Etelä-Pohjanmaa
Yhteystiedot
Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri
Joukahaisensola 1 B 14, 60120 Seinäjoki
etela-pohjanmaa@elakeliitto.fi
p. 050 414 66 99
Valtakunnallisesti kuudella suurimmalla eläkeläisjärjestöllä (Eläkeläiset, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL, Kansallinen senioriliitto, Kristillinen Eläkeliitto, Svenska pensionärsförbundet ja Eläkeliitto) on yhteinen Eläkeläisliittojen yhteinen etujärjestö nimeltään EETU PIO https://www.eetury.fi/eetun_tunnus/etusivu/. Vastaavasti eri alueilla Suomessa on samojen eläkeläisjärjestöjen piiritason organisaatiot. Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla se on nimeltään Pohjanmaan Eläkeläisjärjestöjen yhteistoiminnan Neuvottelukunta PEYN.
Pohjanmaan Eläkeläisjärjestöjen yhteistoiminnan Neuvottelukuntaan (PEYN) kuuluvat: Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri ry, Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan piiri ry, Eläkeläiset ry Pohjanmaan Aluejärjestö ry, Eläkkeensaajien Keskusliiton Pohjanmaan piiri ry, Kristillisen Eläkeliiton Pohjanmaan piiri ry, Pohjanmaan kansallinen senioripiiri ry sekä Svenska Pensionärsförbundet i Österbotten.
PEYN toimii mm. yhdyssiteenä eri yhteisöjen ja päättäjien kanssa, hoitaa eläkeläisten edunvalvontaa ja antaa lausuntoja. PEYN kokoontuu kaksi-kolme kertaa vuodessa. Vetovastuu vaihtuu vuosittain. Vuorottelujärjestys sovitaan erikseen. Vuonna 2021 vetovastuussa ja kokoonkutsujana toimivat Eläkeliiton Etelä- ja Keski-Pohjanmaan piirit.
_________________________________________________________________________
PEYn kokous 4.5.2022 Ravintola Silveria, Vaasa
Kokouksen puheenjohtaja toimi Eläkkeensaajien Keskusliiton Pohjanmaan piiristä Heikki Järviluoma.
Kokoukseen oli kutsuttu alustajaksi Pohjanmaan hyvinvointialueen sektorijohtaja Terveystieteen tohtori Pia Vähäkangas.
Alustuksessaan hän toi esille mm. että ikäihmisten määrä lisääntyy. Haasteita on henkilöresurssien suhteen, tarvitaan yhteistyötä kansallisesti eri hyvinvointialueilla. Pohjanmaan alueella on kolme aluetta, jokaisessa maakunnassa käydään parhaillaan muutosvaihetta läpi. Hyvinvointialueen lain 7§, siinä kerrotaan järjestämisvastuusta. Pohjanmaan maakunnassa on perustettu kuntaryhmä. Ikäihmisten palveluista on laatusuositus, Tavoitteena on Ikäystävällinen Suomi.
Sote käytännön muutos prosessissa on huomioitava:
- kansallisia muutostarpeita
- kohti hyvinvointialueita
- ikäihmisten tarpeet
Pohjanmaan muutosprosessi 2022-2023, matkalla kohti hyvinvointialuetta. Olemassa on kolme sektoria. Lapset ja nuoret, Työikäiset ja ikäihmiset ja Ikäihmisten palvelutarpeet ja palvelujen tavoitteet vuodelle 2025.
Kotona asuvia on 92% yli 75 vuotiaista vuonna 2025 ja 94% yli 75 vuotiaista vuonna 2030.
Seuraavaksi keskusteltiin piiriyhdistysten ja liittojen tapahtumista 2022. Jossa kaikilla oli yhteisenä ongelmana koronan vaikutukset toimintoihin, joita jouduttiin perumaan, siirtelemään ja lopulta niitä ei voitu pitää ollenkaan.
Keskustelua käytiin eläkeläisten tämän hetken asioista, tapahtumista sekä vanhusneuvostoista ja valinnoista.
EL Etelä-Pohjanmaan piiri on lähettänyt kyselyn piirin yhdistyksille liittyen valintoihin. Maakunnassa valinnat ovat vielä auki.
