Yhteystiedot
Eila Jantunen puheenjohtaja, seurakunnan yhteishenkilö ja kotisivut 040 590 9914
Risto Elo varapuheenjohtaja 040 587 7281
Ulla-Maija Vainio sihteeri, jäsensihteeri ja vapaaehtoistoiminta 040 759 1725 590 9914
Seuraavassa tietoa siitä miten voit hoitaa esim. vero, tai pankkiasioita vaikka ikääntyneen ystäväsi puolesta. Mitä valtuuksia tarvitset ja miten niiden avulla voit toimia. Aluksi muutoksia verotukseen.
Tiedot ovat suoraan Finanssialan asiantuntijan sekä Verohallinnon ylitarkastajan lausunnoista.
Ansiotulojen verotus
Palkansaajan maksutaakka veronluonteisista sosiaalivakuutusmaksuista nousee selvästi, mikä juontaa juurensa vuonna 2016 solmitusta kilpailukykysopimuksesta. Maksumuutoksista merkittävimmin verotusta kiristää sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu, joka nousee 0,68 prosenttiyksiköllä.
Kokonaisuudessaan (verot ja veronluonteiset maksut huomioiden) palkkaverotus pysyy matalilla palkkatasoilla suunnilleen edellisvuoden tasolla, mutta jo keskituloisella veroprosentti nousee noin 0,4 prosenttiyksikköä. Suurituloisemmilla nousu on 0,5-0,6 %-yksikköä.
Eläkkeensaajien veroprosentit pysyvät ensi vuonna suunnilleen ennallaan tai laskevat hieman keskituloisilla ja matalammilla eläketasoilla.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee 2 400 eurosta 2 250 euroon ja vähennettävä määrä 50 prosentista 40 prosenttiin työkorvauksesta yritykseltä ostettaessa, ja 20 prosentista 15 prosenttiin maksettujen palkkojen osalta.
Omaiset pystyvät hoitamaan ikääntyvän vanhempansa veroasiat verkossa sujuvasti sen jälkeen, kun heillä on tähän valtuutus. Kannattaa muistaa, että edunvalvontavaltuutus ei sähköisessä veroasioinnissa auta.
Miten lähteä liikkeelle siinä vaiheessa, kun ikääntynyt vanhempi ei kykene hoitamaan veroasioitaan? Voivatko läheiset hoitaa ne näppärästi verkossa?Aloitetaan helpoimmasta ja yksinkertaisimmasta tilanteesta: läheinen on vielä niin hyvässä kunnossa, että hän kykenee valtuuttamaan luottoihmisensä asioimaan verkossa puolestaan.
2) Toinen vaihtoehto on, että tuleva asioiden hoitaja lähettää Suomi.fi-verkkopalvelussa omaiselleen pyynnön hoitaa tämän veroasiat.
Suomi.fi-sivustolla on selkeät ohjeet, kuinka valtuutus tehdään. Kannattaa muistaa, että valtuuttaja voi antaa useita valtuutuksia kerralla, siis vaikkapa kaikille aikuisille lapsilleen.
Palvelu kysyy, millaisiin asioihin valtuutus annetaan. Mukana listalla ovat muun muassa apteekkiasiointi, veroasioiden hoito ja veroilmoittaminen.
Mikäli läheinen myöhemmin kuntoutuu tai tulee toisin aatoksiin – tai esimeriksi haluaa perua jonkun tietyn ihmisen valtuutuksen – sekin käy verkossa. Suomi.fi-valtuutuksissa klikataan valtuutetun nimi ja valtuusasia sekä mitätöidään aiemmin valittu kohta.
Sujuvasti veroasiat toisen puolesta
Toisen pankkitunnuksia ei voi käyttää
Vahvoista tunnistautumisen välineistä pankkitunnukset ovat suomalaisille tutuimmat. Pankkitunnukset voi hankkia ikäihminenkin, jos niitä ei ole tähän mennessä ollut käytössä.
Finanssialan johtava asiantuntija Teija Kaarlela sanoo, että yläikärajaa verkkopankkitunnusten myöntämisessä ei ole. Ratkaisevaa on ihmisen kyky käyttää niitä. Pankkitunnusten saamiseksi hänet pitää henkilökohtaisesti tunnistaa pankin konttorissa voimassaolevasta passista tai henkilötodistuksesta.
Toisaalta tilanne voi olla sellainen, että vanhuksella on jo verkkopankkitunnukset. Omaisilla voi olla suuri kiusaus hoitaa asiat käyttämällä iäkkään vanhempansa tunnuksia. Silloin hän rikkoisi lakia.
”Verkkopankkitunnusten ehdoissa sanotaan, että tunnukset ovat henkilökohtaiset eikä niitä saa luovuttaa toiselle”, Kaarlela sanoo.
Toinen juttu on sitten se, jos istuu verkkopalveluun kirjautuvan vieressä ja neuvoo häntä niin tunnistautumisessa kuin valtuuden Entä sitten, jos iäkkäällä omaisella ei ole sähköisten palveluiden tunnistautumisen välineitä?
Ylitarkastaja Hilkka Pelander Verohallinnosta kertoo, että tällaisessa tapauksessa joudutaan hoitamaan asiat paperilomakkeilla.
Jotta ikääntyneen omaisen veroasioita voi hoitaa hänen puolestaan edes paperilla, tarvitaan paperinen valtakirja. Siinä määritellään, kuka voi hoitaa kyseisen ihmisen asioita sekä millaisia asioita valtakirjassa tarkoitetaan.
Valtakirjaan tulee merkitä siis esimerkiksi, että omaisella on oikeus hoitaa kaikki verotukseen tai vaikkapa veroilmoitukseen liittyvät asiat. Valtuutus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai tiettyä veroasiaa varten annettu. Paperiselle valtakirjalle on Verohallinnolla oma lomake, johon riittää valtuuttajan allekirjoitus. Valtakirjapohja löytyy esimerkiksi vero.fi:stä kirjoittamalla etusivun hakukenttään valtakirja.
Valtakirjan voi postittaa lomakkeella ilmoitettuun osoitteeseen tai viedä verotoimistoon. Verottajan käyttöön on tulossa myös virkailijavaltuuttamispalvelu, jossa virkailija voi tehdä valtuutuksen sähköisen hyväksynnän valtuuttajan puolesta. Palvelu saadaan todennäköisesti käyttöön vuoden 2020 aikana.