Halsuan yhdistys
Yhteystiedot
Puheenjohtaja
Anneli Kentala
puh. 040 565 5425
anneli.kentala@halsua.fi
Kokouksen antia ja asioita löydät seuraavasta linkistä:
Kokouksessa annettiin seuraavan sisältöinen kannanotto:
Kannanotto
Asenteisiin kaivataan muutosta!
Ikäsyrjintä tuo eläkeläisille pahaa oloa ja syrjäytymisen vaaraa.
Eläkeliitto on jatkanut sosiaali- ja terveysministeriön jo 30 vuotta sitten aloittamaa kyselytutkimusta, joka koskee yli 60-vuotiaiden elinoloja ja hyvinvointia. Tutkimus toteutetaan kolmen vuoden välein. Kyselyn mukaan vuonna 1994 ikään perustuvaa syrjintää tunnisti 43 % vastaajista ja nyt jo 78 %.
Eläkeliiton Keski-Pohjanmaa piirin syyskokous pohti Sievissä syitä synkkiin tuloksiin
Älylaitteisiin siirtyminen on ollut nopeaa. Digitaalisuus johtaa ikäsyrjintään niiden henkilöiden kohdalla, joilla ei ole nettiyhteyksiä tai jotka eivät hallitse laitteita. Palvelujen tuottajien tulisi ottaa enempi vastuuta käyttöneuvonnassa sekä säilyttää mahdollisuus henkilökohtaiseen asiointiin joko kasvokkain tai puhelimitse. Palvelun tarjoajien pitää huolehtia puhelinnumeroiden saatavuudesta – ei riitä, että kerrotaan numeroiden löytyminen netistä. Ketään ei saisi jättää yksin asian kanssa. Syrjäytyneisyys syvenee ja monelta jää jopa etuuksia hakematta. Tärkeät tutkimukset eivät tavoita ollenkaan henkilöitä, joilla ei ole älylaitteita. Heidän mielipiteensä jää kuulematta.
Syyttely pitää lopettaa
Poliitikot puhuvat kestävyysvajeesta, mikä tuntuu loukkaavalta. 1,6 miljoonasta eläkeläisestä lähes 70 % tulee itsellisesti toimeen, eikä vaadi hoitoa tai huolenpitoa. Ikäihmiset on nähtävä voimavarana. Yhä useamman arkeen kuuluu lasten, lastenlasten, naapurien ja sukulaisten auttaminen. Vapaaehtoistyön arvoksi on laskettu Suomessa jopa 3,2 miljardia euroa vuodessa. Ilman eläkeläisten työpanosta moni hoitotyö jää tekemättä.
Mitä sitten verotukseen tulee?
Yleinen käsitys on, että eläkeläiset eivät maksa veroja. Kuitenkin totuus on, että eläketuloista maksetaan prosentuaalisesti enemmän veroja kuin palkkatuloista. Lisäksi velvollisuudentuntoiset eläkeläiset, jotka antavat vielä työpanostaan yhteiskunnan hyväksi, maksavat kohtuuttoman paljon palkkatulostaan. Tiedotusvälineissä ja yhteiskuntakeskusteluissa pitää antaa realistinen kuva eläkeläisten tämän päivän arjesta ja sen sujuvuudesta. Ikääntyminen ei ole taakka tai heikkous, vaan luonnollinen osa elämää. Sen tulee olla myös yhteiskunnan arvostama elämänvaihe.
Yhteisöllisyys ja kunniallinen vanhuus
Yhteiskunnassamme vallitseva ainainen kiire ei pitäisi ulottua hauraammassa elämänvaiheessa olevien vanhuksiemme päivärytmiin. Kaikissa hoitoyksiköissä ja hoitotyössä tulee voida kiinnittää huomiota tunteisiin, koska tällä on merkitystä puhuttaessa kunniallisen vanhuuden edistämisestä.
Sievissä 13.11.2024