EL Keski-Pohjanmaan piirin alueella on jo aikaisemmin ollut SOITE:n puitteissa alueellinen vanhusneuvosto ja toiminta jatkuu samoilla henkilöillä vuoden 2022 loppuun saakka.
Pohjanmaan hyvinvointialueella on valittu siirtymäkauden aluevanhusneuvosto ja se toimisi vuoden 2022 ajan. Laihia on ainut täysin suomenkielinen kunta hyvinvointialueella ja sieltä on edustaja. Vaasasta on yksi edustaja aluevanhusneuvostossa.
Niilo Hamari kertoi miten Pohjois-Karjalassa on menetelty. Siellä on hyvinvointialue ollut tavallaan koekäytössä ja siellä ollaan näinollen edellä muita alueita.
Eläkeläiset ry Pohjanmaan aluejärjestön edustajat toivat huolensa siitä, miten tasapuolisuus toteutuu Pohjanmaan hyvinvointialueella. Onko yhdellä eläkeläisjärjestöllä lähes kaikki paikat alueellisessa vanhusneuvostossa?
Keskusteluissa tuli esille, että näin saattaa käydä muissakin maakuntien kahdessa hyvinvointialueen vanhusalueneuvostoissa Todennäköistä saattaa olla, että kaikilla eläkeläisjärjestöillä ei ole edustajaa lainkaan.
Käytiin keskustelua, että syyskauden kokouksessa olisi esillä yhteinen kannanotto käsiteltävänä aiheesta.
Päätettiin, että seuraava kokous kutsutaan koolle syyskuun puolivälin jälkeen.
Yhteystiedot löytyy täältä:
Ohjesääntö löytyy täältä:
Puheenjohtajuus vuorot:
_________________________________________________________________________
PEYn kokous 13.12.2021 Hotelli Almassa Seinäjoella
Puheenjohtajakauden 2021 loppuvuoden kokousta johdatteli EL:n Keski-Pohjanmaan piirin vaikuttajavastaava Marjatta Tjäru.
EL E-P:n piirin puheenjohtaja Eija-Liisa Keskinen kertoi Etelä-Pohjanmaalle vasta perustetusta Järjestöneuvostosta ja sen yhteyksistä muihin toimikuntiin, neuvostoihin ja muuhun hyvinvointialueen kehittämistyöhön.
Vuonna 2022 vetovastuu on Eläkkeensaajien Keskusliiton Pohjanmaan piiri ry:llä.
Muuta keskustelua joita nostetaan esiin vuoden 2022 aikana.
- pankkipalveluiden saatavuuden ongelmaa ikäihmisille
- ilmastonmuutos, josta tutkimuksen mukaan ikäihmiset ovat yhtä huolissaan kuin nuoretkin
- ikäihmiset eivät ole rasite, vaan paljon veroja maksava väestönosa
- ikäismi (=ikärasismi) nousi myös keskusteluissa esille
- PEYN:n kannanottoja on hankala saada tiedotusvälineille, kuin yksityisten henkilöiden omalla paikkakunnallaan omalla nimellään kirjoittamia mielipiteitä
Yhteenvetona kokouksen puheenjohtaja sanoi, että "Olisimme aktiivisia luomaan positiivista mielikuvaa ikäihmisistä kertovissa tiedotteissa ja pyrkisimme vaikuttamaan lähipalveluiden säilyttämisen puolesta kaikilla mahdollisilla tavoilla." Hän muistutti myös maakuntavaaliin osallistumisen ja äänestämisen tärkeydestä.
Etänä kokouksessa oli Vaasan sairaanhoitopiiristä: Asiakaspalvelupäällikkö Sari West, ikäihmisten sektorijohtaja Pia Vähäkangas ja järjestöyhdyshenkilö Tuija Kivioja.
_________________________________________________________________________
Liitteissä PEYN yhteystiedot ja puheenjohtajuusvuorot eri eläkeläisjärjestöjen kesken.
Vuoden 2021 ensimmäisessä kokouksessaan PEYN:n jäsenet päättivät mm. liitteenä olevasta kannanotosta sekä hyväksyivät EETUn kunnallisvaaliteemat. Löydät ne liitteistä.