Pohjois-Karjala
Yhteystiedot
Puheenjohtaja
Seppo Kotilainen
040 016 1390
seppo.kotilainen@hotmail.fi
Heinävesi
Toiminnanjohtaja
Marja-Leena Räsänen, puh 0400271453
Pykäliköntie 173, 82200 Hammaslahti
12leena03@gmail.com
Kilpailualue on Hirviniemessä.p Kokoonnutaan Kontiolahden seurakunnan leirikeskukseen Hirvirannantie 19, Lehmonrampista n 5 km
Ilmoittaudu: pohjois-karjala@elakeliitto.fi
Tapahtuma järjestetään yhdessä Kontiolahden yhdistyksen kanssa.
Kilpailun kokoaa ja tuomaroi Raimo Hulmi ja maasto on Heikki Suutelan metsässä.
Ilmoittautuminen 27.8. Aktivoidaan jäseniämme osallistumaan. Järjestetään myös muuta ohjelmaa, tikanheittoa, jne. Kontiolahden yhdistys järjestää tarjoilua pientä korvausta vastaan.
Osallistuminen kilpailuun 15€ maksulla
ELÄKELIITTO RY:N VALTAKUNNALLISEN METSÄTAITOKILPAILUN SÄÄNNÖT
Vuosittain järjestetään Eläkeliito ry:n valtakunnallinen metsätaitokilpailu. Sen tarkoituksena on metsätalouden tunnetuksi tekeminen ja piiri / yhdistystason kilpailujen lisääminen. Valtakunnallisessa kilpailussa noudatetaan seuraavia sääntöjä:
1 § Ajankohta
Eläkeliitto ry:n valtakunnallinen metsätaitokilpailu järjestetään vuosittain kesä-syyskuussa.
2 § Järjestämisoikeus
Valtakunnallista Metsätaitokilpailujen järjestämislupaa haetaan erillisellä hakulomakkeella 31.5 mennessä Eläkeliiton kilpailutyöryhmältä. Hakijana voi olla Eläkeliiton paikallinen piiri. Eläkeliitto ry:n Kilpailutyöryhmä ja liikuntasuunnittelija päättää kokouksessaan kilpailun järjestämisen vuoroista.
3 § Osanotto-oikeus
Kilpailuun voi osallistua kaikki Eläkeliiton jäsenet, jotka ovat maksaneet kyseisen vuoden jäsenmaksun johonkin Eläkeliitto ry:n jäsenyhdistykseen. Metsäalan opistoasteen tai korkeamman metsäalan ammattikoulutuksen saanut henkilö tai siihen opiskeleva metsänomistaja sekä metsäalalla toimiva tai toiminut metsätoimihenkilö osallistuvat valtakunnalliseen kilpailuun omassa sarjassa.
4 § Sarjat
Kilpailu käydään miesten, naisten ja ammattilaisten sarjoissa sekä piirien välisenä joukkuekilpailuna. Piiri ilmoittaa osanottajat kilpailuun. Joukkueessa on oltava molemmat sukupuolet edustettuina. Joukkuekilpailussa tulokseen lasketaan mukaan piirin kolmen parhaimman jäsenen tulos.
5 § Kilpailukortti
Kilpailu käydään metsänomistajien kilpailukortin mukaisesti. Kilpailukortissa on leimaustehtävä ja 13 taitotehtävää.
6 § Paremmuusjärjestyksen määräytyminen ja palkinnot
Henkilökohtaisessa kilpailussa paremmuusjärjestyksen ratkaisee tehtävä- ja leimauspisteiden yhteenlaskettu pistemäärä. Tasapisteiden sattuessa voittaa se, jolla on korkein pistemäärä tehtäväosassa. Tämän jälkeen ratkaisee puuston kokonaistilavuus -tehtävässä saatu pistemäärä. Seuraavana ratkaisee yksittäisen puun tilavuus -tehtävässä saatu pistemäärä. Ellei sijoitus ratkea näiden vertailujen jälkeenkään, määrätään sijoitus arpomalla. Joukkuekilpailussa paremmuusjärjestyksen ratkaisee joukkueen jäsenten tehtävä- ja leimauspisteiden yhteenlaskettu pistemäärä. Jos joukkueiden pisteet menevät tasan, niin paremmuuden ratkaisee se, missä joukkueessa on parhaiten sijoittunut jäsen. Joukkuekilpailun voittanut piiri saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon, johon ko. piiri kaiverruttaa vuosiluvun, piirin nimen ja pistemäärän. Eläkeliitto ry toimittaa järjestäjille naisten, miesten ja joukkuekilpailun mitalit sekä kiertopalkinnon. Muista palkinnoista huolehtii järjestävä Eläkeliiton piiri.
