Yhteystiedot
Puheenjohtaja Heikki Väkiparta, vapaaehtoistoiminnan vastaava, ohjelmatoiminnan vastaava
040 7533915, heikki.vakiparta55@gmail.com
Pääsiäisenalusviikon tiistaikerho pidettiin Onnelassa 26.3.2024. Kevät keikkuen tulevi ja maata jo näkyvissä ja kelirikko sivuteillä alkamassa.
Kahvittelulla aloitimme kerhon makoisan rahkapiirakan kera. Väkeä oli tullut kerhoon mukavasti, n. 80 jäsentä.
Puheenjohtaja kertoi tulevista retkistä ja että pääsiäisen jälkeen tulee myyntiin keväinen retki Etelä-Suomeen. Heikki luki myös kannanoton ikäihmisten hoivasta, joka luovutetaan kaupunginjohtajalle, kun hän tulee kerhoon 9.4.2024
Diabeteshoitaja Sanna Rantanen kertoi meille diabeteksestä, joka on aineenvaihduntasairaus, jossa verensokeriarvot ovat jatkuvasti koholla. Tyypin 2 diabetes kehittyy asteittain vuosien kuluessa eikä välttämättä aiheuta aina voimakkaita oireita. Tätä tautia sairastaa Suomessa noin 500000 henkilöä ja tästä määrästä noin 400000 sairastaa tyypin 2 diabetesta.
Sanna kertoi, että voi syödä aivan samanlaista monipuolista ja terveellistä ruokaa kuin muukin väestö. Säännöllinen ruokarytmi auttaa verensokerin tasaamisessa ja sillä on merkitystä myös painonhallinnassa, joka on tärkeä osa ylipainoisen tyypin 2 diabeteksen hoitoa. Säännöllinen ruokarytmi tarkoittaa sitä, että päivän aikana syödään 4-5 kertaa 3-5 tunnin välein. Tällöin ruokavalioon sisältyy aamiainen, lounas, päivällinen ja 1-2 välipalaa.
Rasvaa tulisi syödä sopivasti ja sen tulisi olla pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Suurin osa, vähintään 2/3 päivän rasvan saannista tulisi olla pehmeää rasvaa. Näitä ovat esim. kasviöljyt, kasvirasvalevitteet, juoksevat margariinit, pähkinät, siemenet ja mantelit.
Kuitu on tutkitusti hyväksi. Kuitupitoisella ruoalla on monia terveyshyötyjä, se pidentää kylläisyyden tunnetta, jote siitä on apua painonhallinnassa. Kuitu tasoittaa aterian jälkeistä verensokerin nousua ja saa myös suoliston voimaan hyvin.
Sydänterveyden ylläpitäminen on diabeetikolla erityisen tärkeää, sillä diabetes altistaa valtimotaudille. Verenpaineen hoito kulkee diabeteksen hoidon rinnalla. Maltillinen suolansaanti on suositeltavaa. Saantisuositus on 5 g suolaa päivässä, joka vastaa yhtä teelusikallista.
Nykytiedon mukaan sokerikin soveltuu kohtuumäärissä diabeetikon ruokavalioon.
Tässä lyhyesti Sannan luennon antia, hän näytti myös kuvina erilaisia vaihtoehtoja hyvistä ja huonoista ruokavalinnoista.
Luennon jälkeen jatkoimme bingolla ja palkintoina oli myös mämmiä tulevan pääsiäisen ruokapöytään. Nykyään mämmi tehdään tosi maukkaaksi ja makeaksi, ei tarvitse sokeria lisäillä ja maitokin riittää lisukkeeksi, mutta toki se on kerman kera kaksin verroin parempaa.
Tervetuloa taas tiistaikerhoon 9.4.2024, jolloin vieraana on kaupunginjohtaja Vesa Rantala!