Yhteystiedot
Puheenjohtaja
Raija Örn
Lasitehtaantie 12
14500 Iittala
raija.orn@pp.inet.fi
Eläkeliiton Kalvolan yhdistyksen "äijäryhmä" järjesti retken Lahden Hennalaan vuoden 1918 tapahtumapaikoille. Eivätkä äijät yksin retkeilleet, vaan mukana oli myös runsaasti sotahistoriasta kiinnostuneita daameja. Yhteensä matkaan lähti neljäkymmentä (40) yhdistyksemme jäsentä, ja taisipa joukossa olla muutamia, jotka eivät ole jäseniämme - ainakaan vielä.
Taas joku kysyi, mistä näitä uusia - toinen toistaan mielenkiintoisempia - matkoja löytyy? Vastaus on yksinkertainen. Netistähän niitä löytyy, pitää vaan etsiä.
Koska viimevuotinen käyntimme Tampereella vastaavan laisella retkellä osoittautui kovin suosituksi, aloimme etsiä Lahden suunnalta saman tyyppistä opastettua retkeä. Ja netistähän löytyi meille sopiva retki!
Everstiluutnantti Seppo Toivonen on eläkkeelle jäätyään toiminut oppaana Hennalan alueen sotahistoriaan liittyvissä kohteissa, ja erityisesti hän on perehtynyt surullisiin vuoden 1918 tapahtumiin.
Tilaisuutemme alkoi Hennalan upseerikerhon komeissa tiloissa, jonne meille oli katettu kahvit ja herkulliset, makeat kakkupalat. Seppo aloitti luentonsa jo kahvitilaisuudessa ja kertoi Hennalan kasarmialueen mielenkiintoisesta historiasta.
Siirryimme bussilla varsinaiseen museokohteeseen Sepon samalla esitellessä meille alueen punatiilisten rakennusten historiaa. Hennalan alue siirtyi 1900-luvun alkupuolella venäläisten omistukseen, ja he rakennuttivat n. 1915 kaikki alueen kasarmit ja huoltotilat. Punatiili oli tuolloin lähes ainoa rakennusmateriaali, ja totesimmekin muurareiden olleen aika työllistettyjä tuohon aikaan.
Museorakennuksen luentotilassa Seppo kertoi Hennalan alueen synkästä historiasta sekä sanoin että valokuvin.
Mikä Lippu? Koska käytetty?
Ketään ei syyllistetty, todettiin vain että toinen osapuoli aloitti sodan ja julmuudet ja toinen osapuoli lopetti sodan yhtä raa'asti kuin toinen oli aloittanut. Katso linkki 1 ja linkki 2.
Synkkää kuultavaa, eikä sitä oikein haluaisi todeksi uskoa.
Meille tämän ikäluokan ihmisille nämä tapahtumat ovat kuitenkin jollain lailla tuttuja, mutta nykynuoret eivät taida niistä paljoakaan tietää. Koulussakin taidetaan historian tunneilla puhua aivan muista asioista. Sääli.
Luentojen jälkeen tutustuimme Sotalääketieteen museoon ja totesimme yhteisesti, että kyllä kannatti museo kiertää. Näimme hammaslääkärin tuolin, röntgenlaitteet, leikkaussalin ja paljon, paljon muuta kiinnostavaa.
Sanotaan, että historia opettaa, ja tästä voimme kaikki olla samaa mieltä.
Tilaisuutemme päättyi Upseerikerholla nautittuun lounaaseen, joka oli aivan erinomainen.
Ja ne puitteet!
Emme matkoillamme ole koskaan saaneet ruokailla näin hienoissa tiloissa, vaikka paljon olemme kiertäneetkin.
Nyt oli loistoa ja glamouria!
Kiitos oppaallemme Seppo Toivoselle, kiitos emännille, kiitos kuljettajallemme Samille ja ennen kaikkea kiitos mukana olleille!
Lisää kuvia galleriassa.
Tavataan matkojen merkeissä,
TV ja TtK