7 § Kilpailijoiden yhteistoiminta
Metsätaitokilpailu rakentuu yksilöllisen ja rehdin suorituksen periaatteelle. Sen vuoksi kilpailijoiden yhteistyö ja ulkopuolinen avustaminen on kilpailun aikana kielletty. Samalla lähtöajalla ei voi lähteä saman yhdistyksen osanottajia. Sääntöjä rikkonut kilpailija suljetaan pois kilpailusta.
8 § Välineet
Kilpailussa sallitaan vain relaskoopin ja tavanomaisten taulukoiden käyttö sekä kilpailukortissa olevat ohjeet ja taulukot. Kilpailijalla ei ole oikeutta kilpailun aikana pitää hallussaan tai käyttää minkäänlaisia laskimia tai mittausvälineitä, matkapuhelin pitää olla suljettu. Varsinaisia teknisiä mittauksia ei ole lupa tehdä.
9 § Tehtävien sijoitus, laadinta, aika ja pistelaskenta
Leimaustehtävä ja 13 taitotehtävää sijoitetaan polun tai viitoitetun reitin varrelle. Reitin pituus on 1-3 kilometriä. Tehtävien on oltava yksiselitteisiä eikä tehtäviksi tule valita rajatapauksia. Määritykset tehdään koealoille lukuun ottamatta tehtäviä 7, 9 ja 12. Koeala on sijoitettava niin, että se on vain yhdellä metsikkökuviolla. Sen tulee olla muodoltaan säännöllinen ja 0,1 - 0,5 hehtaarin suuruinen. Koeala on rajattava linjakepein ja värinauhoin. Koeala mitataan vaakatasossa porrasmittausta käyttäen. Reitin ja koealojen merkkauksessa on otettava huomioon värisokeus, joten vihreän ja punaisen nauhan käyttö on kielletty.
Osanottajille on ilmoitettava kilpailupaikalla mittauksen minimiläpimitta. Läpimitat mitataan tasaavaa luokitusta käyttäen ja pituus metrin tasaavin luokin. Kaikki puuston tilavuudet tarkoittavat todellista kokonaistilavuutta kuorellista puuta. Tehtäväjärjestys on ilmoitettava kilpailuohjeissa. Järjestäjien on tulosten julkistamisen yhteydessä esitettävä lyhyesti perustelut ratkaisuille tehtäviin 1, 2, 3, 6, 13 ja leimaus. Tehtävien ratkaisujen tulee perustua Tapion suosituksiin hyvästä metsänhoidosta.
Tehtävien tekemiseen on varattava aikaa yksi tunti ja viisitoista minuuttia sekä siirtymistä varten yksi minuutti reitin alkavaa 100 metriä kohti. Ikähyvitykset 5 vuoden välein, alkaen 65-69 vuotta 5 minuuttia, 70-74-vuotta 10 minuuttia, 75-79- vuotta 15 minuuttia 80-84 vuotta 20 minuuttia jne. Mikäli kilpailija ylittää tehtävien suoritukseen varatun kokonaisajan, hänen tuloksestaan on vähennettävä kolme pistettä jokaista alkavaa ylitysminuuttia kohti.
Pistelaskennassa taitotehtävien 1, 2, 3, 6 ja 13 oikea vastaus antaa 5 pistettä, väärä 0 pistettä. Tehtävien 4, 7, 8, 9, 10, 11 ja 12 oikea vastaus 10 pistettä, lähinnä seuraavat 8, 5, 3, 1. Tehtävän 5 (puuston kokonaisuustilavuus) oikea vastaus antaa 20 pistettä, lähinnä seuraavat 15, 10, 5, 1. Leimaustehtävässä maksimi on 70 pistettä, väärin poistettu puu -1 piste, väärin jätetty puu -1 piste. Leimaus- ja taitotehtävien suurin yhteenlaskettu pistemäärä on 185 pistettä.
