Hyppää sisältöön
Logo
Eläkeliiton sivuille Uusimaa
Valikko
  • Nurmijärvi
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot
  • Liity
irlanti bussi

Irlannissa 6.-10.6.2024

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Nurmijärvi
  3. Irlannissa 6.-10.6.2024

Irlannissa 6.-10.6.2024

Kesäkuun alkupuolella lennähti varhaisella aamulennolla joukko Irlannista kiinnostuneita Dubliniin. Yhdistyksen ulkomaanmatkojen vetäjä Seija Sariola kertoo viiden päivän reissusta sanoin ja kuvin.

Teimme matkan Irlantiin 6.-10.6.2024. Aikaisella aamulennolla olimme Dublinissa jo kello 9.30. Ryhmän koko oli 19 matkalaista. Suomenkielinen opas Suleima oli meitä vastassa lentoasemalla, ja lähdimme linja-autolla kaupunkikierrokselle. Irlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne. 

kiertoajelu

Dublin on Irlannin tasavallan pääkaupunki. Opas kertoi, että Suur-Dublinin alueella asuu noin miljoona asukasta eli koko Irlannin asukkaista noin neljäsosa. Kaupungin halki virtaa Liffey-joki ja sen yli on rakennettu useita siltoja. Pääkatu on nimeltään O´Connel Street. Näimme myös pääpostitoimiston sekä Trinity Collegen kampusalueineen. Guinnesin panimon yhteydessä on museo sekä oluenpanonäyttely Guinnes Storehouse. Trinity Gollegeen tutustuimme tarkemmin, mutta Guinnesin panimo tuli tutuksi vain tietääkseni yhdelle, sillä ryhmäliput tutustumiskierroksille oli loppuunmyyty. Näimme uskonnollisista rakennuksista Pyhän Patrikin katedraalin sekä Christ Church Cathedralin. Temple Bar on kaupunginosa, jossa on paljon pubeja yökerhoja. 

Ennen lounasta kävimme vielä Phoenix Parkissa, joka on suuri kaupunkipuisto koriste- ja hyötykasveineen. Alla ryhmäkuva.

Phoenix-puistossa

Puutarhan pinta-ala on yli 700 hehtaaria ja sitä ympäröi 11 kilometriä pitkä muuri. Puutarhan alueella on useita patsaita, monumentteja ja myös rakennuksia, mm. Irlannin presidentti Michael D.Higginsin asuintalo (residenssi), kuva alla.

Presidentin residenssi

Lounaan jälkeen pääsimme tutustumaan paremmin Trinity Collegeen (kuva alla), joka on suuri yliopisto Dublinissa. Yliopiston perusti Elisabeth I vuonna 1592. 
Trinity collage

Yliopiston vanhassa kirjastossa (alla)  on yli miljoona kirjaa ja arvokkaita käsikirjoituksia. Pääsimme tutustumaan kuuluisaan Book of Kells-näyttelyyn.
Trinity collage

Kaupunkikierroksen jälkeen majoituimme, ja osa matkailijoista jaksoi vielä tutustua myöhemmin Church Cafe/Bariin. Paikka oli vanhaan kirkkoon rakennettu pubi, jossa saimme tutustua irlantilaiseen musiikkiin ja tanssiin (Traditional Irish music & dancing) 
pub

Pohjois-Irlanti ja Belfast

Perjantaina 7.6. oli kokopäiväretki Pohjois-Irlannin puolelle ja sen pääkaupunkiin Belfastiin. Nimi Béal Feirste on iirin kieltä ja tarkoittaa suomeksi ”tulvajoen suu satamassa meren äärellä”. Kaupungin halki virtaa Lagan-joki. Belfast on tunnettu telakkakaupunki, jossa mm. surullisenkuuluisa Titanic on rakennettu. Tutustuimme Belfastin nähtävyyksiin kaupunkikiertoajelulla ja vierailimme maailman suurimmassaTitanic-näyttelyssä.

Pohjois-Irlanti kuuluu Englantiin ja valuuttana siellä on Englannin punta, kun etelän valuutta on euro. Meillä kaikilla oli passit mukana, mutta rajan ylitystä etelästä pohjoisen puolelle ei huomannut - ei ollut minkäänlaisia rakennuksia rajalla eikä rajamuodollisuuksia. 

Belfastissa luokkaerot ja muut riidat ovat jatkuneet vuosikymmeniä. Konkreettisesti se näkyi asuinalueiden välille rakennettuna 8 metriä korkeana aitana, jota on paikoittain myös vuosien varrella korotettu. 

Belfastin kierroksella näimme mm. kauniita katedraaleja, paikallisen Queensin yliopiston  ja Albertin vinon kellotornin, joka jäi kivasti mieleen, kuvat alla.

