Eläkeliiton Lapuan yhdistyksen vuosikokous pidettiin Nuorisotalolla 11.3.2022. Kouksessa käytiin läpi edellisen vaikean vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös, kokous myönsi hallitukselle vastuuvapauden.
Vaikeista ajoista huolimatta liikunta- ja harrastepiirimme käynnissä ja suunnittelemme kuluvaa vuotta esim. matkojen osalta. Suositut kuukausikerhot asiantuntija luentoineen jatkuvat. Teemme matkat Lehmirantaan kesä-heinäkuussa ja sokkomatkan elokuussa. Suunnitteilla on matka Itä-Suomeen viikolla 29 ja Espanjaan ns. Andaluusian kiertomatka viikolla 39. Toiminnasta löytyy tietoa kotisivuilamme Eläkeliitto Lapuan yhdistys, matkoista tietää matkavastaava Antti Mantere.
Tilaisuuden yhteydessä Lapuan kaupungin edustajat Mari Takamaa ja Ilpo Rantala esittelivät kaupungin hanketta ”Vahvuutena välittäminen”. Hankkeen ohjeistus ja opastus alue on hyvin laaja ja koskee kaikkia ikäryhmiä, vauvasta vaariin. Ikäihmisten osion aineistopankki sisältää 18 eri osa-aluetta, joissa on toimintaideoita ja hankkeiden tuloksia: muistelu, kognitiivisia harjoitusmateriaaleja, kuvapankkeja, vuodenkiertoon liittyviä materiaaleja, vuorovaikutusta stimuloivia korttisarjoja, tulostettavia ohjeita ja kirjallisuutta lipaston laatikoiden mukaisista aiheista: vastalääkettä virikkeettömyyteen. Täytyy sanoa, että tuntui hyvältä, kun katselin kaupungin nettisivuilta tätä hanketta, se kertoo kokonaisvaltaisesta välittämisestä ihmisten hyvinvoinnista.
Sote-ratkaisu tuo muutoksia, mutta terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää kuitenkin kuntien ja järjestöjen tehtäväksi, siinäkin mielessä hanke on ennakoiva. Eläkeliiton puheenjohtaja Raimo Ikonen toteaa EL-Sanomissa 1/2022: kunnissa luodaan perusta elämälle, perheiden tuelle, terveille elämäntavoille ja yksilöllisyydelle. Tulevien Soten palvelupisteiden ympärille on hyvä rakentaa hyvinvointialueen uudistetut palveluprosessit, digipalvelut, konsultaatiot, kotiin kuljetettavat palvelut ja oma/perhelääkärisysteemi. Napanuora paikallisella tasolla tarvitaan, jos puhutaan todellisista lähipalveluista. Näitä järjestelyjä kaupungin, aluevaltuutettujen, vanhusneuvoston ja järjestöjen tulee valvoa ns. herkällä korvalla. Ikonen jatkaa: on ymmärrettävää, että nuoret päätöksentekijämme elävät omaa elämävaihettaan. Heillä on vain häivähdys ikääntyneen elämästä ja tuntemuksista.
Vanhuspalvelulaki määrittää, kuinka ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalvelut kunnissa tulee järjestää. Lain mukaan, jokaisen kunnan tulee laatia ikäpoliittinen ohjelma ja sillä tulee olla vanhusneuvosto, joka osallistuu ikäpoliittisen ohjelman valmisteluun ja arviointiin. Vanhusneuvostoa tulee kuulla kaikissa ikäihmisiä sivuavissa asioissa, myös rakentamisessa ja kaavoituksessa, jotta ikääntyvät huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa.
Lapualla lain määräämät tehtävät ovat siltä osin ajan tasalla, paitsi arviointia tehtävistä suoriutumisesta, ei ainakaan minuun silmiini ole osunut. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Paavo Latva-Rasku, vakuutti kuitenkin, että asiat ovat ihan hyvällä mallilla.
Ikäihmisten palveluista ja hyvinvoinnista säädetään hyvin tarkasti. Kaikista hyvistä aikomuksista huolimatta, virheitä tapahtuu, parantamisen varaa löytyy aina. Hyvinvointipalveluja ja tukia jää kuitenkin käyttämättä myös tietämättömyyden vuoksi. Esimerkiksi Kela maksaa lakisääteisiä tukia, mutta jos et ymmärrä tai osaa hakea, tuki jää saamatta. Kelan on tukien passiivinen, kasvoton maksuorganisaatio. Kela vastaa esitettyyn kysymykseen, mutta vain siihen, eikä tuo muita mahdollisia vaihtoehtoja esille. Nettisivuilta kyllä löytyy tietoa, ohjeita ja lomakkeita, mutta jos ei ole osaamista, eikä läheisiä jotka voisivat auttaa, tuet ja palvelut jäävät saamatta. Vanhusneuvostolta ja esim. Eläkeliiton Lapuan yhdistykseltä voi aina kysyä apua.
Ihminen on lauma eläin ja haluaa kuulua joukkoon, jossa hänellä on kannattelevia ihmissuhteita ja tekemistä, näistä hän saa merkityksellisyyden kokemuksia elämäänsä. Monelle ikäihmiselle pahinta ei ole palveluiden tai osallistumismahdollisuuksien vähyys. Niitä pahempaa on tarpeettomuuden, tyhjyyden ja yksinäisyyden kokemus.
Lopuksi muutama poiminta Vahvuutena välittäminen, Pieniä välittämisen tekoja: Hymyile enemmän, Tervehdi kohtaamisia ihmisiä. Näin se on, fiksuus ei maksa mitään. Eino Leinon yksi runonlause Hymyilevässä Apollosta kuuluu: ”Kas hymy on puoli hyvettä, itkeä ei voi ilkeä”.
Jorma Lamminen
vaikuttajavastaava
jk. juttu Lapuan Sanomissa 24.3.2022. Tässä lyhentämätön kirjoitus.