Nurmijärvi
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Antti Simanainen
Puhelin 040 836 9575
Sähköposti antti.simanainen@gmail.com
elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048
Harmaata ja märkää oli perjantaina, mutta sisällä srk-salissa oli hyväntuulista väkeä koolla maaliskuun kuukausikerhossa. Lähestyvästä pääsiäisestä kertoi Soilen emäntäryhmän kattama värikäs kahvipöytä virpomavitsoineen ja iloisen keltaisine pikkunarsisseineen. Uimahallin liikunnanohjaaja Mari Haimi liikutti yleisöä ja puhui aiheesta ”Ikäihmisten liikunta”, ja samaa aihetta käsitteli myös Kaarina Hiltulan lomakertomus (tämän jutun lopussa).
Uimahallin liikunnanohjaaja Mari Haimi piti tietoiskun aiheesta ”Ikäihmisten liikunta”
Mari Haimi kertoi ikäihmisten liikunnasta mm. seuraavaa:
Ikäihmisten säännöllisen liikunnan harjoittaminen on erittäin tärkeää. Liikunta vaikuttaa positiivisesti niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin toimintakykyyn. Arjessa tarvitaan voimaa, kestävyyttä ja notkeutta sekä ketteryyttä. Liikuntaharjoittelu hidastaa lihasvoiman heikkenemistä, säilyttää tasapainoa ja nivelten liikkuvuutta, parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä vahvistaa luustoa. Liikkuvat iäkkäät nukkuvat paremmin ja painokin pysyy helpommin hallinnassa.
”Liike on lääke”, kuuluu sanonta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikunta, mutta sen voi lopettaa liian aikaisin.
Liikuntaa voi harjoittaa yksinkertaisin konstein myös kotona. Lihaskuntoa saa jalkojen reisiin vaikka istumalla keittiön tuolilla ja nousemalla siitä muutaman kymmenen kertaa ylös. Tärkeää tasapainoa voi harjoitella seisomalla yhdellä jalalla tai kävelemällä suoraa viivaa pitkin siten, että jalat astuvat viivalle peräkkäin.
Liikunnassa kannattaa kokeilla erilaisia liikuntamuotoja ja löytää niistä itselleen sopivin.
Luentonsa aluksi ja lopuksi Mari Haimi liikutti kerholaisia musiikin tahdissa.
*****
Alla Kaarina Hiltulan kertomus maaliskuiselta lomalta.
Olimme Oivan kanssa maaliskuun alussa 5 vrk:n lomalla. Emme kuitenkaan etelän auringossa emmekä Lapin lumillakaan, vaan Lohja Spa & Resortissa Karjalohjalla. Niin kuin nykyään on tapana, myös loma-ajat ovat ohjelmoituja, kun ollaan tasokkaassa paikassa. Kuuluimme ryhmään 75 +. Jo nimi kertoo, minkä ikäistä porukkaa joukkomme oli.
Parasta lomalla oli ryhmämme lomaohjaaja Susanna Kallio – noin 60 ikäinen naisihminen, joka oli iästään huolimatta kropaltaan hoikka kuin kaksikymppiset tytöt, ja vaikka hän oli 6 aikuisen lapsen äiti. Kevyesti hän hyppäsi pöydälle tai kieri ja konttasi lattialla näyttäessään meille erilaisia liikkeitä. Hänen esittämiään ohjeita nimenomaan ikäihmisten liikkumiseen ajattelin teille kertoa.
LIIKE ON LÄÄKETTÄ oli usein toistettu lause, varmasti ennestään tuttu sanonta meille kaikille. Susanna tähdensi, että pienetkin liikkeet vaikuttavat verenkiertoon, kunhan ne ovat säännöllisiä.
VEDEN JUONTI on tärkeä juttu liikunnan tehostamiseen. Kaikkihan me tiedämme, että vettä pitäisi jouda 1,5 – 2 litraa vähitellen päivän mittaan – ei kuitenkaan 0,5 litraa kerralla. Vastustusta osalla nousee asiaa kohtaan siinä mielessä, että vessassa pitää käydä useasti. Mutta tämänkin asian ohjaajamme osasi kääntää plussan puolelle siten, että kun istumme pöntölle ja nousemme siitä ylös, tulee monille lihaksille liikettä ihan huomaamatta. Ja nyt erikoisterveisiä nimenomaan miehille – tekin voitte hoitaa pissalla käynnin istumamenetelmällä juuri lihaksille saatavan liikunnan vuoksi, ja kädet ja sormetkin saavat liikuntaa, kun näpräilee vetoketjun, vyön tai henkselit paikalleen.
