Piirin yhdistykset vaikuttavat paikallisesti
Vaikuttaminen on yhdistyksen hallituksen vastuulla oleva yhdistyksen ydintehtävä. Hallituksen velvollisuutena on seurata oman kunnan asioita ja päätöksentekoa, toimia aktiivisesti ottamalla kantaa sekä tarvittaessa puuttua esiin tulleisiin epäkohtiin. Hyvä käytäntö on pitää vaikuttamisasia jokaisen hallituksen kokouksen esityslistalla.
Yhdistys valitsee yhdistyksen vaikuttamisvastaavan
Yhdistys sisällyttää toimintasuunnitelmaansa myös vaikuttamisen.
Yhdistys tiedottaa jäsenilleen ja kuntalaisille paikallisista asioista, jotka ovat tärkeitä ikääntyvän väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
Yhdistys tekee yhteistyötä kuntapäättäjien, virkamiesten ja yksittäisten luottamushenkilöiden kanssa ikääntyvän väestöön liittyvissä asioissa.
Yhdistys tekee yhteistyötä vanhusneuvoston kanssa. Yhdistyksellä on edustaja vanhusneuvostossa.
Yhdistys kannustaa ja jopa velvoittaa kuntia ottamaan vanhusneuvostot mukaan vanhuspalvelulain mukaisen suunnitelman laatimiseen ja seurantaan sekä palvelujen laadun ja riittävyyden arviointiin sekä turvaamaan vanhusneuvoston toimintaedellytykset.
Yhdistys kannustaa vanhusneuvostoa ottamaan vastuun kuntalain mukaisista neuvostolle tarkoitetuista tehtävistä.
Yhdistys järjestää mahdollisuuksiensa mukaan keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kuntalaisraateja.
Hyvä tietää - Yhdistyksen vaikuttamiseen liittyviä tärkeitä tiedonlähteitä
1) Yhdistyksen säännöt, vaikuttamisvelvoite
Yhdistyksen tarkoituksena on eläkeläisten ja eläketurvaa tarvitsevien henkisten ja aineellisten etujen ja oikeuksien valvominen sekä heidän sosiaalisen turvallisuutensa valvominen (2 §)
Yhdistyksellä on oikeus tehdä aloitteita ja esityksiä kuntansa päättäville elimille ja muulle julkiselle vallalle eläkeläisten ja eläketurvaa tarvitsevien aseman parantamiseksi ja riittävän eläketurvan ja -palvelun aikaansaamiseksi. Kehittää ja järjestää virkistys-, loma, ja kulttuuripalveluja sekä muuta vastaavaa kuntouttavaa toimintaa (3 §)
→ säännöt tiedoksi yhdistyksen hallituksen jäsenille ja vaikuttajavastaaville
2) Vanhuspalvelulaki, yhteistyö (4 §)
Kunnan eri toimialojen on toimittava yhteistyössä julkisten tahojen, yritysten sekä ikääntynyttä väestöä edustavien järjestöjen ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi. Kunnalla on oltava suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi (5 §)
Palvelujen riittävyyden ja laadun arviointi (6 §)
Kunnan voimavarat (9 §)
Vanhusneuvosto on otettava mukaan tämän lain 5 §:ssä tarkoitetun suunnitelman valmisteluun ja 6 §:ssä tarkoitettuun arviointiin.
Hyvinvointia edistävät palvelu (12 §)
→ Vanhuspalvelulaki tiedoksi yhdistyksen hallituksen jäsenille ja vaikuttajavastaaville
3) Kunnalliset säädökset
Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet
Kuntalain (22 §) mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan.
Aloiteoikeus
Kuntalain (23 §) Kunnan asukkailla sekä kunnassa toimivilla yhteisöillä ja säätiöillä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa.
Vanhusneuvosto
Kuntalain (27 §) Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto. Vanhusneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta.
4) Maakunnalliset säädökset
Maakunnan asukkaiden osallistumisoikeus (22 §) luonnos
Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet (23 §) luonnos
Aloiteoikeus (24 §) luonnos
5) Eläkeliiton vaikuttamisen painopisteet
Eläkeliiton tavoitteena on ikäystävällinen Suomi
1. Eläkeläisköyhyyden vähentäminen
2. Ikääntyneiden tietoyhteiskuntaoikeudet ja digitalisaatio
3. Lähipalvelut kohtuullisin asiakasmaksuin
4. Luontoläheisyys ja vapaaehtoistyö lähipalveluiden voimavarana
5. Ikääntyneiden monimuotoisten asumistarpeiden huomioiminen
6) Eläkeliiton arvot
- inhimillisyys
- ikäystävällisyys
- tasa-arvo
- yhteisvastuu
- osallisuus