Yhteystiedot
Puheenjohtaja: Arja Numme
puh. 040 552 9103
s-posti: arja.numme@gmail.com
Sihteeri: Markku Nurmi
puh. 0440 324 747
s-posti: markkuv.nurmi@gmail.com
Puheenjohtajan pakinaa.
Suomen suvi 2023 on melkein mennyt ja syksy saapuu. Niin myös yhdistystoiminta virkistyy.
Toukokuussa ei vielä ollut helteitä lainkaan, satoikin vähän. Kasvillisuus oikein roihahti komeaksi. Ulkotyöt luistivat hyvin, ei tarvinnut koko aikaa hikeä pyyhkiä ja juomassa ravata.
Juhannuksena alkoi kuumuus. Yöt eivät vielä olleet trooppisia. Päivän työnteko tyssäsi vanhalta ihmiseltä, mutta yöt sentään sai nukkua siedettävissä olosuhteissa, kun vaan muisti laittaa joka ainoan ikkunan päiväksi pimentoon, rullaverho alas jne. Tuulettaa ei päivällä saanut. Yöksi pantiin kaikki luukut auki ja yöllä pissareissulla piti muistaa kaikki tiiviisti laittaa taas kiinni.
Heinäkuun alussa sää muuttui epävakaiseksi. Se ei nyt niinkään kylmää ollut, mutta ”kuuroi” kropautti vähän väliä. Kuin olisi tullut aikainen akkojen viikko. Niin oli maa jo kuiva, että ensimmäiset vetiset kuurot otettiin riemunkiljauksin vastaan.
Elokuussa sade taas yltyi. Oli vesisadetta, puolipilvistä, lumisadetta ja ukkosta. Nyt elokuun viimeisinä päivänä, kun tätä kirjoitan, on ollut kaunis aurinkoinen päivä. Puolukat punastuu, vielä ei ihan kypsiä. Puolukkasato on hyvä. Myös mustikoita on tällä seudulla ollut riittämiin. Sienisato on loistava, ämpärillisiä kantarelleja on kuivattu. Luonto ja metsä on antanut meille runsaasti evästä. Toivottavasti viljaa saadaan edes jonkin verran puitua, sen antimet kuuluvat perusruokaamme.
Kesä on mennyt nopeasti. Eipä ihme, koska tuoreen Nature-lehden tieteellisen tutkimuksen mukaan aika kulki ennen hitaammin kuin nykyään. Tänä päivänä aika tuntuu kulkevan liian nopeasti. Kaikki olemme kellon orjana. Olemme luopuneet muka kellon käyttämisestä, mutta meillä on puhelin koko ajan mukana ja siinä on kello ja kalenteri. Jos puhelin jää kotiin, pitää sitä lähteä hakemaan. On alastoman tuntuinen olo, ellei puhelin ole ”iholla”.
Nyt tulee mieleen laulu METSÄPIRTTI:
Nuo muistot lapsuusvuosien
ne eivät unhoon jää.
Taas metsäpirtti muistoineen
mun silmis häämöttää.
Hyvää syksyn aikaa. Käykää kotisivuillamme.
Käykää lenkillä – pienelläkin. Voikaa hyvin. Osallistukaa tapahtumiimme.
Olette kaikki eläkeyhdistyksen jäsenet tervetulleita järjestämiimme tilaisuuksiin.
Juhannuskahvit -
sehän on vain pieni kuppi kuumaa, mutta ah -
ei mikään mua ihanammin huumaa !
Silmät ummessa saan ryystää tasetilta,
ympärilläin ihanainen suven aattoilta !
- Hanna Silmo -
Hyvää juhannusta !
Tervetuliaispuhe toukokuun 2023 kuukausitapaamisessa legendaarisessa SUOJALASSA.
Haluan kertoa tästä Suojala-talosta pikkusen historiaa.
Eduskunnan päätöksellä kuntiin rakennettiin suojeluskuntataloja 1920-luvulla. Niinpä Pyhärantaan rakennettiin Suojala 1928-1929, vihkiäiset olivat Tapaninpäivänä 1929. Sitten vuonna 1941 Suojala oli sotaan lähtemisen paikka, mukana myös pyhämaalaisia poikia
(alle 30v.). Yht. 191 poikaa lähti 1941 juhannusaatonaattona - armeijan varustukset mukana - Uuteenkaupunkiin ja sieltä junalla rintamalle.
