Yhteystiedot
Vuosi 2024
Puheenjohtaja Maija Rukajärvi-Saarela
050 3707176, maija.rukajarvisaa(at)gmail.com
Marttojen järjestämällä monipuolisilla ruokakursseilla saimme ravintotietoutta ja intoa uudistaa ruokailuun liittyviä tapoja ja valmistusta.
2.10.2024 kurssin aiheena oli kahvi- ja teepöydän terveelliset tarjoilut, teekulttuurin tutustumista sekä pakkausmerkintöihin tutustumista.
Tutustuimme pakkausmerkintöihin, alkuperäismaamerkintöihin sekä suojatuihin merkintöihin. Suomalaisista tuotteista alkuperäisnimityksellä (SAN) on suojattu esimerkiksi Lapin Puikula, Lapin Poron liha sekä Kitkan viisas. Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) on suomalaisista tuotteista esimerkkinä Kainuun rönttöset, Suomalainen Vodka ja Puruveden muikut.
Aitoa, perinteistä tuotetta (APT) voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella. Valmistajan on varmistettava, että valmistettava tuote on rekisteröidyn valmistustavan ja reseptin mukainen. Suomalaisista tuotteista Aito, perinteinen -suojaus on Sahdilla, Kalakukolla ja Karjalanpiirakalla. Mukana kahdella samansisältöisellä kurssilla oli 8 ja 10 osallistujaa.
Valmistimme kesäkurpitsakakun, sienisarvia, taatelipikkuleipiä, banaanipalloja, tattari-lehtikaalilettuja ja punajuurigripssinejä.
9.10.2024 perehdyttiin Heidi Peltosen opastuksella proteiinirikkaan ruoan valmistukseen, mottona Ruokailoa ikävuosiin. Mukana oli 20 innokasta ruoan valmistajaa.
Keittiössä oli vilskettä, naurua ja työn touhua Heidin ohjauksessa ja hänen iloinen naurunsa helähti tämän tästä.
Teimme härkäpapu-porkkanapihvejä, linssi-kasvissalaattia, omena-haperopiirakkaa, pähkinäinen hedelmäsmoothiata, juuressämpylöitä ja jälkiruokana tyrni-valkosuklaa-pannacotta. Ruoan valmistusta odotellessa teimme ristisanatehtävän ja tuoksun perusteella arvioimme, mitä mausteita tuoksupullot sisälsivät. Osa ryhmästä kattoi pöydän ja nautimme aikaan saannoksemme. Hyvää oli!