Yhteystiedot
Vuosi 2025
Puheenjohtaja Hilkka Kotiranta
Pyssykankaantie 382
hilkkakotiranta@msn.com
050 3428 451
Sihteeri Aira Luttinen
Anolantie 340
29250 Nakkila
aira.luttinen@gmail.com
Kipu- ja särkylääkkeet
Apteekkari Lasse Rautiainen Nakkilan Apteekista selvensi huhtiluun kerhossa sekä allekirjoittaneelle että Eläkeliitto Nakkilan yhdistyksen kipulääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden eroja ja kertoi hieman lääkkeiden yhteisvaikutuksista.
Kipu – ja tulehduskipulääkkeet vaikuttavat hieman eri tavalla: molemmat lievittävät tilapäistä kipua, mutta vain tulehduskipulääke lievittää myös tulehdusta. Kipu- ja tulehduskipulääkkeitä on saatavilla sekä itsehoito- että reseptilääkkeinä. Apteekkari Lasse Rautiainen painotti, että itsehoitolääkkeet eivät ole yhtään sen vaarattomampia kuin reseptilääkkeet, ja siksi itsehoitolääkkeet ovat usein pienimmissä paketeissa, joten niitä tulisi käyttää täsmälääkkeinä kipu/tulehdustiloihin. Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat verenhyytymiseen ja pitkäaikainen käyttö haittaa suoliston limakalvon toimintaa, samoin pitkäaikainen käyttö saattaa haitata verenpainelääkkeen tehoa. Opiaatit (Kodeiini, tramadoli ja buprenorfiini) ovat vahvoja kipulääkkeitä ja niillä lievitetään kohtalaista ja voimakasta (leikkaus)kipua.
Kaikilla lääkkeillä on joko haitta – ja sivuvaikutuksia. Useiden lääkkeiden samanaikainen käyttö voi joko lisätä tai vähentää lääkkeen vaikutusta ennakoimattomasti tai aiheuttaa haittavaikutuksia. Esimerkiksi usean ”kolmiolääkkeen” yhtäaikainen käyttö voi lisätä lääkkeiden väsyttävää vaikutusta, eikä alkoholin samanaikaista käyttöä suositella. Lääkkeet voivat myös vaikuttaa toistensa poistumiseen elimistöstä nopeuttavasti tai hidastavasti, mikä taas voi aiheuttaa lääkkeen tehon laskua tai lisätä haittavaikutuksia. On myös hyvä tarkistaa, suositellaanko lääke otettavaksi tyhjään vatsaan vai ruoan päälle, sillä ruoka vaikuttaa joidenkin lääkkeiden imeytymiseen.
Parasetamoli (kauppanimi: Panadol) on hyvä, turvallinen kipulääke, mutta sen kanssa tulee noudattaa annostusohjeita, koska yliannos voi aiheuttaa maksavaurion.
Ibuprofeeni (Burana ja Ibumax), ketoprofeeni (Ketorin) ja naprokseeni (Pronaxen) estävät kipua, kudosten tulehdusreaktiota, alentavat kuumetta eli ovat tulehduskipulääkkeitä Ne voivat aiheuttaa haavauman ruuansulatuskanavan limakalvoihin ja munuaisten toiminta voi kärsiä.
Asetyylisalisyylihappo eli aspiriinia käytetään pieninä annoksia ehkäisemään verisuonten tukokisia. Ensisijaiseksi kipulääkkeeksi sitä, ei enää suositella haittavaikutusten vuoksi. (esim. kauppanimet: Primaspan ja Finnrex).
Paikallinen kipugeeli- tai laastari (Voltaren) on yleensä turvallinen vaihtoehto, koska vaikutus on paikallinen, eikä verenkiertoon ja elimistöön pääse suurta määrää lääkettä. Kannattaa hieroa lääke hyvin iholle, ettei sitä pääse turhaan vesistöön esim. suihkussa käynnin yhteydessä.
Yleisesti voidaan sanoa, että yli 65-vuotiaiden kannattaa ottaa varovasti kipu- ja tulehduskipulääkkeitä. Ja jos on arjessa paljon lääkkeitä otettavana, kannattaa viimeistään apteekissa selvittää kaikkien lääkkeiden yhteisvaikutukset. Apteekissa on osaaminen ja he voivat ottaa yhteyttä lääkäriin ja vielä erikseen tarkistaa, onko lääkärissä otettu huomioon kaikki eri lääkkeiden yhteisvaikutukset. Tämä on myös apteekkihenkilökunnan ydinosaamista: auttaa ja opastaa meitä lääkkeiden ”viidakossa”. Yhteistyössä on voimaa – tässäkin asiassa! Sihteeri AL apteekkari Lasse Rautiasen rautaisella opastuksella
PS. Finrexiniä ei saa käyttää, jos on verenohennuslääkitys kuten esim. Marevan, Eliquis, Xarelto, Lixiana, mutta myös masennuslääkkeillä voi olla yhteisvaikutusta.