Heti aamusta olo on hivenen jännittynyt ja odottava. Nyt on taas se kesän jännä päivä eli sokkoretkipäivä. Väkeä kerääntyy sankoin joukoin ABC:n pihaan. Hetken päästä pihaan kaartaa Esa Oksan bussi ja heti perään toinen bussi ja vielä kolmaskin. Meitä on paljon, lähes 150 henkilöä, lähdössä jännittävälle reissulle kohti tuntematonta. Jännän äärellä olemme heti ensimmäisessä risteyksessä. Onko suuntana Kyyjärvi vaiko Lapua? Tällä kertaa otamme suunnan kohti Lapuaa ja jatkamme siitä Ylihärmään ja kohta olemmekin jo Vöyrillä.
Vöyrillä Kuntoutuskeskus Norrvallassa nautimme herkulliset pullakahvit ja jatkamme matkaa Vöyrin kirkkoon. Opas esittelee meille tämän Suomen vanhimman ympärivuotisessa käytössä olevan puukirkon. Tämä länsitornillinen tukipilarikirkko valmistui vuonna 1626 ja se laajennettiin ristikirkoksi vuonna 1777. Kirkon tunnetuin taideteos on krusifiksi, jonka on veistänyt tuntematon lyypekiläinen taiteilija. Kirkon pääsisäänkäynnin edessä on muistomerkkejä sisällissodasta sekä talvi- ja jatkosodasta.
Vaikuttavan kirkkoesittelyn jälkeen matka jatkuu Tottesundin kartanoon, jonne oppaamme ”Linnanvouti” toivottaa meidät tervetulleeksi. Koivukuja johdatti meidät tähän upeaan kaksikerroksiseen kartanoon, joka on palvellut mm. everstin asuinpaikkana. Nykyään kartano on muistomerkki menneistä ajoista. Kartanoa ympäröi suuri puutarha ja puisto, joka jatkui metsään. Aiemmin puistosta saattoi nähdä merelle saakka. Tämä Tottesundin kartano Maksamaalla on yksi harvoista kartanoista Pohjanmaalla ja sen perusti kreivi Claes Tott 1660-luvulla. Kartanon historiaan kuuluu monia vaiheita. Kartanon suuressa salissa vihittiin Jean Sibelius ja Aino Järnefelt. Kunnon kartanon tapaan myös Tottesundissa asuu oma kummituksensa. Tämä Valkoinen rouva asuu vintillä, josta kuuluu aina välillä omituista ääntä, mutta kukaan ei ole häntä nähnyt.
Seuraava pysähdyspaikkamme on Juthbackan kartano Uudessakaarlepyyssä, jossa nautimme maittavan lounaan. Pöytään on katettuna monenlaisia salaatteja sekä kanaa, riisiä, mureketta, perunoita yms. Jälkiruuaksi saamme marjakiisseliä kermavaahdolla. Juthbackan historia ulottuu 1600-luvun keskivaiheille. Kartano on vuosien mittaan ollut yli 25 henkilön omistuksessa. Vuodesta 2003 lähtien kartanon ja alueen on omistanut Juthbackan säätiö.Peruskorjattu Juthbackan kartano vihittiin uudelleen käyttöön keväällä 2006.
Vatsa täynnä onkin mukava lähteä opastetulle kaupunkikierrokselle. Uudestakaarlepyystä löytyy mm. Kuddnäs, joka on kirjailija Zachris (Sakari) Topeliuksen lapsuudenkoti. Kuddnäs on toiminut museona vuodesta 1934 lähtien. Opas kertoo kattavasti myös kaupungin muista nähtävyyksistä mm. Uudenkaarlepyyn kirkosta ja Vesitornista.
Upean ja mielenkiintoisen kaupunkikierroksen jälkeen suuntaamme matkamme kohti Alahärmää. Siellä PowerParkissa Boulevard Bistro-ravintolassa juomme maukkaat pullakahvit. Alahmärmästä ajelemmekin sitten kotiin Alajärvelle.
Matka oli kaikin puolin antoisa ja mielenkiintoinen. Saimme tutustua useisiin Pohjanmaan rannikon nähtävyyksiin. Kiitos kaikille mukana olleille ja kiitos myös kuskeillemme!
Kuvia tästä retkestä on tallennettu kuvagalleriaan sekä Eläkeliiton Alajärven yhdistyksen Facebok-sivulle.