Yhteystiedot
Puheenjohtaja
Sirkka Kauppinen
040 508 2753
email: kikaliisa.kauppinen@gmail.com
Varapuheenjohtaja
Seppo Sekki
044 0102525
email: seppo.sekki@gmail.com
Sihteeri
Tarja Pasanen
040 6891225
email: tarja.pasanen1@gmail.com
LAUSUNTO
Eläkeliiton Kivijärven yhdistys ry:n lausunto Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkkoehdotuksesta
Eläkeliiton Kivijärven yhdistyksessä on jäseninä noin 100 henkilöä eli 10 % Kivijärven asukasmäärästä. Jäsenet edustavat laajasti paikkakunnan eläkeläisten joukkoa, ikäryhmässä 65-98 vuotta. Keski-Suomen hyvinvointialueen johdon toimesta valmisteltu ehdotus maakunnan hyvinvointipalveluverkon palveluiden karsimisesta Kivijärveltä ja eritoten ikäihmisten kohdalta koskettaa siis meitä mitä suurimmassa määrin. Näin ollen haluamme tuoda esille oman näkemyksemme ja ehdotuksemme
palveluverkon sisältöön.
Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian pohjalta laaditut, aluevaltuuston hyväksymät palveluiden järjestämisen linjaukset ja niiden pohjalta asetetut tavoitteet eivät toteudu palveluverkkoehdotuksessa Kivijärven palveluiden osalta.
Yleiseksi tavoitteeksi on asetettu seuraavaa: ”Palveluverkkotyössä huomioidaan asukkaiden ja asiakkaiden tarpeet ja tavoitteena on pystyä turvaamaan yhdenvertaiset ja vaikuttavat palvelut kaikille keskisuomalaisille.”
Sote-asemat
Kivijärven terveysaseman palvelut, lääkärin vastaanotto, sairaanhoitajan vastaanotto, laboratorio- sekä neuvolapalvelut on säilytettävä
Sote-asemia erityisesti koskevassa aluevaltuuston linjauksessa todetaan: ”Sosiaali- ja terveydenhuollon päiväajan perustason vastaanotot ovat vastaanottotoiminnan perusta, ja ne vastaavat alueen asukkaiden hoidon- ja palvelun tarpeeseen ja tukevat vaikuttavaa ja tarkoituksenmukaista hoidon sujumista ja jatkohoitoa.”
Näkemyksemme on, että tämä linjaus ei toteudu Kivijärven osalta, koska palveluverkkoehdotuksessa esitetään Kivijärven terveysasema palveluineen lakkautettavaksi.
Kivijärvellä tulee säilyttää terveysasema, jossa saa lääkärin vastaanottopalveluita vähintään kerran viikossa. Osana terveysaseman palveluita pitää säilyttää myös laboratorio- ja neuvolapalvelut sekä sairaanhoitajan vastaanottopalvelut. On tarkoituksenmukaista, että tavanomaiset laboratoriokokeet ja tutkimukset sekä pienet toimenpiteet, kuten esimerkiksi tikkien poistot, rokotukset ym. pystytään tuottamaan paikkakunnalla eikä asiakkaiden tarvitse lähteä kulkemaan pitkien matkojen päähän ko. toimenpiteiden vuoksi.
Keskeisenä perusteluna palveluiden säilyttämiselle on myös, että Kivijärveltä ei ole minkäänlaisia julkisia liikenneyhteyksiä Saarijärvelle eikä Jyväskylään. Kaikilla paikkakuntalaisilla ei ole omaa autoa eikä sairaana ole mahdollisuutta itse ajamiseen. Kela-taksin käyttö tulee kalliiksi eikä varsinkaan pienituloisilla eläkeläisillä ole varaa maksaa taksikuljetuksia. Taksikuljetukset tulevat kalliiksi myös yhteiskunnalle. On myös vaarana, että palvelujen siirtyessä kauas, joudutaan jättämään lääkärissä käyntejä pois. Tämä kostautuu sitten myöhemmin erikoissairaanhoidon kustannuksina.
Ikääntyneiden ympärivuorokautinen asuminen
Kivijärvellä on säilytettävä ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palvelut
Ikääntyneiden ympärivuorokautista asumista erityisesti koskevassa aluevaltuuston linjauksessa todetaan:
”Hyvinvointialueen asukkaille tarjotaan toimintakyvyn ja tarpeen mukaisia ympärivuorokautisia asumispaikkoja ensisijaisesti hänen kotikunnastaan. Asumispaikkaa valitessa otetaan huomioon
asukkaan ja omaisten toive ja esimerkiksi tosiasialliset mahdollisuudet liikkumiseen. ”
On todettava, että myöskään tämä linjauksen tavoite ei toteudu Kivijärvellä varsinkaan, jos palveluverkkoehdotuksen vaihtoehto 2 toteutetaan, jolloin Kivijärvi menettäisi molemmat nykyiset hoivakodit Hopearannan ja Wallesmannin.
