Ikäihmisten hyvinvointi – mitä kuntien tulee ottaa huomioon ikäihmisten asumisessa
Yksinäisyyttä pidetään tänä päivänä ikääntyvien keskeisenä ongelmana. Korona-aika on lisännyt ongelmaa, kun liikkumiset vähennettiin minimiin.
Hyvinvointialueiden palvelujen karsiminen varsinkin ikäihmisten palveluissa aiheuttaa lisää syrjäytymistä ja pelkoa tulevaisuudesta. Iän karttuessa moni kyllä sietää yksinäisyyttä hyvin ja viihtyykin itsensä kanssa, mutta tätä ei voi yleistää.
Jotta ikäihmisten hyvinvointia voitaisiin pitää yllä ja parantaa, kuntien tulee panostaa enemmän ikäihmisten yhteisölliseen asumiseen. Sen pitää tarjota yhdenvertaiset palvelut kaikille asujille ja ottaa huomioon viihtyisä ympäristö, asukkaiden tarpeet, sijainti ja viriketoiminta. Asumisen pitää olla kodinomaista ja yksilön tarpeet huomioivaa. Tarvittaessa pystytään tarjoamaan myös terveyspalveluita niitä tarvitseville. Yhteisöasumisessa asukkaiden tulee kuitenkin olla itsenäiseen asumiseen kykeneviä, jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista hoitoa.
Eläkeliiton alue- ja kuntavaaliteemana on myös yksinäisyyden torjunta, joka tuottaa kuntaan hyvinvointia ja toimintakykyä. Tahdomme rakentaa sellaista kuntaa, jossa myös jokainen ikääntynyt kuntalainen voi kokea osallisuutta ja merkityksellisyyttä. Tavoitteenamme ovat henkisesti hyvinvoivat ja toimintakykyiset ikääntyneet kuntalaiset. Hyvinvoiva vanhus pystyy asumaan mahdollisimman pitkään kotona ja omalta osaltaan säästää julkisia palveluita.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) kuntien tulee vaatia sitä, että kuntiin jää riittävä määrä ikäihmisten palveluasuntoja ja hoitopaikkoja. Myös uusia yhteisöllisen asumisen muotoja tulee lisätä. Lisäksi jokaiselle ikäihmiselle tulee turvata mahdollisuus asua omassa kunnassaan elämänsä viimeiset vuodet. Sen yhteiskunta on heille velkaa.