https://www.youtube.com/watch?v=DPHoc_sSYx8
Valintoja, sääntömuutoksen hyväksyminen ja kannanotto
Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan piirin sääntömääräinen syyskokous pidettiin Sievin seurakuntakodissa 13.11.2024. Tilaisuus alkoi klo 11 valtakirjojen tarkastuksella ja herkullisella keittolounaalla.
Kokoussaliin siirryttyämme Eläkeliiton Sievin yhdistyksen puheenjohtaa Elisa Luomala toivotti kokousväen tervetulleeksi. Kanttori Päivi Ahon kauniin lauluesityksen jälkeen Sievin vt. kunnanjohtaja kertoi pitäjän kuulumiset ja Päivi jatkoi vielä toisella laululla.
Normaalien syyskokousasioiden lisäksi päätettiin sääntöjen muuttamisesta mallisääntöjen mukaisiksi.
Piirin puheenjohtaja Pirjo Palosaari-Penttilän kokouksen avauksen yhteydessä piirihallitus halusi palkita ajalta 31.8.2023-31.8.2024 suhteellisesti eniten jäsenmäärää kasvattaneen yhdistyksen 100 euron kannustuspalkinnolla. Kunniakirja ja palkinto luovutettiin jo toisena vuonna peräkkäin Lestijärven yhdistykselle, joka oli kasvattanut jäsenmääräänsä 15 %:lla, jäsenmäärän ollessa 31.8.2024 92 henkilöjäsentä.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Heikki Kankaanpää Sievistä ja sihteeriksi toiminnanjohtaja Taina Alanko.
Piirin sääntöjen 10 §:n mukaisesti valitaan edustajat piirin hallitukseen yhdistysten ehdotusten mukaisesti.
Piirihallituksen puheenjohtajana vuonna 2024 on toiminut Pirjo Palosaari-Penttilä Kaustiselta. Vuosi 2024 on hänelle kuudes piirin puheenjohtajana.
Erovuoroiset piirihallituksen jäsenet v 2024 lopussa
Sari Torppa, Veteli, 4 v voidaan valita uudelleen
Eija Mastokangas, Halsua, 6 v ei voida valita jatkamaan
Helena Tilus, Himanka, 6 v ”
Lahja Hautamäki, Kälviä, 6 v ”
Ritva Lappi, Lestijärvi, 6 v ”
Ei erovuoroiset piirihallituksen jäsenet v 2024 lopussa, voidaan
valita uudelleen
Riitta Laasonen, Kannus, 1 v
Mikko Känsälä, Kokkola, 1 v
Pentti Silvennoinen, Pietarsaari, 1 v
Eila Löytynoja, Sievi, 1 v
Varpu Rahkonen, Toholampi, 1 v
Mikko Hänninen, Perho, 3 v
Heikki Sinko, Lohtaja, 3 v
Annikki Klemola, Ullava, 3 v.
Piirihallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2025 valittiin yksimielisesti Annikki Klemola Eläkeliiton Ullavan yhdistyksestä. Sääntöjen mukaan Ullavasta ei voida valita toista jäsentä piirihallitukseen.
Erovuorossa oleva Sari Torppa Vetelistä valittiin jatkamaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle.
Kuuden vuoden sääntö tuli vastaan Eija Mastokankaalle Halsualta, Helena Tilukselle Himangalta, Lahja Hautamäelle Kälviältä sekä Ritva Lapille Lestijärveltä.
Heidän tilalleen valittiin Ritva Hotakainen Halsualta, Teuvo Iso-Oja Himangalta, Katariina Hakkarainen-Jylhä Kälviältä sekä Marketta Similä Lestijärveltä.
Annikki Klemolan Ullavasta tultua valituksi piirin puheenjohtajaksi Ullavasta ei voida valita toista edustajaa piirihallitukseen. Pirjo Palosaari-Penttilän kuuden vuoden puheenjohtajapestin jälkeen Kaustisen yhdistykselle avautuvaan piirihallituspaikkaan valittiin Tellervo Pakkala.
