Yhteystiedot
Vuosi 2025
Puheenjohtaja Hilkka Kotiranta
Pyssykankaantie 382
hilkkakotiranta@msn.com
050 3428 451
Sihteeri Aira Luttinen
Anolantie 340
29250 Nakkila
aira.luttinen@gmail.com
1. Kerta 1h
Kokoontuminen Rakkaudella
Oli ihanaa kokoontua yhteen Koronan jälkeen, filosofi Esa Saarista lainaten, ilmassa väreili lämminhenkinen rakkaudellisuus ja inhimillinen ihmisyys.
Koronakollaasi -alustuksen jälkeen salissa oli hiirenhiljaista. Sitten puheensorina palasi hiljalleen, ja ihmiset toipuivat ”pahimmasta järkytyksestään”. Ehkä puheenaiheena oli se, miten itse kukin oli viettänyt aikaa ”Koronakaranteerissa”. Tai siitä, etteivät he mitenkään kokeneet koronaikaa erilliseksi elämän saarekkeeksi tai edes osa-alueeksi. Tai pohtivatko he sitä, etteivätkö he koskaan pääse eroon tästä koronasta – täälläkään. Tässä on nimenomaan se ihmiselämän rakkaudellinen monimuotoisuus. Meillä jokaisella on omanlainen kokemus ja siitä syntyy tämä kokonaisuus.
Tavoitteena oli siis tuottaa yhdessä kuvakollaasi korona-ajasta, ja olimme päässeet hyvään vauhtiin.
#Avainsanat eli Koronakollaasin kuvien aiheet
Arkista huushollin hoitamista, Boccia, Halkoliiteri, Hapanjuurileipä, Kalligrafia, Klapittaminen, Kankaankudonta, Katon rakennustyöt, Kauniit ja rohkeat, Kirjan/kirjojen lukeminen ja kuunteleminen, Kirjan tekeminen, Kivien hiominen, Koronakoppi, Koronapeitto, Kotoilu, Käsityöt, Laulun opettelua etänä, Leipominen, Liikuntaa etäyhteyksillä, Loppulangoista neulominen, Maalauskurssi, Marjastus, Mehiläiskurssi, Orivesi sukat, Puutarhanhoito, Rakennustyöt, Sirkelöinti, Sukkien neulominen, Strömsö -paita, Sängynpeitto, TV katseleminen, Työnteko, Valkokuvaaminen, Vanhojen vaatteiden korjaaminen, Verkko-opiskelua, Yrittäjyys, Yhdessä oloa laavulla. Elämän tummat alueet olivat muka kuten sairastuminen ja sairastaminen, sairaalassa oleminen ja läheisten ihmisten kuoleminen ja tietysti myös uusien ihmislapsien syntymiset.
2.->Kerta 1h
Työskentely: Tekemisen meininki
Kokoontumista voisi kuvailla sanoilla ”tekemisen meininki”. Määrätietoisella ja tehokkaalla otteella saimme hahmoteltua koronakollaasille ”sisällön”. Toisin sanoen kokosimme isolle pöydälle kaikki valokuvat töistä, joita olimme tehneet korona-aikana. Sovittelimme taustapapereita valokuvien alle ja viereen - tehostamaan elämän sykettä. Jos olisimme printanneet kaikki valokuvat valokuvapaperille, olisimme voineet jättää työn tähän. Mutta kustannussyistä printtasimme suurimman osan kuvista kopiopaperille, jotta kuvia olisi mielekkäämpi työstää seuraavalla kerralla.
#Avainkohde eli kollaasi
Wikipedian mukaan kollaasi on tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään teokseen. Nimi tulee ranskan verbistä coller (liimata) ja tekniikka on syntynyt 1900 -luvulla alun kubistien parissa. Kollaasiin voi käyttää lähes millaisia liimattavia materiaaleja tahansa. Yleisin käytetty materiaali on kuitenkin paperi. Raja kollaasin ja sekatekniikan välillä on usein epäselvä.
3. ->Kerta 2h
Viimeistely ja arviointi: Olihan tämä kokemus
Viimeisellä kerralla viimeistelimme työmme. Viimeistelyn synonyymeja ovat seuraavat sanat Synonyymi.fi -sivustolla: kerros, pintakäsittely, loppusilaus, kruunu, hienostuneisuus, täydellisyys, lopettaminen, edistys, koristeellisuus, lasitus, kengänkiillotus, kosketus, huippusaavutus ja silaus.
Ihan kaikki synonyymit eivät sopineet meidän työmme viimeistelyyn, mutta sanat kerros, pintakäsittely, loppusilaus, kruunu, hienostuneisuus, (lähes) täydellisyys, lopettaminen, edistys, silaus ja (melkein) huippusaavutus – sopivat erinomaisesti!
Arviointia:
Tässä suorat lainaukset ”Aluksi en käsittänyt tästä yhtään mitään, nyt viimeisellä kerralla sain kokonaisuudesta kiinni. Mielenkiintoista, hauskaa, luovaa ja mukavaa hommaa, vaikka emme ole kyllä tällaiseen tottuneet! Tulevat kansakouluajat mieleen. Tämä on vaihtelua. Tätä voisi tehdä toistekin!”
#Avaintoiminta eli yhdessä tekeminen
Yhteistyö on tärkeä asia ihmisen elämässä. Yhdessä tehty työ ei useimmiten tunnu lainkaan työltä tai toisaalta kun tehdään yhdessä hommia, unohtuu sekä aika että paikka.
Korona-aikana teimme juttuja omissa oloisamme, yhteistyötä jatkoimme etänä. Elämä oli vähän mustaa, valkoista ja samalla myös värikästä. Elämä jatkui täällä Satakunnassa ja Nakkilassa – niin kuin muuallakin ”blancona” – mutta onneksi jatkui. Koronapallo on ilmassa - edelleen, mutta me saimme siitä otteen – meillä oli elämänkokemusta ja jaoimme sitä myös sekä ympärillemme että ympäristöömme. Joku viisas on sanonut, että ”menneisyys on oppitunti, nykyhetki lahja ja tulevaisuus syy jatkaa.
Eläkeliitto Nakkilan yhdistys ry