Yhteystiedot
Ritva Tiiro-Niskala
0407452778
rtiironiskala(at)gmail.com
Ritva Tiiro-Niskala jatkaa Eläkeliiton Ruukin yhdistyksen johdossa myös tulevana vuonna. Hallituksen erovuoroiset jäsenet Erkki Ikola, Esko Juntunen ja Pirkko Mehtomaa valittiin uudelleen. Muut hallituksen jäsenet ovat: Kalle Niskala, Terttu Matela, Raija Rantala ja Markku Huhtala. Sihteerinä jatkaa Riitta Pietarila ja rahastonhoitajana Paula Pulkkinen.
Ensi vuoden talousarvion loppusumma on 13.200 euroa. Jäsenmaksu on 15 euroa/vuosi. Kilometrikorvaus on 30 senttiä. Korvausta maksetaan vain oman paikkakunnan ulkopuolelle suuntautuvista matkoista. Retken vetäjille yhdistys maksaa matkan, ellei sitä saada maksutta. Tiedottamiseen käytetään kuntatiedotetta, Siikajokilaaksoa tarpeen mukaan, sähköpostia, tekstiviestiä, facebookia ja omaa verkkolehteä.
Toiminnantarkastajaksi nimettiin Pirkko Teräväinen ja varalle Kerttu Tiri. Piirin kokousedustajat ovat Ritva Tiiro-Niskala ja Riitta Pietarila, varalla Paula Pulkkinen ja Esko Juntunen.
Mielenvirkeyttä ja asiatietoa
Yhdistyksen tehtävänä on valvoa eläkeläisten ja eläketurvaa tarvitsevien etuja sekä heidän asemassaan ilmenevien epäkohtien korjaamista.
Toimintasuunnitelman mukaan kerhoja pidetään Ruukissa joka toinen torstai. Opintokerhojen määrää pyritään lisäämään. Tehdään retkiä, jotka matkailutoimikunta suunnittelee jäsenten mielipiteet huomioiden. Osallistutaan piirin kokouksiin, koulutus- ja muihin tilaisuuksiin. Järjestetään kerhojen yhteistilaisuuksia, joihin kutsutaan esitelmöitsijöitä ja naapuripitäjien eläkeläisjärjestöjä. Kuntoliikuntaryhmät toimivat viikottain Ruukissa ja Revonlahdella ja bocciaa pelataan Ruukissa invalidien kanssa. Kahdesti vuodessa on yhteinen Kärkiniemen liikuntatapahtuma Siikajoen liikuntatoimen ja Ruukin Invalidien kanssa.
Pyritään järjestämään sadonkorjuujuhla seurakunnan kanssa. Osallistutaan kansalaisopiston tapahtumiin sekä tehdään aloitteita toiminnan kehittämiseksi. Täsmennetään vapaaehtoistyön järjestämistä ja sisältöä muiden järjestöjen ja seurakunnan kanssa sekä yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa. Mäkelänrinteellä käydään ulkoiluttamassa vanhuksia.
Edunvalvonnan toteuttamiseksi tehdään aloitteita kuntaan ja viranomaisille. Yhdistysesite päivitetään. Osallistutaan piirin joululehden tekemiseen. Lehden uusi nimi on Vuositervehdys johon hankitaan ilmoituksia. Nimen mukaisesti lehden sisältöä laajennetaan ympärivuotiseksi, ja sisällön suhteen otetaan vuosittain joku yhteinen teema. Vuonna 1923 se on ollut hyvinvointi.
Edunvalvonta ja testamentti kuntoon
Pankkilakimies Iida Saukkosaari oli kertomassa edunvalvontavaltuutuksen ja testamentin tekoon liittyvistä asioista. Edunvalvontavaltuutuksen avulla voi varautua esim. sairauden aiheuttamaan pysyvään toimintakyvyttömyyteen. Valtakirjalla määritellään asiat, joita valtuutus koskee sekä nimetään henkilö, jolle valtuutus halutaan antaa. Tämä on tavallista edunvalvontaa joustavampi tapa järjestää asioiden hoito.
Testamentti on asiakirja, jolla voi määrätätä omaisuuden siirtymisestä kuoleman varalta. Sillä on mahdollista vaikuttaa myös lakimääräiseen perimysjärjestykseen. Testamentin voi periaatteessa laatia kuka tahansa lakimiehen tai muiden tahojen asiantuntemusta apuna käyttäen.
Testamentteja on monenlaisia. Se suositellaan tehtäväksi, jos mm. silloin, kun halutaan turvata avopuolison asumisoikeus yhteisesti ostetussa asunnossa, tai, jos halutaan poistaa testamentinsaajien aviopuolisoiden avio-oikeus testamentilla saatuun omaisuuteen. Uusperheessä sillä voidaan määrätä omaisuuden saajiksi myös esim. puolison lapset.
Molempien asiakirjojen laadinnassa kannattaa noudattaa huolellisuutta ja käyttää tarpeen mukaan asiantuntija-apua, jota on saatavilla monelta taholta. On myös tärkeää muistaa, että asiakirjojen laadintaa varten tarvittavat todistajat eivät saa olla sukulaisia.