Yhteystiedot
Puheenjohtaja Eija Taavila
sähköposti eijataavila(a)gmail.com, puh. +358 405184214
Sihteeri Anne Rämö-Ikonen
sähköposti: anne.ramoikonen(a)gmail.com, puh +358 400 861830
Nokkonen ja Vuohenputki ovat nyt parhaimmillaan ja täynnä luonnon omia mineraaleja. Hyödynnä niiden kaikki hyvät ominaisuudet ja ennen kaikkea maku omassa ruoanlaitossasi.
Tässä muutama hyvä ohje ja netistä löytyy varmasti lisää.
Nyt luontoretkelle ja kasveja keräämään.
Vuohenputkipiirakka (gluteeniton)
Pohja:
2 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia) 1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (tai spelttijauhoja vähän enemmän) 1 dl luomumaitoa tai kauramaitoa (1 rkl raakaruokosokeria) 1 dl sulatettua luomuvoita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä 1 tl leivinjauhetta ½ tl ruususuolaa/merisuolaa
Täyte:
2 dl luomukermaa/kaurakermaa 1 luomumuna 3 dl raastettua vuohenjuustoa/ emmentaljuustoa/mozzarellaa 2-3 dl pakastettua vuohenputkea tai 3-4 dl tuoretta silputtua noin 8–10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna hieman limepippuria hieman ruususuolaa
Valmistus:
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhotetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Taikina on melko löysää! Esikypsennä pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan. Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma ja muna, lisää sitten juustoraaste sekä pakastettu vuohenputki että basilikasilppu ja hieman suolaa. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.
Nokkos-fetapiirakka
Pohja:
100 g voita tai margariinia 2 keitettyä, kylmää perunaa hienona raasteena 2 ½ dl vehnäjauhoja 2 rkl vettä 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2–3 dl kiehautettuja nokkosenlehtiä hienonnettuina 1 nippu kevät- tai ruohosipulia 200 g fetajuustoa pieninä kuutioina 2 dl maitoa 2 munaa 1 tl suolaa ripaus vastajauhettua mustapippuria
1. Sekoita keskenään pehmeä rasva ja perunaraaste.
2. Sekoita keskenään vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja nypi ne sormin rasva-perunaseokseen.
3. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Kauli tai taputtele taikina ohueksi levyksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
5. Sekoita keskenään nokkosenlehdet, hienonnetut ruohosipulit sekä fetajuustokuutiot.
6. Sekoita keskenään maito sekä munat, mausta suolalla sekä mustapippurilla.
7. Lisää munamaito muiden täyteaineiden joukkoon ja kaada vuokaan. 8. Paista 175°C:ssa noin 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte kokonaan hyytynyt.