Keskisuomalaisista noin neljäsosa on yli 65-vuotiaita. Osuus vaihtelee kunnittain välillä 19-38%. Luvuista on ennakoitavissa, että tämä ikäluokka on Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelujen käyttäjänä erittäin merkittävä. Käytön määrää lisää erityisesti työikäisiin verrattuna, että työstä eläköitymisen myötä ihminen putoaa pois työterveyshuollon piiristä. Ja kun mediaanieläke on vajaa 1600 euroa, ei omakustanteinen yksityinen palvelutuotanto ole monellekaan mahdollinen.
Hyvinvointialue ilmoittaa arvoikseen mm.: Kohtaamme ihmislähtöisesti ja yhdenvertaisesti. Toimimme avoimesti yhteistyössä. Arvot ovat toteutuessaan erinomaiset.
Hyvinvointialueen asiantuntijat ovat jo laatineet ja laativat jatkossa monenlaisia suunnitelmia ensi vuoden alusta aloitettavan toiminnan määrittämiseksi. Lieneekö kiire vai jokin muu peruste sille, että ikäihmisten palveluja suunniteltaessa ei ole oltu yhteydessä ikäihmisten elämän monipuolisimpaan kokemusasiantuntijoiden joukkoon eli maakuntamme eläkeläisjärjestöihin. Toki meillä on ollut mahdollisuus kommentoida muiden joukossa valmiita luonnoksia, mutta ei olla mukana niiden laatimisessa.
Yli 6300 eläkeläistä edustavana kokemusasiantuntijana Eläkeliiton Keski-Suomen piiri olisi voinut antaa suunnitelmien sisällön laatimiseen lisäarvoa, jotta tulevat palvelut ovat hyvinvointialueen arvojen mukaisesti ihmislähtöisiä ja yhdenvertaisia eri puolella Keski-Suomea. Jäsenistömme muodostuu nimittäin jokaisen keskisuomalaisen kunnan ikäihmisistä. Tällaiseen yhteistyökumppanuuteen olemme osaltamme valmiita edelleen. Toteuttamisen kannalta paras lopputulos sekä hyvinvointialueen että jokaisen ikäihmisen kannalta saadaan, kun mukaan otetaan ammattiosaajien lisäksi myös käytännön kokemustietoa.
Jukka Hiltunen
puheenjohtaja