Yhteystiedot
Eläkeliiton Lapuan yhdistys ry
c/o Marja-Leena Laurila
Vasunmäentie 616
62160 Karhunkylä
Tänä päivänä, 35 vuotta sitten siis 16.12.1977 kokoonnuttiin Lapuan Op:n kerhohuoneessa Eläkeliiton Lapuan yhdistyksen perustamiseksi. Koollekutsujana ja tilaisuuden puheenjohtajana toimi Arvi Koskiahde. Tilaisuuteen oli kutsuttu Lapuan eri kylien edustajat: Iisakki Ojala, Lauri Luomala, Kaisu Luoma, Aino Mäenpää, Toini Tynjälä, Elli Riihimäki, Maria Kallio, Olga Ämmälä, Juho E. Ämmälä, Jussi Rantala, Heino Rauhala, Veikko Kallio, I.J. Ristimäki ja Paavo Hakala sekä sihteeriksi kutsuttu Kirsti Kallio. Heikki Taipalus Alavudelta oli selvittämässä yhdsityksen perusteita.
Vastaperustetussa yhdistyksessä ei ollut varjoja ja koulutusta tarvittiin. Huhtikuussa 1978 Lehmirannassa pidetylle kurssille menivät Paavo Hakala ja Heimo Rantala omalla kustannuksellaan. Jäsenmäärä kasvoi nopeasti, jo seuraavan vuoden syysyskokouksessa jäsenmäärä oli 723.
Kokoontumispaikat vaihtelivat kunnes kaupunki osti NS:n, nykyisen Nuorisotalon. Saimme pysyvän kodin ilamiseksi, käytäntö jatkuu edelleen. Toiminta aloitettiin perustamaalla opintopiiri, nimeksi tuli "ikinuoret". Piirin kursseille osallistuttiin, yhteisiä retkiä alettiin tehdä muihin Eläkeliiton yhdistyksiin, samoin Eläkeliiton lomakeskukseen suuntautuvat matkat olivat ohjelmassa jo silloin. Ensimmäinen yhteinen retki Karemajoille tehtii syksyllä 1986. Nykyään "Sinun hyväksesi" tuettuja lomia Lehmirantaan tehdään joka toinen vuosi.
Ensimmäisen suuren kokouksen Lapuan yhdistys järjesti 28.11.1981, kun piirin syyskokous pidettiin Ammattikoululla. Piirin kevätkokous pidettiin 22.4.2989 Ala-asteella. Samana vuonna järjestettiin iso konsertti, esiintyjänä Helga Hynninen orkestereineen. Tilaisuudessa oli noin 700 osallistujaa. Eläkeliiton keväjuhla järjestettiin v. 1990 Latosaaressa. Paikalla oli yli 300 osallistujaa mm. 6 linja-autoa pihassa. Piirin syyskokouksen järjestimme taas v. 1999. Olemme järjestäneet Simpsiöllä pohjoisen alueen liikuntapäiviä, kirkkopyhiä Tiistenjoen ja Lapuan kirkoissa. Piirin kevät- ja syyskokouksia useamman kerran, eri paikoissa. Vapaaehtoistyön virkistyspäivän Wanhassa Karhunmäessä. Järjestöpäivät on pidetty uuden Karhunmäen Tammisalissa jne.
Seurakuntatalolla pidettiin ensimmäinen pikkujoulu, joulukuussa 1984, vieraiksi oli kutsuttu Eläkeliiton Saarijärven yhdistys. Pikkujoulut seurakuntatalolla jatkuvat edelleen, kuten tänä päivänäkin, vietämme yhdistyksen 35 - vuotisjuhlaa ja pikkujoulua. Samoin vietimme täällä yhdistyksen 30 - vuotisjuhlaa / pikkujouua v. 2007. Yhdistyksen 10 - vuotisjuhla juhlittiin Nuorisotalolla 12.11.1987, juhlassa saivat Lapuan Eläkeliiton aktiiviset jäsenet ensimmäiset ansiomerkkinsä. Yhdistyksen 15 - vuotisjuhla vietettiin syksyllä 1992. Viireillä, ansiomerkeillä ym. muistamisella on 10 - vuotisjuhlan jälkeen palittu useita yhdistyksen aktiiveja. Jäsenmäärä oli tällöin 802.
1990 - luvulla alettiin tehdä risteilyjä Vaasasta Uumajaan. Yhdistykselle hankitti oma lippu, joka vihittiin käyttöön 23.11.1996 piirin syyskokouksen yhteydessä Seinäjoella. Sitä ennen suoritettiin lipun naulaus Lapuan syyskokouksen yhteydessä. Nauloja naulattiin 26 ja ensimmäinen naulaaja oli Alli Latvala. Seinäjoen liittokokouksen yhteydessä v. 1997 vietettin Lapuan yhdistyksen 20 - vuotisjuhalaa.
Kaksituhattaluku alkoi monipuolisten tapahtumien merkeissä. Hallitus piti kokouksia eri paikoissa ja kylillä. Hallituksen jäsenten kodit toimivat kokoontumispaikkoina. Samoin eri kylien henkilöt esittivät ohjelmaa ja hoitivat tarjoilun, v. 2011 palattiin samaan käytäntöön, hirvipäivän suhteen.
Syksyllä kokoonnujimme Tiistenjoen kirkkomäellä, juhlapuhujana professori Juha Alarinta. v. 2012 elokuulla olimme Hirvijoen Nuorisoseuralla, juhlapuhujana europarlamentaarikko Anneli Jäätteemäki. Aloitettiin myös tanssien järjestäminen yhdistyksemme talouden turvaamiseksi, joka edelleen on tärkeä tulonlähde. Toukosiunaukset aloitettiin Setälän talossa 12.5.2000, tapa on joka keväinen edelleen, paikkoina ovat olleet mm. Varpulan Maja ja Kaaranmännikön leirikeskus.
