
Eläkeläisiä ajateltu, mutta keinot puuttuvat
Hallitusohjelma on toisaalta hyvin yksityiskohtainen ja toisaalta hyvin laaja ympäripyöreä kokonaisuus. Sen kaikista vaikutuksista eläkeläisiin on mahdotonta lausua tässä vaiheessa täydellä varmuudella kattavasti.
On hyvä, ettei hallitus esitä leikkauksia eläkkeiden indekseihin eikä eläkkeensaajan asumistukeen. Epäkohtia ovat mm. omaishoidon, kotihoidon sekä fyysisten lähipalveluiden osalta puuttuvat korjaukset.
Hyvinvointipalveluista esitetyn 1.4 miljardin euron leikkaus tarkoittaa, että lähipalveluja keskitetään ja korvataan digitaalisilla palveluilla, mikä on yleensä helpoin ratkaisu eikä lähde asiakkaasta ja kokonaiskustannusten huomioimisesta. Keskittäminen ja digitaaliset etäpalvelut koskettavat erityisesti haja-asutusalueilla asuvia ja vaikuttavat digiosattomiin eläkeläisiin.
Se, miten ikäihmisten yksilöllisiin tarpeisiin vastataan, jää kuitenkin epäselväksi. Hyvistä lupauksista huolimatta konkreettiset keinot näyttävät paljolti puuttuvan. Kaiken kaikkiaan ikääntyneiden omaa vastuuta näytetään kasvatettavan. Se osuu jo ennestään huonommassa asemassa oleviin eläkeläisiin.
Jotta hallituksen lupaus siitä, että ikäihmisten oikea-aikaiset ja riittävät kotihoidon palvelut, palvelu- ja yhteisöllinen asuminen sekä ympärivuorokautiset hoivapalvelut varmistetaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, tarvitaan selkeitä toimenpiteitä, jotka turvaavat nämä palvelut ikääntyneen taloudelliseen asemaan katsomatta.
On muistettava, että hallitusohjelma on suunnitelma, johon voi tulla muutoksia. Moni asia täsmentyy vasta jatkovalmistelussa.
Suomeen saadaan maailman parhaiten voivat varttuneet kun: 1. Eläkkeellä olevien toimeentulo ja sote-palvelut on turvattu. 2. Ikä ei vähennä ihmisen oikeuksia ja 3. Ihmisen yhteiskunnallinen osallisuus säilyy elämän loppuun asti.
Me Eläkeliitossa jatkamme edelleen vaikuttamista keskeisten tavoitteidemme puolesta!
Pekka Mäkinen
toiminnanjohtaja
