VARHA ONKO HARHA
Me eteläisen Salon asukkaat olemme saaneet osamme siitä, mitä tarkoittaa, kun pieni muuttuu isoksi. Salon kaupunkiin yhdistettiin useampi pikkukunta kuten Perniö ja Särkisalo. Liitoksen myötä alkoi reunakunnilta pikkuhiljaa lakkautusaalto, useita kyläkouluja ja päiväkoteja lopetettiin, terveydenhuollon alasajo aloitettiin keskuskeittiöihin siirtymällä. Särkisalosta lähti vanhainkoti ja Perniöstä on lähtenyt terveyskeskuksen vuodeosastot, röntgen ja hammashuolto. Hammashuollon lopetus on aiheuttanut Perniön ja Särkisalon lasten vanhemmille hammaslääkärikäyntien ongelmia. Liikkuvaa hammashuollon autoa on ajateltu, mutta asian toimeenpanoa ei ajeta ilmeisesti aktiivisesti. Turvapuhelimetkin on alkuvuodesta lähtien ulkoistettu, hälytyksen apua voi saada nyt täällä aikaisintaan 90 minuutin kuluttua. Viimeisimpänä olemme saaneet lukea lehdestä, että Perniön vanhainkodin lakkautuksenkin aikataulua on nopeutettu.
Hyvinvointialue tarvitsee hyvinvoivia vanhuksia, siitä huolimatta Varha on lakkauttanut kasvavan vanhusväestön tarvitsemia hoivalaitoksia, kotihoidon resursseja lisäämättä ja terveydenhuollon keskittämisen aikaansaamalla pitkillä jonoilla ja ruuhkilla päivystyspisteitä. Tämä yhtälö, kasvavat vanhusmäärät ja vähennetyt palvelut on kohtaamaton yhtälö.
Ympärivuorokautinen hoiva ei ole kallista, vuonna 2025 arvioitu kustannus bruttokansantuotteeseen on vain 3,1%. Kotona hoidettavien osuus on kasvanut, mutta kotihoidon resurssit eivät ole riittävät, eikä henkilöstöä ole sinne saatu tarpeeksi. Kotihoito lisää myös vanhuksen mahdollista yksinäisyyttä lyhenevin hoitokontaktein ja tulevaisuudessa vielä ihannoidaan digikontaktein ilman henkilökohtaista tapaamista. Enemmän kuin joka viides asiakas kotihoidossa kärsii yksinäisyydestä, lisäten toimintakyvyn heikkenemistä ja siten palvelutarpeen lisääntymistä. Jokaisen ikäihmisen pitäisi saada palvelut läheltä ja hoivaa kun tarvitsee. Omaishoitajia tulee tukea ja suoda myös kunnon vapaamahdollisuus 24/7 työstään.
Yli 85- vuotiaiden määrä on tuplaantumassa vuoteen 2040 mennessä. Terveydenhuollon henkilöstöä taas on eläköitymässä jo 2030 mennessä huomattava määrä, mm. siksi valtiovalta vähensi hoitajamitoitusta 0,6%, se tarkoittaa 20 asukasta varten 12 hoitajaa. Hallitus yrittää vastata hoitajamäärien riittävyyteen lisäämällä teknologiaa. Teknologia ei kuitenkaan vastaa hoitavia käsiä, henkilökohtaista läsnäoloa eikä turvaa.
VARHA on HARVA. Vanhusten vanhainkotien alasajolla Salon entisiltä kunnilta Salon keskustan alueelle on sijoittumassa keskittymä. Terveysasemien alasajo on myös lisääntynyt viimeisten parin vuoden aikana. Perniön terveysasema muuttuu SOTEpisteeksi, toistaiseksi laboratoriopalveluin mutta ilman lääkäriä. Yhteisöllisiä hoitokoteja ollaan nyt perustamassa, millaisin kriteerein sinne sitten pääsee, on vielä kysymysmerkki.
Emme ole yhdenvertaisia veronmaksajia, saamme vähemmän vastinetta kuin Salon keskusta- alueella asuvat. Odotamme siis yhdenvertaisia palveluja niin lapsille, koululaisille kuin kaikille yhteisessä kunnassamme asuville asukkaille, eikä vain harvoille ja harvassa.