetäjänä oli 1998-2002 oman pitäjän kirjailija Tuula Levo, nyttemmin lukupiiri on käynnistynyt uudelleen ja kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Ruumiinkulttuuria olemme harrastaneet mm. kuminauhajumpan muodossa, sen vetäjänä on ollut Kaarina Hannula, vesijumpassa on käyty ja harrastettu bocciaa, jota on vetänyt Olli Mäkilaurila. Bocciassa on ollut useampina kesinä ottelu Vantaan Myyrmäen eläkkeensaajien joukkuetta vastaan, auralaiset ovat valitettavasti yleensä hävinneet. Ohjelmaamme ovat kuuluneet ulkoilupäivät, käyty on mm. Kettulinnan maastossa, Kurjenrahkan kansallispuiston alueella, Haukkavuoressa meillä oli yhdessä Pöytyän yhdistyksen kanssa onnistunut tapahtuma, viimeksi ulkoiltiin Liedon Nautelankosken alueella, kylläkin päivä taisi kulua enimmäkseen Lauri Nautelan museossa, sotaveteraanien korsulla ja Liedon vanhan meijerin kahvilassa.
Vuodesta 2011 olemme olleet mukana suosittujen karaoketanssien järjestelyissä. Karaoketanssien primus motor on ollut Anna-Leena Shamaletdin, hänen lopetettuaan vetovastuunsa karaoketansseja on jatkettu uusin voimin. Vuosien mittaan monet kulta- ja myös multakurkut ovat esittäneet parastaan Cafescon estraadilla.
Auran kunnan viimevuotiseen 100-vuotisvuoteen osallistuimme järjestämällä Aura-salissa ”Auran vuosikymmenet kuvin ja sanoin”-tapahtuman. Esityksen laativat Ari Vilen ja Pertti Haapaniemi. Tilaisuus veti Aura-salin täyteen ja sai yleisöltä runsaat kiitokset.
Suuria voimanponnistuksia yhdistykselle ovat olleet piirien yhteisten tapahtumien järjestäminen. Auran Nuortentalolla on oivallinen liikenteellinen sijainti ja niinpä EL:n V-S:n piiri on innokkaasti tarjonnut sitä juhlapaikaksi. Jo yhdistyksemme toisena toimintavuotena järjestettiin Nuortentalolla 29. 10. 1989 Tähtihetkiä kaamoksessa, 26. 10. 1991 järjestelimme piirin pikkujoulua, 6.6. 2001 oli vuorossa piirin kulttuuripäivä, paljon yhdistystä työllisti 14.10. 2004 pidetty piirin 30-vuotisjuhla, mutta siitäkin selvittiin. 22.11. 2008 yhdessä Liedon yhdistyksen kanssa järjestelimme taas V-S:n piirin joulujuhlaa lähes tuhatpäiselle yleisölle. Jälleen 22.11. 2012 Nuortentalolla vietettiin piirin joulujuhlaa.
Yhdistyksen oma joulujuhla on muodostunut suureksi tapahtumaksi, esimerkiksi viime vuonna juhlamme pidettiin Kettulinnassa ja noin 65 henkeä vetävään Kettulinnaan saapui lähes 100 joulujuhlijaa, ahdasta oli.
Erilaiset retket ja matkat ovat kuuluneet vuosien mittaan ohjelmaamme. Alkuaikoina käytiin EL:n lomamajoilla Haukirannassa ja peräti Ylitornion Karemajoilla, nyt Eläkeliitto on niistä luopunut ja keskittää lomatoimintansa Perniön Lehmirantaan, siellä moni yhdistyksemme jäsen on lomaillut (vaikka eläkeläisellähän nyt aina on lomaa), sinne olemme tehneet myös päiväretkiä useamman kerran. Teatteriretket ovat olleet suosittuja, niitä on tehty Helsinkiin, Tampereelle, Poriin, Raumalle, Forssaan, Uuteenkaupunkiin ym. Kesäteatteriretkiä olemme tehneet lähiseudulle ja osallistuneet olemme myös piirin järjestämiin teatteriretkiin. Ehkä mieleenpainuvin teatterikokemus meillä on ollut noin parin vuoden takainen; esitys oli päättynyt, palattiin bussiin, yksi autoon nouseva loihi lausumaan, ”em mää ol ikän nähny noin huanoo esitystä”. Bussiväki taisi olla samaa mieltä, esitys oli liian taiteellinen auralaisten eläkeikäisten makuun. Onneksi yleensä olemme olleet teatterimatkoihimme tyytyväisiä.
Yhdistys, mikä tahansa, tarvitsee yhteistoimintakumppaneita; kunnan kanssa yhdistyksemme on ollut hyvässä yhteistyössä, tiloja on saatu käyttöömme, seurakunnan tiloissa olemme kokoontuneet vuosittain kolme kertaa hengellisten tilaisuuksien puitteissa. Kahvirahan olemme lahjoittaneet lähetykselle, yhteisvastuulle ja oman srk:n diakoniatyölle. Paikkakunnan yrityksiä olemme lähestyneet vuosittain, kun on tarvittu ilmoituksia piirin joululehteen, ilmoituksia on saatu, kiitos siitä.
Kuten edellä kerrottiin, yhdistyksen 1. puheenjohtaja oli Terttu Kattelus, hän oli myös yhdistyksemme kunniapuheenjohtaja. Seuraavat puheenjohtajat ovat olleet Eino Mäkelä, Tuomo Korpi, Maija-Liisa Korpi ja nykyinen Matti Heikka. Sihteereinä ovat toimineet Helvi Leppäkoski, Inga Kanerva, Raili Lehtimäki, Tarja Arvo ja nykyisin Hilkka Lempiäinen. Muissa tehtävissä on toiminut melkoinen joukko yhdistyksemme jäseniä.
Ikäihmisten asiaa olemme pyrkineet ajamaan erityisesti kunnan suuntaan, yksi esimerkki on aloite vanhusneuvoston perustamisesta Auran kuntaan , aloite vanhusneuvostosta tehtiin yhdistyksemme syyskokouksessa 13.11. 2002.
Kotiseutuyhdistyksen kanssa yhteistyötämme on ollut elokuisen museopäivän kahvitus Prunkkalan poikettavassa ja kahviraha on lahjoitettu Kotiseutuyhdistykselle. Rahallisesti olemme tukeneet mm. Lehmirannan lisärakentamista, Mikonpolun palvelutalon nostolaitetta, koululaisille olemme lahjoittaneet stipendin, pihakeinuja olemme hankkineet vanhusväestön käyttöön, rahaa on lahjoitettu mm. kahden lehmän ostoon Tansanian Haydonin sairaalan lastenosastolle.
Auran yhdistyksellä on ollut EL:n liittovaltuustopaikka sekä V-S:n piirin hallituspaikka ja Vapaaehtoistyön vastaavan paikka.
Eläkeliiton Auran yhdistyksen 15-vuotisjuhlassa Terttu Kattelus totesi ” EL:n Auran yhdistys on ollut 15 vuoden ajan ikääntyvälle väestölle virkistävä keidas arjen harmaudessa ja ystävä ja auttaja yksinäiselle lähimmäiselle”. Tähän Tertun ajatukseen voimme edelleen yhtyä ja pyrkiä edistämään sen henkeä myös tulevina vuosina.