Queensin yliopisto

Titanic Quarter Belfast on laaja satama- ja telakka-alue, joka on otettu ”uusiokäyttöön”. Se koostuu nyt historiallisista merenkulun maamerkeistä, elokuvastudioista, koulutustiloista, asunnoista, hotellista, joen varrella sijaitsevasta viihdealueesta sekä itse Titanic- museosta/näyttelystä ja paljosta muusta. Titanic-museossa oli kuvattu ja kerrottu Titanic-laivan tarina sen rakentamisesta tuhoisaan törmäykseen jäävuoreen vuonna 1912. Laivan vaiheita oli kuvattu monin eri tekniikoin ja kierrokseen saikin kulumaan melkein kaksi tuntia. 
titanic-museo

Iltaohjelma oli omatoiminen, rentoutumista hotellilla, kaupunkiin tutustumista kävellen tai kulkuneuvoin, ja osa varmaankin päätyi kulmapubiin katsomaan Skotlanti-Suomi jalkapalloa, joka päättyi 2-2. 

Lauantai 8.6. oli ”vapaapäivä”. Toiset ottivat päivän levon kannalta, joku onnistui pääsemään Quinnesin Storehouse panimokierrokselle, ja osa matkalaisista ajeli päivälipulla raitiovaunulla. Osa matkalaisista kävi katsomassa myös Molly Malonen patsaan, joka sijaitsi St Andrew´s Churchin (kirkon) juurella. Molly oli kalastajan kaunis vaimo, joka myi kalaa Dublinin kaduilla (näin kertoo tarina) ja nykyään hän on  kuuluisan kappaleen arvoituksellinen sankaritar. 

Illan ohjelmassa oli yhteinen illanvietto ”Celtic Night – irlantilainen ilta”. Illan ohjelmassa oli hyvää ruokaa, juomaa ja perinteistä irlantilaista musiikkia ja tanssia. Illan aikana esiintyi maailmankuulu Celtic Rhytm –tanssiryhmä ja orkesteri.

Sunnuntaina 9.6. aamiaisen jälkeen suuntana oli Enniskerryn kylä Wicklown kreivikunnassa Dublinista etelään, Great Sugaloaf –vuoren juurella. 
Great Sugaloaf –vuoren juurella

Vierailimme Powerscourtin kartanossa (kuvat alla), jonka perusti aikoinaan Irlannin marsalkaksi nimetty aatelisherra Sir Richard Wingfield. Hänen sukunsa asutti kartanoa vuosisatojen ajan. Kartanon upeassa puutarhassa on mielenkiintoisia osia: mm. italialainen puutarha, amerikkalainen puutarha, japanilainen puutarha, yrttitarha sekä eläinten hautausmaa. Puutarhassa on m. 200 eri puulajia! Kartano paloi 1970-luvulla, mutta nykyisin sisätiloissa toimii irlantilaisia tuotteita myyvä design-keskus sekä kahvila. Pienistä myymälöistä löytyi kaikenlaista kotiin vietävää.

Powerscurtin kartano

Powerscurtin kartano
 
Powerscourtista matka jatkui Glendalough-laaksoon, joka sijaitsee keskellä Wicklown vuoristoa. Maisemat olivat upeita.(kuva alla).

Glendalough-laakso

Laaksossa toimi aikoinaan Pyhän Kevinin 400-luvulla perustama munkkiluostari, jonka rauniot löytyvät vieläkin kahden vuoristojärven rannalta. Alueella nähtiin myös erikoinen pyöreä torni, jollaisia tavataan lähinnä Irlannin saarella. (kuva alla)
pyöreä torni 

Entisaikojen tunnelma on laaksossa lähes käsin kosketeltavissa ja alueen luonto on sanoin kuvaamattoman kaunis. 

luonto

Lounaan söimme Laraghin kylässä. Saimme nauttia vielä maisemista paluumatkalla Dubliniin.

Lounas

Maanantai-aamuna 10.6. oli aikainen herätys. Jätimme Irlannin taaksemme taas muutamia kokemuksia rikkaampia. Ilmat suosivat ja vältyimme sateelta, mitä nyt joskus muutama pisara kasteli takin kaulusta. Aurinko paistoi pääsääntöisesti, hieman oli tuulista ja lämpötila edusti sellaista mukavaa Suomen kesää.

Kirjoitettu kuten ymmärretty/Seija

Alla kuvakaruselli

Nurmijärvi

  • Etusivu
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot

Yhteystiedot

Puheenjohtaja  Antti Simanainen
Puhelin   040 836 9575
Sähköposti  antti.simanainen@gmail.com

elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048   

Tule vapaaehtoiseksi

Eläkeliiton vapaaehtoistoiminta tarjoaa monipuolista tukea arkeen ja hyvään elämään.

Tutustu

Eläkeliitto

  • Tilaa uutiskirje
  • Medialle
  • Tietosuojaseloste

Kalevankatu 61, 00180 Helsinki, p. (09) 7257 1100

Facebook Instagram Twitter