Taide tekee ihmiselle hyvää
Mikä saa ihmisen nousemaan ylös kukonlaulun aikaan harmaana marraskuun aamuna ja lähtemään kodin lämmöstä suttuiseen varhaisaamuun, osa jopa parinkymmenen kilometrin päähän?
No taide tietysti. Mahdollisuus tutustua uuteen asiaan ja uusiin ihmisiin, viettää kokonainen päivä luovan asian parissa mukavassa seurassa.
Tähän tarjoutui tilaisuus, Uudenmaan piirin Alue 2:n yhdistysten Taide tutuksi -kurssilla marraskuun 11. päivänä. Taidepäivä järjestettiin Kirkkonummen keskustassa Finnsbackan Navetalla, jonka tiloissa paikallinen Eläkeliiton yhdistys toimii.
Neljä jäsentä tarttui kutsuun: kirkkonummelaiset Riitta ja Eevakaisa sekä vihtiläinen aviopari Helvi ja Raine. Osallistujilla ei ollut vankkaa kokemusta taiteen saralta, osa kertoi harrastaneensa taidetta nuorempana, mutta elämän monet haasteet olivat pakottaneet keskittymään muihin asioihin. Mukana hääräsi myös yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Nyqvist ja kurssin vetäjänä toimi piirimme toiminnanjohtaja Mirja Mesimäki, jonka elämään taide on kuulunut olennaisena osana.
Päivä aloitettiin tervetulokahvilla, jonka kuluessa tutustuimme toisiimme ja Mirja esitteli lyhyesti päivän ohjelman: aamupäivä keskitytään akryylivärien käyttöön, lounaan jälkeen vaihdetaan akvarellimaalaukseen. Värit, siveltimet, palettiveitset ja muut varusteet tulivat piirin puolesta. Aiheet olivat vapaat, joten välineiden jaon jälkeen seurasi pieni hämmentynyt hetki osallistujien pohtiessa aihevalintaansa, mutta jo vartin päästä jokainen oli päässyt tehtävän imuun ja hienoja kuvia alkoi hahmottua papereille.
Lounas nautittiin paikallisessa La Gabbanassa, jonka jälkeen seurasi toinen tiivis maalaussessio akvarelliväreillä. Päivän päätteeksi Mirja ja Seppo kokosivat syntyneitä kuvista näyttelyn Navetan seinälle. Ja kuinka hieno se olikaan: aiheissa vilahtelivat suomalaiset perinnemaisemat saunoineen ja hiihtäjineen, kukka-asetelmat, sininen satupuu, unenomainen näkymä soutajasta värikkäillä vesillä...
Innostavan päivän päätteeksi pohdin, miksi oloni oli niin pirteä aikaisesta ylösnoususta ja harmaasta päivästä huolimatta. Tulin siihen tulokseen, että luova ilmaisu antaa voimaa ja muistuttaa meitä siitä, keitä me olemme. Tutkimustenkin mukaan etenkin iäkkäämpänä luova toiminta myös ylläpitää kognitiivisia kykyjämme: parantaa muistia, kehittää ajattelua ja auttaa selviytymään arjen askareista. Toivon mukaan liitto ja yhdistykset järjestävät tällaisia matalan kynnyksen luovuuspajoja taiteen eri saroilla edelleenkin!
Eevakaisa Mäntyranta