ELÄKELIITON JÄSENTEN VAPAAEHTOISTYÖ KESKI-SUOMESSA VUOSITTAIN LIKI MILJOONAN EURON ARVOISTA
Kuntalain 1 §:n mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.
Useimpien keskisuomalaisten kuntien talous on hyvin tiukoilla. Kuntatulevaisuutta suunniteltaessa esitetäänkin toistuvasti ajatus, että järjestöjen rooli kuntien asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä kasvaa entisestään. Samaan aikaan useasti kuitenkin unohtuu, että järjestöt toimivat aivan valtaosin vapaaehtoisvoimin.
Keskisuomalaiset eläkeläisjärjestöt – noin 15.000 jäsentä, 5 piirijärjestöä ja 107 paikallisyhdistystä – on erittäin merkittävä vapaaehtoistyötä tekevien eläkeläisten joukko. Ilman näiden yhdistysaktiivien vapaaehtoistyötä monet ikäihmisille tärkeät henkistä ja fyysistä kuntoa ylläpitävät toiminnat jäisivät tekemättä.
Eläkeliiton Keski-Suomen piirissä – jäseniä noin 7.300 – onkin nyt arvioitu, millainen taloudellinenkin merkitys Eläkeliiton keskisuomalaisten jäsenten tekemällä vapaaehtoistyöllä on.
Eläkeliiton keskisuomalaiset jäsenet tekevät monenlaista vapaaehtoistyötä ikäihmisten parissa. Osa jäsenistä toimii ns. auttavassa vapaaehtoistyössä merkiten käyntinsä ja käyttämänsä ajan ylös, osa toimii naapuri- yms. apuna ilman virallista rekisteröintiä, huolehtii matkojen ja retkien järjestämisestä, kerhoista ja tilaisuuksista, käy hoito- ja hoivalaitoksissa jne. Kaikki tämä tapahtuu ilman rahallista korvausta.
Eläkeliiton Keski-Suomen piirin jäsenyhdistysten vapaaehtoistyön saatavissa olevat määrälliset luvut sekä muu yhdistystemme jäsenten tekemä vapaaehtoistyö on tehdyssä arvioinnissa yhdistetty toiminnan taloudellisen merkityksen selvittämiseksi. Lopputulema on se, että Eläkeliiton keskisuomalaisten jäsenten vapaaehtoistyön laskennallinen arvo on tällä hetkellä vähintään miljoona euroa vuodessa.Eläkeliiton Keski-Suomen piiri haluaa kiinnittää keskisuomalaisten kuntien päättäjien huomiota eläkeläisjärjestöjen merkittävään rooliin erityisesti ikäihmisten henkisen ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisessä. Samalla piirikokous toivoo, että kunnat voisivatkin jatkossa tulla nykyistä merkittävimmin taloudellisesti tukemaan yhdistysten vapaaehtoistoimintaa.
K-S piirin puheenjohtaja Jukka Hiltunen