Tehtävien erityisohjeet ovat seuraavat: 1. Metsätyyppi tai vastaava turvemaa
Metsätyyppi määritetään Lehto-Leikola Käytännön- metsätyypit -oppaan mukaisesti.
2. Taimikon ensisijainen hoitotarve seuraavan 2 vuoden aikana.
3. Metsikön käsittely seuraavan vuoden aikana.
4. Puuston pohjapinta-ala, m2.
Koeala on sijoitettava yhdelle metsäkuviolle. Minimiläpimitta ja mittaus samoin kuin tehtävässä runkoluku kpl/ha.
5. Puuston runkotilavuus, m3/ha
6. Kehitysluokka
Kehitysluokalla tarkoitetaan yksityismetsätaloudessa käytössä olevia puustojen kehitysvaiheita (Hyvän metsänhoidon suositukset)
7. Puun pituus, m
8. Runkoluku, kpl/ha
9. Yksittäisen puun tilavuus kuorineen, m3. Tehtävässä määritetään puun tilavuus. Puun
läpimitat d1.3 ja d6.0 mitataan cm:n tarkkuudella ristiin tai talmeterillä. Puun pituus mitataan kalibroidulla korkeusmittarilla kahdesta vastakkaisesta suunnasta 0,25 metrin tarkkuudella. Puun tilavuus voidaan laskea Mtaito-ohjelmalla. Vaihtoehtoisesti tilavuus voidaan määrittää Luonnonvarakeskuksen vahvistamista tilavuustaulukoista. Taulukoita käytettäessä tulos on interpoloitava. Arvioitava puu on merkattava selvästi ja kilpailijoiden pääsy sen välittömään läheisyyteen on estettävä.
10. Puuston ikä vuotta. Puuston iällä tarkoitetaan todellista biologista ikää.
11. Puuston keskiläpimitta 1.3 metrin korkeudelta, cm
12. Alueen pinta-ala, ha. Arvioitava pinta-ala on pyrittävä rajaamaan luonnollisia maasto- ja metsikkö kuvioita myöten.
13. Lajintuntemus
14. Leimaus. Leimauksessa noudatetaan metsänhoitosuositusten harvennusmalleja. Kilpailijoille tulee ilmoittaa kilpailuohjeissa harvennustapa.
10 § Tuomaristo ja protestit
Jokaiseen kilpailuun nimetään erikseen tuomaristo, johon kuuluu toimessa olevia tai eläköityneitä metsätoimihenkilöitä. Yksi tuomariston jäsenistä toimii kilpailun johtajana. Kilpailua koskeva protesti on jätettävä kirjallisena viimeistään 30 minuutin kuluttua tulosten julkistamisesta tuomarineuvostolle. Tuomarineuvoston muodostavat kilpailunjohtaja, valvoja ja kaksi kilpailun edustajaa. Tuomarineuvoston kokoaa kilpailunjohtaja. Mikäli asia koskee em. kilpailijoita tai heidän piirin joukkueitaan, jolloin esteellisen sijaisena toimii joku toinen kilpailija. Tuomarineuvoston kokoonpano ilmoitetaan kilpailijoille ennen kilpailun alkua. Tuomarineuvoston päätös on lopullinen. Järjestäjillä on velvollisuus korjata tulosluettelossa havaitut virheet 2 viikon kuluessa.
11 § Protestit ja muistutukset
Kilpailua koskeva protesti on jätettävä kirjallisena kilpailun johtajalle viimeistään 30 minuutin kuluttua tulosten julkistamisesta. Tulosluetteloa koskeva muistutus on tehtävä viikon kuluessa luettelon postittamisesta osallistuneille yhdistyksille. Jokaiseen kilpailuun nimetään erikseen tuomaristo, johon kuuluu Tapion, järjestävän Metsäkeskuksen ja metsänomistajaliiton edustaja. Yksi tuomariston jäsenistä toimii kilpailunjohtajana. Järjestävä Metsäkeskus nimeää valvojan, joka tarkistaa kilpailun tehtävien ja järjestelyjen sääntöjen mukaisuuden.
12 § Tulkintatapaukset
Muut säännöissä mainitsemattomat tulkintatapaukset ratkaisee tuomaristo