Aivojen toimintaan erikoisen hyvin vaikuttavia liikkeitä ovat kuuleman mukaan vartalon keskiviivan yli ristiin menevät liikkeet. Aivoja tarvitaan myös erilaisissa peleissä. On korttipelit, lautapelit, palapelit, muistipelit, ristisanatehtävät ja sudokut. Ja jos ei ole kaveria, niin pasianssikin käy hyvin yksin pelaten. Ja ne, jotka osaavat käyttää hyvin tietokonetta ja älypuhelinta, niin sieltähän löytyy vaikka mitä.
Yhdessä ryhmätuokiossa mietittiin vuorotellen A-kirjaimella alkavia sanoja. Siinäpä saa aikaa kulumaan rutkasti, kun käy läpi kaikki aakkoset. Sitten muisteltiin tutuista lauluista puuttuvia sanoja – ja aivot tykkäsi. Näitä tapoja voi ryhmässä keksiä vaikka kuinka, ja aika kuluu hyvin.
Tasapainon harjoittaminen oli yksi teema. Esillä oli hyvin yksinkertaisia juttuja – heiteltiin palloa toisillemme, käveltiin viivaa pitkin, käveltiin renkaiden sisällä, kiemurreltiin S:n muotoista rataa, seisottiin yhdellä jalalla jne.
Tuolijumppa oli erittäin mukavaa – ei muuta kun humppaa, valssia tai tangoa soimaan ja jalat ja kädet liikkumaan eteen, ylös, sivulle, taakse ja vaikka mihin suuntaan. Siinä touhussa tuli jopa lämmin. Ja eipäs unohdeta, kuinka tehokasta tanssiminen onkaan!
Ohjaajamme opetti myös, miten kaatumisen jälkeen noustaan lattialta ylös tuolia apuna käyttäen, tietenkin jos ei ole pahasti loukkaantunut. Tähän asiaan liittyy myös puhelin. Aika monet säilyttävät puhelintaan jossain korkealla kaapin päällä. Miten sen sieltä otat apua hälyttämään, jos olet lattialla rähmälläsi? Ja puhelin on niin tärkeä, että se pitäisi olla mukana myös yöllisillä vessakäynneillä pimeässä liikkuessa.
Vielä tuli mieleen yksi juttu – korvalehtien hierominen. Istu pöydän ääreen kyynärpäät pöytään nojaten ja hiero kevyesti korvalehtiä edestakaisin alhaalta ylös. Korvalehdissä on monta pistettä, jotka vaikuttavat hyvää tekevästi kropan eri osiin. Kun käyn hierojalla, hän lopettaa käsittelyn aina korvalehtien hieronnalla.
Tokihan kylpylässä oli myös monenlaiset saunat käytössä ja uima-allas, jossa sai jumpata oman vointinsa ja aikataulunsa mukaan, tai vain istuskella erilaisissa hierovissa porealtaissa.
Liikunnassa pitää kuitenkin muistaa, että yhden tai kahden kerran liikunta- tai jumppatuokio – olkoon kuinka tehokas tahansa – ei vielä erikoisesti vaikuta oloa korjaavasti. Homma pitäisi hoitaa säännöllisesti niin, että siitä tulee nautinnollista. Tiedän, että suurin este liikkumiseen on meissä itsessämme. Emme vaan saa lähdetyksi liikkeelle.
Yksi hyvä konsti on sopia treffit kaverin kanssa, milloin lähdetään liikkumaan. Silloin ei kehtaa pettää kaveria , kun on luvannut.
Vielä yksi helppo liike lopuksi – halaa itseäsi kiitokseksi päivästä – näin venytät samalla selän ja lapojen lihaksia huomaamatta.
Tämä ei ollut mikään kaiken kattava esitys ikäihmisten liikkumisesta, mutta ehkä jokin helppo vinkki jäi mieleen. Ei muuta kun itseä niskasta kiinni ja ylös, ulos ja liikkumaan!
Kaarina Hiltula
****
Alla kk-kerhon kuvia