Nurmijärvi
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Antti Simanainen
Puhelin 040 836 9575
Sähköposti antti.simanainen@gmail.com
elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048
Aiheesta turvallisuus kotona riittää aina mielenkiintoista tarinoitavaa. Niin maaliskuun kuukausikerhossakin, kun puheliaat ammattilaiset Jari Raekannas ja Juha Poikela Pelastuslaitokselta pääsivät ääneen. Ja Juhan laulut kerhon aluksi ja lopuksi raikuivat kirkonkylän seurakuntakeskuksessa lähes satapäistä yleisöä virkistäen.
Paloturvallisuus, henkilöturvallisuus ja sairaustapaukset olivat tällä kertaa pääaiheet. Jari huomauttikin heti aluksi, että neuvoja annetaan aina, joten soittamista ei koskaan tarvitse pelätä epäröitäessä. On parempi soittaa aikaisemmin, kuin myöhemmin.
Palo-onnettomuuksista suurin osa johtuu huolimattomuudesta, joista yleisin syttymissyy 2018 oli liesi. Siksi ulko-oveen kannattaa sisäpuolelle kiinnittää lappu, jossa lukee: Muista irrottaa kahvinkeitin pistorasiasta ja katkaista virta liedestä. Muista myös, että pesukoneita ei pitäisi jättää toimintaan, kun poistut kotoa!
Vain toimiva palovaroitin hälyttää. Paristo on vaihdettava kerran vuodessa ja viimeistään silloin, kun se nakutuksellaan ilmoittaa virran olevan vähissä. Palovaroittimia saa olla keittiötä lukuun ottamatta vaikka joka huoneen katossa 60 cm:n päässä oviaukosta, mutta vähintään 1 kpl/asunnon 60 m² kohti. Palovaroitin on suositeltavaa sijoittaa kulkureiteille. Häkä- eli hiilimonoksidivaroitin on hyödyllinen, jos on tulisijoja tai kaasuliesi, kuten esimerkiksi mökeillä. Se ei kuitenkaan korvaa palovaroitinta. Palo- tai häkävaroittimen käyttöohjeissa on asennuspaikkatiedot. Hälytin on halpa henkivakuutus.
Sammutuspeitto on ensisammuttimena mm. keittiöpaloissa hyödyllinen. Ehjän peiton voi myös käyttää uudelleen puhdistuksen jälkeen.
Kynttiläaikaan on hyvä muistaa, että aina viimeinen sammuttaa kynttilät huoneesta poistuttaessa.
Omakotikiinteistöön Palolaitos on lähettänyt Nurmijärven alueella omavalvontalapun, joka kannattaa täyttää ja vastata kysymyksiin asukkaiden kanssa yhdessä. Omakotiasukkaan kannattaa tehdä palosuunnitelma näkyville, jos jotakin sattuu.
Palotarkastuksista ilmoitetaan lehdissä. Myös palotarkastajan tullessa oven taakse kannattaa kysyä hänen virkakorttiaan. Jos sitä ei löydy, älä päästä sisään!
Hyvän neuvon saimme vielä lopuksi: sairauskohtauksen sattuessa soita hätäkeskukseen 112, joka arvioi tilanteen. Ambulanssi ei aina kuljeta, mutta ambulanssi tullee paikalle tekemään tilanneselvityksen. Sairauskohtauksen sattuessa on parempi soittaa ja kuvailla tilanne mieluiten mahdollisimman alkuvaiheessa, kuin jäädä odottamaan sen pahenemista.
Katso Pelastuslaitoksen julkaisu Turvallisesti omassa kodissa
Teksti: sv