Yhteystiedot
Puheenjohtaja
Raija Örn
Lasitehtaantie 12
14500 Iittala
raija.orn@pp.inet.fi
Kylätalolla järjestettiin 28.3.2023 TIETOTURVA – tietoisku Kalvolan yhdistyksen jäsenille.
Tällä kertaa mukaan saatiin 22 kiinnostunutta kuulijaa, Muutama vuosi aiemmin kiinnostusta ei juurikaan ollut. Olisikohan ollut markkinoinnissa puutteita?.
Tietoturvaa vaativat laiteluettelot pidentyvät vuosi vuodelta. Kännykät, tabletit, kannettavat ja pöytäkoneet, reitittimet ja älykellot ovat ihmisen käyttövälineinä mahdollisuus, mutta kuten Matti Kontion esityksessä kuulimme, myös uhka, jos emme niiden käyttöturvallisuudesta osaa huolehtia.
Luennoitsijana toimi MATTI KONTIO,
joka lupsakalla tavallaan kertoi tärkeää asiaa siitä, kuinka turvata tietonsa ja identiteettinsä erilaisilta tietovarkailta.
Keskustelu luennon aiheista oli vilkasta ja kysymyksiä tehtiin rohkeasti. Kontio totesikin, että ei ole tyhmiä kysymyksiä, mutta on kyllä joskus huonoja vastauksia.
Opimme, että tietomurto tai jopa tietomurron yritys on aina rangaistava rikos.
Opimme salasanan tai oikeammin salalauseen tärkeyden ja sen, miten sen voi tehdä vaikeaksi sekä melkein mahdottomaksi murtaa ”sadan vuoden aikana.”
Esimerkkinä hyvästä salalauseesta Kontio esitti ”Minä olen Kalvolan eläkeläinen” – lausetta, jonka sisällön saa tietoturvalliseksi, eli lähes mahdottomaksi taitavankaan hakkerin purkaa, lisäämällä lauseeseen kirjainten paikalle numeroita. Esim. i=1, e=3, o=0 ja välilyönti =_ jne. Salalause on. M1na_ol3n_Kalv0lan_3lak3la1n3n, (Älkää käyttäkö tätä, vaan tehkää kukin omanne ja kullekin ohjelmalle oma.
Kaiken tietokonerikollisuuden kolme tärkeintä syytä ovat RAHA, RAHA JA RAHA, sen jälkeen ILKEYS.
Kumpi oikea, kumpi valesivu ja miksi?
Täältä ratkaisu
Matin esimerkkitapauksessa vain kaksi kahdestakymmenestä erotti Nordean oikean osoiterivin. Loput olisivat laittaneet rahansa jonnekin muualle.
Esimerkin avulla opimme myös, mistä erotamme oikean ja valesivun. Osoitepalkin alusta kauttaviivaan asti on tärkeää lukea teksti tarkasti, sen jälkeisillä merkeillä ei niin väliä. Ne ovat lähinnä sivun ulkoasuun vaikuttavia ohjausmerkkejä.
Jos haluat testata salasanasi (älä testaa oikeaa, vaan sinne päin olevaa) LINKKI TESTIIN
Matti painotti monessa yhteydessä: "Jos jokin tuntuu liian hyvältä, se on todennäköisesti sitä". Eli asioita kannattaa tarkastella maltillisesti ja terveellä maalaisjärjellä. Vaaran merkki on myös se, että päätös/toiminta täytyy tehdä erittäin nopeasti.
Lopuksi testattiin myös osanottajien oppimista leikkimielisellä mutta vakavalla tietämyskyselyllä.
Kiitos Matille erittäin mielenkiintoisesta tietoiskusta, sekä maukkaista kahvileivistä.
Katso digitoday siuvustolla olevia esimerkkejä
Linkki luentomateriaaleihin.
Turvallista käyttöä.
Ippa ja TtK