Puheenjohtaja Kaija Sepponen:
ARVOKAS VANHUUS ON IHMISOIKEUS
Vanhusten asumispalveluissa paljastuneet laiminlyönnit ovat järkyttäneet meitä viime päivinä. Hyvinvointivaltion arvojen yksi mittari on, miten kohtelemme lähimmäisiämme.
Eläkeliitto haluaa edistää suomalaisen yhteiskunnan ikäystävällisyyttä. Ikäystävällinen yhteiskunta huomioi laaja-alaisesti ikääntyvän väestön hyvinvoinnin tekijät.
Yksi Eläkeliiton vaikuttamisen painopisteistä on ikääntyneiden monimuotoisten asumistarpeiden huomioiminen. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU Ry on valmistellut linjauksia vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Linjausten mukaan asuntopolitiikkaa on kehitettävä esteettömyyden ja ikäystävällisyyden periaatteiden pohjalta.
EETU ry muistuttaa, että yli 65 - vuotiaita suomalaisia on vuonna 2030 yli 1,5 miljoonaa. Jokilaaksojen alueella yli 65 –vuotiaita on melkein neljäsosa asukkaista.
Vaikka väestön toimintakyky säilyy yhä parempana yhä pidempään, vaikuttaa ikääntyneen väestön kasvu myös toimintakyvyn rajoitteiden lisääntymiseen. Esteettömän asumisen tarve kasvaa jatkuvasti. Tästä huolimatta valtion budjetissa ikääntyneiden ja vammaisten ympärivuotisessa asumiskäytössä olevien asuntojen esteettömyyttä edistäviin korjauksiin ja hissien jälkiasennuksiin tarkoitetut avustusmäärärahat ovat jatkuvasti vähentyneet.
Tarvitsemme lisää asuntoja, joissa ihmiset voivat asua ja elää omien toiveidensa ja tarpeidensa mukaista elämää myös ikääntyneinä. Väestön ikääntyminen lisää esteettömien asuntojen kysyntää: vuoteen 2030 mennessä tarvitaan arviolta noin miljoona esteetöntä ja turvallista asuntoa. Tällä hetkellä asuntokannassamme on valmiina vain noin kolmannes tästä tarpeesta. Siksi esteetöntä asuntokantaa on välttämätöntä lisätä olemassa olevia asuntoja korjaamalla.
Eetu ry:n mielestä esteettömyyttä edistäviin korjauksiin osoitettuja avustuksia on lisättävä voimakkaasti tulevina vuosina.
On itsenäisesti asuvien ikääntyneiden kannalta inhimillisesti tärkeätä, mutta myös kansantaloudellisesti tarkoituksenmukaista tukea ikääntyneiden kansalaisten asumista omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.
Kaikki keinot, joilla tuetaan ikäihmisten itsenäistä asumista omassa kodissaan, säästävät yhteiskunnan resursseja, kun palveluasumisen tarvetta saadaan vähennettyä.