Yhteystiedot
Ritva Tiiro-Niskala
0407452778
rtiironiskala(at)gmail.com
Eläkeliiton Ruukin yhdistyksessä tehtiin vapaaehtoistyötä viime vuonna. Auttamista tai sen tukemista toteutti kaikkiaan 40 henkilöä. Yksilöauttamista tehtiin yhdeksän kertaa kahdelle avunsaajalle. Ryhmäauttamista toteutettiin 89 kertaa avunsaajamäärän ollessa peräti 1345.
Yhdistyksen kevätkokouksessa hyväksytyn toimintatilaston mukaan Ruskakerho kokoontui viime vuonna 16 kertaa, kävijöitä oli yhteensä 180. Yhdistyksellä oli edustaja vammais- ja vanhusneuvostossa, missä toimiminen koettiin tärkeäksi. Mäkelänrinteen vanhuksia käytiin ulkoiluttamassa kesällä.
Liikuntaa harrastettiin viime vuonna monessa muodossa. Viikottain kokoontuvia liikuntaryhmiä yhdistyksessä oli kaksi: boccia Ruukisssa sekä kuntosali Ruukissa ja Revonlahdella. Kuntoiluryhmä kokoontui Revonlahdella 28 ja Ruukissa 24 kertaa, kävijöitä Revonlahdella 229 ja Ruukissa 154. Ryhmissä oli 613 osallistujaa. Kahteen liikuntapäivään ja pihatapahtumaan osallistui yhteensä 64 yhdistyksen jäsentä. Bocciaa pelattiin 30 kertaa, osallistujia oli kaikkiaan 230. Yhteistyötä yhdistys teki Ruukin invalidien ja EL:n Paavolan yhdistyksen kanssa. Yhdessä osallistuttiin tapahtumiin, retkeiltiin ja tehtiin matkoja. Teatterissa käytiin kolme kertaa, osallistujia oli yhteensä 95. Maakallan retkelle osallistui 39 ja Kivitipun matkalle 30 eläkeliittolaista.
Lääkehoito vaatii tarkkuutta
Ajantasainen lääkelista on tärkeä. Se ei vielä toimi sähköisenä, joten esimerkiksi apteekista voi pyytää pohjan sitä varten ja täyttää se käsin. Siinä kannattaa mainita myös itsehoito- ja ns. luontaislääkkeet.
Siikajoen apteekkari Kaisa Tolonen vieraili Ruukin yhdistyksen kevätkokouksessa jakamassa lääkehoitoon liittyvää tietoutta. Hän tähdensi, että apteekista voi aina kysyä lääkehoitoon liittyviä neuvoja. Apteekin merkitys korostuu varsinkin paikkakunnilla, joilla ei ole saatavilla lääkäriä.
Lääkkeen mukana tulevat ohjeet tulee lukea huolella ja myös noudattaa niitä. Jos lääkkeiden käytössä ilmenee ongelmia, muutoksia ei saa mennä tekemään omin päin. Yleensä on kysymys lääkkeiden haittavaikutuksista, lähinnä niiden määrän lisäämisestä tai vähentämisestä. Näihin asioihin suhtaudutaan usein välinpitämättömästi, vaikka näin ei saisi olla. Vähentämisen suhteen pitää huomioida muunmuassa se, että ns. kalvotabletin puolittamisen seurauksena lääkkeen vaikutus voi muuttua kovasti siitä, miksi se on tarkoitettu.
Lääkkeen haittavaikutuksia joudutaan yleensä hoitamaan toisella lääkkeellä. Tavallisimpia ovat mahan kovettuminen, ripulointi tai suun kuivuminen. Tulehduskipulääkkeen haittana on, että se heikentää verenpainelääkkeen vaikutusta. Yhteisvaikutukseltaan epäsopivat lääkkeet saadaan usein toimimaan niin, että ne otetaan eri aikaan. Apteekkarin mukaan itsehoitolääkkeetkään eivät ole vaarattomia. Allergialääkkeet taas väsyttävät ja altistavat kaatumiselle.
Lääke on syytä ottaa päivittäin samaan aikaan, jolloin sen pitoisuus pysyy tasaisena. Sillä on myös merkitystä, miten lääke otetaan: tyhjään vatsaan, ruoan yhteydessä vai juoman kanssa. Vanhentuneita lääkkeitä ei kannata käyttää.