Lisäksi yhden vuoden piirihallituksessa ollut Varpu Rahkonen on ilmoittanut, että hän ei jatka ja hänen tilalleen valittiin Erkki Järvenoja Toholammilta.
Muut ei erovuoroiset jatkavat piirin hallituksessa vuonna 2025.
Varsinaisena toiminnantarkastajan jatkaa Lauri Keski-Rahkonen Toholammilta ja varalla on Ritva Jylhä Halsualta.
Kannanotto
Asenteisiin kaivataan muutosta!
Ikäsyrjintä tuo eläkeläisille pahaa oloa ja syrjäytymisen vaaraa.
Eläkeliitto on jatkanut sosiaali- ja terveysministeriön jo 30 vuotta sitten aloittamaa kyselytutkimusta, joka koskee yli 60-vuotiaiden elinoloja ja hyvinvointia. Tutkimus toteutetaan kolmen vuoden välein. Kyselyn mukaan vuonna 1994 ikään perustuvaa syrjintää tunnisti 43 % vastaajista ja nyt jo 78 %.
Eläkeliiton Keski-Pohjanmaa piirin syyskokous pohti Sievissä syitä synkkiin tuloksiin
Älylaitteisiin siirtyminen on ollut nopeaa. Digitaalisuus johtaa ikäsyrjintään niiden henkilöiden kohdalla, joilla ei ole nettiyhteyksiä tai jotka eivät hallitse laitteita. Palvelujen tuottajien tulisi ottaa enempi vastuuta käyttöneuvonnassa sekä säilyttää mahdollisuus henkilökohtaiseen asiointiin joko kasvokkain tai puhelimitse. Palvelun tarjoajien pitää huolehtia puhelinnumeroiden saatavuudesta – ei riitä, että kerrotaan numeroiden löytyminen netistä. Ketään ei saisi jättää yksin asian kanssa. Syrjäytyneisyys syvenee ja monelta jää jopa etuuksia hakematta. Tärkeät tutkimukset eivät tavoita ollenkaan henkilöitä, joilla ei ole älylaitteita. Heidän mielipiteensä jää kuulematta.
Syyttely pitää lopettaa
Poliitikot puhuvat kestävyysvajeesta, mikä tuntuu loukkaavalta. 1,6 miljoonasta eläkeläisestä lähes 70 % tulee itsellisesti toimeen, eikä vaadi hoitoa tai huolenpitoa.
Ikäihmiset on nähtävä voimavarana. Yhä useamman arkeen kuuluu lasten, lastenlasten, naapurien ja sukulaisten auttaminen. Vapaaehtoistyön arvoksi on laskettu Suomessa jopa 3,2 miljardia euroa vuodessa. Ilman eläkeläisten työpanosta moni hoitotyö jää tekemättä.
Mitä sitten verotukseen tulee?
Yleinen käsitys on, että eläkeläiset eivät maksa veroja. Kuitenkin totuus on, että eläketuloista maksetaan prosentuaalisesti enemmän veroja kuin palkkatuloista. Lisäksi velvollisuudentuntoiset eläkeläiset, jotka antavat vielä työpanostaan yhteiskunnan hyväksi, maksavat kohtuuttoman paljon palkkatulostaan. Tiedotusvälineissä ja yhteiskuntakeskusteluissa pitää antaa realistinen kuva eläkeläisten tämän päivän arjesta ja sen sujuvuudesta. Ikääntyminen ei ole taakka tai heikkous, vaan luonnollinen osa elämää. Sen tulee olla myös yhteiskunnan arvostama elämänvaihe.
Yhteisöllisyys ja kunniallinen vanhuus
Yhteiskunnassamme vallitseva ainainen kiire ei pitäisi ulottua hauraammassa elämänvaiheessa olevien vanhuksiemme päivärytmiin. Kaikissa hoitoyksiköissä ja hoitotyössä tulee voida kiinnittää huomiota tunteisiin, koska tällä on merkitystä
puhuttaessa kunniallisen vanhuuden edistämisestä.
Sievissä 13.11.2024