Henkilövalintoja piirin syyskokouksessa 19.11.2020
Kokous sujui turvallisesti kasvomaskeja käyttäen.
Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan piirin syyskokous pidettiin Ullavan srk-kodilla 19.11.2020
Tavan mukaan kokouksen puheenjohtajaksi kutsutaan kokouspaikkakunnan edustaja. Kokkolan kaupungin kunnanhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi Ullavasta olikin tottuneesti nuijan varressa, vaikkakin kertoi olevansa ensimmäistä kertaa eläkeläisyhdistyksen kokouksen puheenjohtajana. Sihteerinä toimi piirin toiminnanjohtaja Taina Alanko.
Syyskokous teki henkilövalintoja.
Piirin puheenjohtajana valittiin jatkamaan Pirjo Palosaari-Penttilä. Parhaimmat onnittelut!
Pirjo Palosaari-Penttilä valittiin jatkamaan piirin puheenjohtajana
Piirihallituksessa kahdelle henkilölle täyttyivät kuuden vuoden määrävuodet: Mauri Holman jälkeen Kannuksesta jatkamaan kokous valitsi Lauri Perttulan ja Pauli Väliverrosen jälkeen Vetelistä piirihallituksessa jatkaa Sari Torppa.
Muut erovuorossa olleet Eija Mastokangas Halsualta, Helena Tilus Himangalta, Lahja Hautamäki Kälviältä ja Ritva Lappi valittiin jatkamaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle.
Liittovaltuutuustoehdoikkaiden valinnasta äänestettiin. Se tiesi töitä ääntenlaskijoille. Martti Autio (vas.) ja Matti Huutonen luottamustehtvässään.
Eläkeliiton liittokokous pidetään Tampereella 8.-9.6.2021. Liittokokouksessa valitaan liittovaltuusto, johon Keski-Pohjanmaalta voidaan valita kolme edustajaa ja heille 1. ja 2. varahenkilöt. Valituiksi tulivat I-alueelta Terho Paavola, Kaustinen, varsinainen liittovaltuutettu 1. vara Sisko Hautamäki, Ullava 2. vara Helena Tiala, Perho II-alueelta Marjatta Tjäru, Kokkola, varsinainen liittovaltuutettu 1. vara Harri Jylhä, Kälviä 2. vara Kaarina Niemi, Lohtaja III-alueelta Heikki Koivisto, Kannus, varsinainen liittovaltuutettu 1. vara Oiva Kankaanpää, Sievi 2. vara Ritva Lappi, Lestijärvi
Toiminnantarkastajana vuodelle 2021 valittiin jatkamaan Lauri Keski-Rahkonen Toholammilta ja hänen varahenkilönään jatkaa Ritva Jylhä Halsualta.
Kokous laati myös kannanoton:
Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan piiri yhdessä yhdistysten kanssa kantaa huolta vanhusväestön tulevaisuuden näkymistä. Jo nyt kamppaillaan monien ongelmien kanssa, mutta tulevaisuus näyttää entistä haastavam-malta. Vanhusten hoivan ja asumisen ongelmilta ei saa vain sulkea silmiä, vaan tulevaisuuden problematiikkaan pitää varautua jo nyt.
Tilastot ja väestöennusteet kertovat kiistatta, millaisen tulevaisuuden edessä ollaan. Väki vähenee lähes kaikissa kunnissa, ja mikä pahinta, huoltosuhde heikkenee selkeästi jatkossa. Väestö ikääntyy lähivuosina rajusti ja hoivan järjestäminen on jo nykyisin vaikeata.
Kuntapäättäjien pitää tarttua asiaan heti. On myöhäistä lähteä ratkomaan ongelmakohtia sitten, kun tilanne on kärjistynyt. Vanhustenhoidolle pitää pystyä antamaan ne resurssit, joita hyvän hoidon taso vaatii. Laitoksissa oleville ikäihmisille on turvattava arvokashoito loppuun asti.Olisi ensiarvoisen tärkeää, että jokaisessa kunnassa olisi paikkoja omien kuntalaisten tarpeisiin. Tutulla ympäristöllä ja läheisten tapaamisella ehkäistään yksinäisyyden ja syrjäyttämisen tunnetta, mitä monet vanhukset joutuvat kotikunnan ulkopuolelle kuljettamisen vuoksi kokemaan.
Asumissuunnittelussa on lähdettävä ennakkoluulottomasti varautumaan tulevaan. Muun muassa väliportaan asuntoja tarvitaan, sillä monet ikääntyvät ihmiset asuvat vanhoissa taloissa eivätkä jatkossa selviä lumitöistä ja muista askareista.
Omaishoidolle on annettava sille kuuluva arvo ja eri järjestöjen vapaaehtoistyötä ei saa väheksyä. Kuntien päättäjien tulee muistaa, että niin kansakunnan kuin kunnankin sivistyksentason voi mitata sillä, miten se huolehtii vanhuksistaan.
Pidetään huoli siitä, että palvelut turvataan lähipalveluina ja vanhukset hoidetaan/sijoitetaan lähimpään hoitopaikkaan.
Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan piirin kokous esittää, että vanhusneuvostot saadaan toimiviksi joka kunnassa sekä vanhusneuvostoja kuullaan kuntien ja alueiden palvelujen kehittämisessä.