Yhteystiedot
Y-tunnus 1717777-7
Puheenjohtaja
Tarja Solanpää
050 306 4083
Itä-Suomen yliopiston psykologian oppiaineessa tehdään aikuisten elämänkulkua tarkastelevaa tutkimusta. Tutkimusaiheet liittyvät eri elämänalueisiin, kuten koulutukseen, työhön ja perheeseen.
Psykologikoulutuksessa tutkimusperinne tulee tutuksi opiskelijoille kursseilla, joilla opiskellaan tutkimushaastattelun tekemistä ja paneudutaan aikuisen elämänkulkuun ja sen analysoimiseen laadullisessa tutkimuksessa. Tänä lukuvuonna opiskelijat toteuttavat haastattelun, jonka aiheena on aikuisten koulutus- ja työpoluillaan kokemat katkokset ja suunnanmuutokset. Opiskelijoiden tekemiä haastatteluja hyödynnetään ryhmätyönä tehtävässä harjoitustyössä, jossa sovelletaan laadullisia analyysimenetelmiä.
Psykologian oppiaine etsii nyt yli 40-vuotiaita aikuisia osallistumaan opiskelijoiden toteuttamiin elämäkerrallisiin haastatteluihin. Haluamme haastatella ihmisiä, jotka ovat kokeneet työpolullaan jonkin katkoksen tai suunnanmuutoksen tai ovat parhaillaan tällaisessa tilanteessa. Työpolun katkos tai suunnanmuutos voi olla esimerkiksi jokin seuraavista: työpaikan, alan tai ammatin vaihtaminen, opiskelu aikuisiällä, työssä koettu arvomuutos, työttömäksi jääminen, työelämään paluu tauon jälkeen, eläkkeelle jääminen, terveysongelmien/sairauden aiheuttama työelämän katkos tai jokin työn ulkopuolisen elämän asia, joka on vaikuttanut työelämään. Haluamme haastatella erilaisia kokemuksia omaavia ihmisiä – myös sellaisia, jotka eivät ole välttämättä kokeneet työelämäänsä kovin helpoksi, mutta jotka ovat silti selviytyneet. Haastatteluissa on mahdollisuus kertoa myös muusta elämästä kuin työstä.
Otan Sinuun yhteyttä kysyäkseni kiinnostustasi tällaiseen haastatteluun. Haastattelut ovat vapaaehtoisia ja täysin luottamuksellisia.
Haastattelu voidaan toteuttaa Sinulle parhaiten sopivana ajankohtana loka-marraskuussa. Haastattelu voidaan tehdä etähaastatteluna (Zoom) tai kasvotusten parhaaksi katsomassasi rauhallisessa paikassa (esim. yliopistolla on varattavissa tähän sopivia tiloja). Haastattelu tehdään mielellään kahdessa osassa, noin 1,5–2 tuntia kerrallaan. Haastattelu on luonteeltaan keskustelunomainen ja siinä voi kertoa asioista vapaasti ja sen verran kuin haluaa.
Haastattelut tallennetaan. Myöhemmin tallenteet kirjataan tekstitiedostoksi. Tässä vaiheessa kaikki haastattelussa mahdollisesti esiintyvät tunnistetiedot muutetaan. Kun tallenne on purettu tekstitiedostoksi, tallenne tuhotaan. Haastateltavan nimi- ja yhteystiedot ovat ainoastaan haastattelun tekevän opiskelijan tiedossa, ja niitä käytetään vain yhteydenpitoon haastateltavan kanssa. Yhteydenotoissa käytetyt nimi- ja osoitetiedot hävitetään heti kun niitä ei enää yhteydenpidon kannalta tarvita. Haastattelujen pohjalta tehdyssä harjoitustyössä ei myöskään esiinny tietoja, joiden perusteella haastateltavan voisi tunnistaa. Koska kyseessä on opiskeluun kuuluva harjoitustyö, valmista harjoitustyötä ei toimiteta haastateltavalle.
Tekstitiedostot, joissa ei ole jäljellä tunnistetietoja, säilytetään harjoituskurssin päättymisen jälkeen Itä-Suomen yliopiston psykologian yksikössä 10 vuotta mahdollista myöhempää tutkimus- ja opetuskäyttöä varten. Myöhempi tutkimuskäyttö viittaa pro gradu- tai sitä korkeampiin opinnäytetöihin ja tutkimuksiin. Opetuskäyttö tarkoittaa psykologian perustutkintokoulutuksessa toteutettavaa opetusta, joka käsittelee haastattelua ja laadullisia tutkimusmenetelmiä.
Toivon, että Sinulla on mahdollisuus ja kiinnostusta osallistua haastatteluun. Annamme mielellämme lisätietoja haastatteluista ja niiden toteuttamisesta.
Ystävällisin terveisin,
Marika Haverinen
Psykologian pääaineopiskelija
mahaveri@student.uef.fi
Maija Korhonen
PsT, yliopistonlehtori
Tutkimushaastattelukurssin opettaja
maija.korhonen@uef.fi
Itä-Suomen yliopisto
Kasvatustieteiden ja psykologian osasto
PL 111/Yliopistokatu 7
80101 Joensuu