Näkemyksemme on, että Kivijärvellä tulee säilyä ympärivuorokautisen asumisen palvelut ikääntyneille. Lisäksi tulee pohtia uusia vaihtoehtoja tilaratkaisuiksi, jotta kaikki hoivapalveluja tarvitsevat asiakkaat voisivat asua samassa yksikössä ja yhteisten palvelujen piirissä ja näin syntyisi säästöä sekä tila- että palvelukustannuksissa.
Perusteluina ympärivuorokautisen asumisen palvelujen säilymiselle on myös inhimillinen näkökulma, jolloin palveluita tarvitsevat ikäihmiset voisivat asua tutulla kotipaikkakunnalla. Tällöin omaisilla olisi edelleen mahdollisuus päästä tapaamaan läheisiään. Lisäksi Kivijärvellä tehdään merkittävää vapaaehtoistyötä monien järjestöjen toimesta ja vierailut hoivakodeissa helpottavat myös hoitohenkilökunnan taakkaa. Jos asiakkaat siirretään kymmenien, jopa yli sadan kilometrin päähän hoitoon, on vaarana, että omaisten vierailut ja vapaaehtoistyö loppuvat kokonaan ja asukkaat jäävät hyvin yksin vieraalla paikkakunnalla.
Ikääntyneiden päivätoiminta
Päivätoimintaa ikääntyneille, myös kuntouttavana sekä seniorikeskuksen perustaminen Kivijärvelle
Ikäihmisten päivätoimintaa erityisesti koskevassa aluevaltuuston linjauksessa todetaan: ”Hyvinvointialueen ikääntyneiden päivätoiminta järjestetään varhaisen tuen palveluna eritasoisena päivätoimintana palvelutarpeen mukaisesti. Varhaisen tuen ikääntyneiden päivätoimintaa laajennetaan hyvinvointialueen eri osiin siten, että palveluverkko on tarpeen mukaisesti kattava. Ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden sekä toimintakyvyn edistämiseksi luodaan yhteistyömalli kuntien ja paikallisten muiden toimijoiden kanssa. Toiminta on ennaltaehkäisevää, virikkeellistä, omatoimisuutta ja toimintakykyä tukevaa sekä sosiaalisia suhteita ylläpitävää.”
Palveluverkkoehdotuksen vaihtoehdoissa 1ja 2 kuntouttavaa päivätoimintaa ei järjestettäisi Kivijärvellä lainkaan. Näkemyksemme on, että myös kuntouttavan päivätoiminnan kuten muiden päivätoimintapalveluiden on sijaittava asiakkaiden kotipaikkakunnalla, lähellä niitä tarvitsevia ihmisiä, jotta heidän on niitä mahdollisuus käyttää.
Sähköiset palvelut
Keski-Suomen hyvinvointialueen digitalisaatio-ohjelma
Palveluverkkoehdotuksen digitalisaatio-ohjelman perusperiaatteena ja tavoitteena esitetään, että digitaaliset asiointi-, hoito- ja palvelupolut ovat kiinteä osa Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelutuotantoa.
Näkemyksemme on, että ikäihmisten kohdalla palvelujen korvaaminen digitaalisina etäpalveluina on hyvin haasteellista. Kaikilla ikäihmisillä ei ole valmiuksia käyttää digilaitteita terveydentilansa, korkean ikänsä tai varallisuutensa puolesta. Avustajien saaminen avuksi palvelutilanteessa on rajallista eri vuorokauden aikoina.
Palvelujen säilymisen ja kehittämisen vaikutukset kunnan elinvoimaan
Hyvinvointi- ja terveyspalvelujen säilyminen ja kehittäminen vaikuttaa myös kunnan elinvoimaan. Hyvinvointipalvelujen tuottaminen lisää työllisyyttä ja turvaa työpaikkojen säilymistä Kivijärvellä.
Palvelujen säilyminen lisää muuttohalukkuutta paikkakunnalle, kun työtä on tarjolla kunnassa.
Hyvinvointipalvelujen säilyminen ja uusien palvelujen kehittäminen turvaa myös muiden palvelujen, kuten apteekkipalvelujen, fysioterapian ym. pysymistä kunnassa.
Kivijärvellä 14.3.2024
Eläkeliiton Kivijärven yhdistys ry
Sirkka Kauppinen Erja Moisio
puheenjohtaja sihteeri