Suojalan pihalle on muistokivi em. asiasta pystytetty 16.6.1991, siis 50 v. sotaanlähdöstä. Kivi on peräisin Eero Impolan tilalta. Nyt tänä vuonna 2023 kesäkuussa tulee sotaanlähdöstä 83 vuotta. Suojalan nimi on tuttu myös Meeri Melan kautta, synt. Hiitolassa vuonna 1932. Meeri Mela liittyi pikkulottiin 1943, kun hän oli Suomen Huollon ylläpitämässä lastenkodissa Pyhärannassa. Pikkulottana Meeri Mela esiintyi usein Pyhärannan Suojeluskuntatalolla SUOJALASSA lausuen runoja ja esitti piirileikkejä.
Suojala on ollut pyhärantalaisten kohtauspaikka monella tavalla. Siellä on pidetty syntymäpäiväjuhlia, monet häät, tanssi-iltoja, juhannusjuhlia jne jne.
Me tämän päivän pyhärantalaiset olemme kovasti mielissämme, kun paikka on nyt ahkeran Heidi Lavin isännöimä. Juhlatila on niin nostalginen, että kun sinne astui, piti hetken hengähtää: tuli niin pysähdyttävän hyvä olo. Paikka on nyt Pyhärannan Kievari & Camping. Se sijaitsee Pyhärannan Rohdaisten välittömässä läheisyydessä. Pyhäranta on pieni kunta Varsinais-Suomen pohjoisosassa. Kunnassa on paljon kaunista merenrantaa ja järviä. Keskusta on pieni ja idyllinen, kirkko aivan rannassa. Leirialue on alle kilometrin päässä keskustasta ja se sijaitsee aivan meren ääressä. Edustava sauna sijaitsee leirintäalueen vierellä. Kiuas on puulämmitteinen, laiturin päästä pääsee hyvin mereen uimaan. Yleiset tilat ovat siistit, wc- ja suihkutilat jopa tyylikkäät. Alue on lähellä päätietä, liikenteen melua ei sinne kuulu. Eräs leirintäalueella yöpynyt kirjoittaa: ”Suosittelen lämpimästi aluetta. Palvelut ovat siistejä, rantasauna tarjoaa hyvät löylyt eikä hinnatkaan ole este”.
Näillä tervehdyssanoilla jatkamme ruokailulla: kanakeitolla, joka onkin uunituoreen leivän kanssa mahdottoman maittavaa. Olette kaikki sydämellisesti tervetulleita toukokuun liikuntatapahtumaan. Opettelemme boccian ja tonkkumin pelaamista. Elise lukee ruokarukouksen Rauman murteella.
PUHE KAUKAN KYLÄKODISSA HUHTIKUUN KUUKAUSITAPAAMISESSA 18.04.2023
Me olemme saaneet vieraaksemme Varsinais-Suomen piirin tuoreen puheenjohtajan Tuula Ristimäen, hän kertoo myöhemmin kuulumiset. Täällä vihreäliinaiset kuuluvat hallitukseemme, paikalla on myös matkavastaava Kai Imppu ja digiopastaja / tiedottaja Tapio Siivonen.
Meillä on myös kutsuvieras yhdistyksen jäsen, josta myös myöhemmin.
Toivon teidät kaikki sydämellisesti TERVETULLEIKSI kuukausitapaamiseemme.
Näin ikäihmisenä luonto on tullut meidän arkeemme kovasti, ja niin pitääkin olla. Tämän päivän luontoystävänä tunnettu - runoilija Heli Laaksonen sanoo: ”Nähkää luonto kuin katsoisitte sitä ensimmäistä kertaa”. Siksi nämä sinivuokot ovat joka kevät kuin katsoisi niitä ensimmäistä kertaa. Ne ovat niin kauniita. Ne tuottavat paljon positiivista olotilaa ja mielenvaloisuutta. Näin luonto herää keväällä ja antaa meille valoa, iloa ja onnellisuutta. Joku kysyi minulta, kuinka sä jaksat aina mennä sen saman metsälenkin. Ei ollut tullut ennen mieleenkään sitä lenkkiä vaihtaa. Ympäri vuoden luonto siellä on aina erilainen. Erilaisia jälkiä talvella. Mitä jälkiä en tunne, otan kuvan ja lähetän Lehtosen Seppolle tutkittavaksi. Sieltä tulee vastaus nopeasti. Odotin jo kurkiparia, joka aina keväällä lenkin varrelle tulee suon saarekkeeseen. Kuinka ihanaa, sunnuntaina isäkurki jo seisoi saaren päällä. Äitikurki luultavasti teki komeaa pesäänsä tai olikohan jo munimassa? Luonto on ikäihmiselle voimavara. Ikäihmiset ovat jo tehneet suurimmat ennätyksensä elämänpolulla. Joskus sitä ei millään uskoisi. Eräänä päivänä sanoin kämppikselleni, nyt minä menen näitten asioiden kanssa ihan sekaisin, pitäisi se aloittamani ryijykin saada valmiiksi. Hän totesi tyynesti: ”pitäiskö nyt katsoa sosiaaliturvatunnustasi välillä”.