Yhdistyksenä ja yksityhisenä henkilönä olemme lahjoittaneet varoja mm. Lehmirannan kylpyläosastn uusimeseen aj F-talon rakentamiseen. Piirin toiminnan tukemiseksi olemme järjestäneet arpajaisia. Rakveren ystävyyskunta Virossa ja Inkerimaalle suoritettuihin keräyksiin olemme osallistuneet. Matkailu avartaa sanotaan. Matkasihteeri Liisa Viljanen on järjestänyt meille niin teatterimatkoja, sokkomatkoja ja Kaustisen terveysmatkoja kuin pidempiä ulkomaan matkoja mm. Kesarinnakierros. joilla kävimme 9:ssä maassa. Hollantiin tulppaanimatka, vujonojen Norja ja Oslon patsaspuisto, joitakin manitakseni.
v. 2001 oli liikunnaliinen vuosi. Järjestimme yhdessä Lapuan Virkiän kanssa Eläkeliiton valtakunnalliset suunistuskilpailut. Toimimme myöhemmin syksyllä KLL:n SM suunistuskilpailussa apuna ruokailupalveluissa ja keräsimme yhdistykselle mukavasti euroja. Onhan meillä joukossamme vuoden 2012 veteraanien SM mitalisti kahdessa eri lajissa Erkki Järvi.
Yhteiseen jatkuvaan toimintaamme kuuluu kerran kuussa kokouuntuminen Nuorisotalolle "kerhoon" jossa kuuntelemme asiantuntijoita, laulamme yhdessä, juomme kahvit ja tietenkin pidämme arpajaiset. Melkein joka viikko kokoonnumme Nuorisotalolle tuolijumppaan ja ala-alsteelle bocciaa pelaamaan. Yhdistyksen jäsenillä on oma lauluryhmä ja he osallistuvat myös piirin kuoroon.
ATK kauteen siirryimme, kun sihteeri Liisa Viljanen osallistui 2004 ATK kurssille Lehmirannassa. Omat kotisivut saimme 2008 ja oman ATK-vastaavan v. 2011, Hanna Rintalasta.
Tänä vuonna yhdistyksemme solmi ensimmäiset yhteistyösopimukset, Jalkahoitaja Leena Mäenpään kanssa jalkahoidosta ja ABC:n Heli Kivikankaan kanssa. Syyskuussa aloimme bingon pitämisen ABC:n tiloissa, taloutemme turvaamiseksi. Bingon teemana on, Bingo parantaa muistia, lisää huomiokykyä. Sinun vuoksesi Bingo!
Lyhyen esityksen puitteissa on mahdotonta käydä lävitse kaikkea toimintaa, jotka yhdistyksellä on vuosien kuluessa ollut. Paljon ja tärkeääkin on jäänyt pois. Kuulijat ihmettelevät mikä yhdistyksen toimintaa on pyörittänyt, kun vain muutama nimi on mainittu. Mahdotonta on mainita kaikkia aktiiveja, sen vuoksi mainitsen vain puheenjohtajien nimet:
Iisakki Ojala 16.12.1977 - 1978
Eino Ranttila 1979 - 1992
Yrjö Perälä 1993 - 1997
Alpo Nikkola 1998 - 2004
Matti Perälä 2005 - 2010
Jorma Hyyppä 2011 -
Yrjö Perälä kutsuttiin yhdistyksemme kunniapuheenjohtajaksi 2001 ja Yrjön poistuttua joukostamme, kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi Alpo Nikkola 2010.
Meitä edustmassa Lapuan kaupungin vanhusneuvostossa on ollut entinen pj. Yrjö Perälä 2000-2004 ja hänen jälkeensä Matti Perälä 2005-2012
Eläkeliiton liittovaltuustossa Alpo Nikkola 2001-2006, 2 varajäsen Matti Perälä 2007-2009 ja 1 varajäsen Arvo Halmesmäki 2010-2012. Piirihallituksessa mietä edustaa Matti Perälä. Eri toimikuntiin on vuosien varrella kuulunut useita henkilöitä. Eläkeläisten määrä lisääntyy jatkuvasti, työtä heidän edunvalvonnassaan riittää. Kuusi eläkeläisjärjestöä on perustanut valtakunnallisen EETU ry:n, joka ajaa eläkeläisten etuja. Tänä päivänä EETU:n suuria huolen aiheita ovat palvelujen saatavuus ja laatu sekä eläketulon ostovoiman säilyminen ja kuulluksi tuleminen yhteiskunnassa.
Yhdistyksellämme on hyvä menneisyys, josta nykyisten ja tulevien aktiivien pitää pitää huolta. Toimia aktiivisesti Eläkeliiton Lapuan yhdistyksen jäsenten etujen puolustamiseksi kuten terveys-, hoiva-, asuin- ym. tärkeissä palveluissa. Yhdistyksemme tehtävänä on järjestää jäsenilleen aktiivista toimintaa., liikuntaa, kulttuuri sekä muuta sosiaalista toiminta kuten herho ja eri harrastus ryhmät. Teatterimatkoja ja "Sinun hyväksesi" tuettuja lomaia ja muita ryhmämatkoja, joille jokaisen on helppo tulla mukaan. Olkoon motomme: Kaveri otetaan mukaan!
Kiitän Lapuan Eläkeliitton hallituksen jäseniä hyväksemme tehdystä työstä.
Toivotan Teille kaikkille mukavaa pikkujoulua, rauhallista joulua ja terveyttä vuodelle 2013, aloitetaan se aktiivisesti osallistumalla yhdistyksen toimintaan.
(kuva Pasi Ahola)
Lapua 16.12.2012 Anneli Hirvilammi