Ikäihminen on yli 65-vuotias. Kaikki me ikäännymme. Pyhärannassa on nyt yli 65 vuotiaita 570 henkeä. Kuinka ikäihmisiä kohdellaan? Teemme arvokasta työtä mm. lastenlastenhoidossa ja heidän harrastustensa mahdollistajina, veronmaksajina, palvelujen kuluttajana jne. Asennemuutosta kaivataan ikäsyrjinnälle koko yhteiskunnassa.
Säästöpankki halusi kuulla hyviä tekoja oman paikkakunnan kohteelle, jotka ovat lähellä sydäntä. Me eläkeyhdistys liityimme tehtävään. Eläkeliiton Pyhärannan yhdistys ilmoitti asiasta seuraavasti Kalanti-Pyhäranta säästöpankkiin: Olemme pienen kunnan vireä eläkeyhdistys Pyhärannassa. Tällä hetkellä jäseniä on 211. Toimintamme yksi ohjaava arvo on yhteisvastuu. Tämä tarkoittaa sitä, että mummut ja papat ovat lasten ja lastenlapsien voimavara. Jälkipolvien kuljetukset harrastuksiin, koska mitään julkista kulkuneuvoa ei ole. Äkillisiin sairastumisiin lapset haetaan mummulaan, kun äiti tai isä ovat työssä muualla paikkakunnalla. Yhteistyö on vahvaa lapset/eläkeläiset jne. Tämä hyviä tekoja oli äänestettävissä yli kuukauden netissä ja me saimme 121 ääntä . Kiitos teille kaikille, jotka äänestitte. Viime vuonna Kalanti-Pyhäranta säästöpankki on jakanut 21 000 euroa paikallisille hyvää tekeville järjestöille, yhdistyksille ja urheiluseuroille.
Vakka-Suomen vanhustenkotiyhdistys on toiminut 55 vuotta. Vuonna 2021 se on lopettanut toimintansa ja jakanut varoja kunnille, joissa on ollut vanhustenkotiyhdistyksen rivitaloja, jotka yhdistys myi pois omistuksestaan. Pyhärantaankin on siitä potista LAHJAKIRJANA saatu 101 470 euroa. Kunnat, kuten Pyhärantakin on silloin ohjeistettu käyttämään varat:
> ikäihmisten kuntoutuksen tukemiseen,
> sosiaalisten tapahtumien järjestämiseen,
> kuntoutusta tukevien välineiden hankintaan,
> ikäihmisten omaehtoista ulkona liikkumista palvelevien alueiden hankintaan tai kunnostukseen
> sekä palveluseteleiden ostamiseen kotihoidossa oleville hoito- ja kuntoutuslaitoksiin.
Nyt eletään 2023 , raha on edelleen kunnan tilillä. Eläkeyhdistys on nyt ojentanut kätensä tuohon asiaan. Yritämme parhaamme.
Mutta , ……..mitä tapahtui 30 vuotta sitten?
* Mtv ja kolmoskanava yhdistyivät
* Yleinen hätänumero 112 otettiin käyttöön Suomessa ja ennen kaikkea
* eläkeyhdistykseemme on liittynyt 30 vuotta sitten Raija Heinonen, hän on täällä tänään. Myös Leena Korkka ja Pirkko Vainio ovat olleet yhdistyksemme jäseniä 30-vuotta. He eivät päässeet tänään tänne. Toimitamme kukkakimpun heille myös. Kiitos jäsenyydestäsi Raija. Olet osallistunut ahkerasti ainakin näihin kuukausitapaamisiin. Olemme ihmeissämme sinun muistamista runoista, joita ulkoa olet meille esittänyt. Toivomme nytkin kuulevamme runonlausuntaa. Ole hyvä.
Tämän kunniaksi juomme seuraavaksi kakkukahvit, Elise kertoo tarjoilusta. Hiljennymme ruokarukoukseen.
Suuret kiitokseni luottamuksestanne valitessanne minut puheenjohtajaksi.
Tämä merkitsee minulle todella paljon ja tulen jatkamaan toimintaani tasa-arvon pohjalta sekä kehittämällä innovatiivisia toimintatapoja sekä harrastuspiirejä.
Joten: on kiva nähdä teitä tapaamisissamme ja pidetään yllä hyvä meininki !
Kiitos