Hyppää sisältöön
Logo
Eläkeliiton sivuille Uusimaa
Valikko
  • Nurmijärvi
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot
  • Liity
kuukausikerho

Kirkonkylän kaalikerho 26.8.22

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Nurmijärvi
  3. Kirkonkylän kaalikerho 26.8.22

Kuukausikerho kirkonkylässä 26.8.22

Syyskauden ensimmäinen kuukausikerho kokoontui kirkonkylän srk-keskuksessa perjantaina 26.8. Ulko-ovella oli vastassa korkea laatikkopino Vaihian kaalitilan tuomisia, joita kerhon päätteeksi sai mukaansa sopivaksi katsomallaan hinnalla – tuotto meni Ukrainan hyväksi.

Saaran emäntäryhmä oli valmistanut kahvit tykötarpeineen, ja sali täyttyi puheensorinasta väen vaihtaessa kesäkuulumisia ja emäntien kaataessa santsikuppeja halukkaille.

Pertti Korpi toivotti kaikki tervetulleiksi ja Riitta-Leena Sihvola esitti seurakunnan tervehdyksen. Poisnukkuneille yhdistyksen jäsenille sytytettiin kynttilä. Jenni Vartiaisen säestyksellä laulettiin kaksi virttä.

Sitten siirryttiin kerhon kaaliaiheiseen, kun Vaihian tilan vanha emäntä Pirkko Vaihia ja tytär Anna Saarnisto kertoivat eloisasti sukutilastaan ja sen tuotteista, erilaisista kaalilajeista. Kesän kaalisatoa on saatavilla tilalta itse noudettuna vaikkapa kaalikioskista, mutta myös Nurmijärven kaupoista – se on lähiruokaa parhaimmillaan. Srk-salin aulasta sai pois lähtiessään ostaa mukaan kaalia, tuotto Ukrainalle. Yhdistys osallistui Ukrainan tukemiseen kahvituloilla.

Vaihian tilan Pirkko ja Anna
Vaihian tilan vanha emäntä Pirkko Vaihia ja tytär Anna Saarnisto sekä tilan tuotteita

Yhdistyksen puheenjohtaja Margit Taponen iloisenkeltaisessa paidassaan siteerasi Heli Laaksosen facebookpäivitystä pvm:ltä 24.8.:
Ylppiänäs esittä. Proudly presents. Ilma mittä oma osuut viljelemisse tunnen suurt ilo ko näen et sato onnistu. Naapurin maaviljelijöitten kans tyäjakona o, et he kylvä, korja, kyntä ja mää kattelen tualt huushollini akkunast ihaileval ilmel. Joka jyväl o merkitys pellol. Miättisin taas, kuin pal hyväki ihmislaji saa aikaseks! Se ossa laitta siämenen taltte et seuravinaki vuasin olis leippä, se ossa rakenta taloi, mitkä kestä vaik 150 vuat, se ossa valjasta sähköt kuivama vilja, pesemä pyykki, painama kirjoi. Ajatukset on tänä siin, et mink takia hyvä ei ain vallitte, miksei ihmine ain valitte hyvä? Ukrainan kansallispäiv. Liputin tyähuaneeni salos heijä lipul, laitin piäne lahjotukse menemä. Vähäst se o, mitä pysty tekemä, mut joka hyväl o merkitys.

Margit kertoili ajankohtaisista asioista ja esitteli MSL:n logolla varustettuja lomakkeita, joihin tulemme jatkossa törmäämään. Eläkeliitto on Maaseudun Sivistysliiton jäsen, ja yhdistys voi hakea MSL:ltä koulutustukea kerhoille ja retkiopastuksiin. Kerhoihin sisällytetään opetusainesta, jolloin ne täyttävät tuenhakukriteerit. Osa jäsenistöä näitä lappuja jo täyttelikin keväällä.
msl

Arja Henriksson kukitettiin hänen jättäessään jäsensihteerin tehtävät 10 vuoden jälkeen. Uusi jäsensihteeri on Hanna Hakala.

Arjan kukitus lauluesitys

Aune Palokangas säesti pianolla Raili Ainasojaa ja sisartaan Liisa Pekkalaa, jotka esittivät ukrainalaisperäisen Laulun Dnjeprille. Vuosikymmenet yhdessä laulaneet sisarukset esittivät yhdessä duettona vuoden 1982 Eurovision laulukilpailun voittajakappaleen "Ein bißchen Frieden" suomalaisen version Vain vähän rauhaa. Sanat ovat puhuttelevat. 
Vain hieman rauhaa ja ystävyyttä
Mä tänne toivoisin enkä syyttä
Vain hieman rauhaa nyt ihmisille
Jos luoja vois tänne toimittaa
Vain hieman rauhaa jos löytyis meiltä
Niin lapset säästyisi kyyneleiltä
Vain hieman rauhaa ja rakkautta
Mä toivon sulle ja itsellein.

Arto Koivu kertoi Vanhusneuvoston kuulumisia, ja Seija Sariola ulkomaanmatkoista.
Arto ja Seija

Pertti kyseli, onko uusia jäseniä paikalla, ja Erkki tuli esittäytymään. Erkistä kuoro ja karaokekerho saavat hyvän vahvistuksen joukkoonsa, tervetuloa!

Arpajaisten jälkeen kaalilaatikot tyhjenivät aulassa – viikonloppuna monen jäsenen kotona herkutellaankin varmasti kaaliherkuilla!

Tuulikki P

Katso Kuvagallerian kuvat

Anna Saarnisto lähetti vielä jälkikäteen lisää tietoa Vaihian tilasta, kaalinkäyttövinkkejä sekä hapankaalireseptin (ks. alapuolella). Kannatetaan paikallista viljelijäperhettä, ja ostetaan & nautitaan hyvää ja terveellistä lähiruokaa!

Vaihian tilalla Nurmijärvellä viljellään kaalia jo kolmannessa polvessa. Kaaleihin erikoistunut tila viljelee noin kymmentä eri kaalikasvia 14 hehtaarin alalla: Keräkaalia, parsakaalia, kukkakaalia sekä lehtikaalia. Lisäksi on pienempiä määriä muita kaaleja, kuten  ruusukaalia, kyssäkaalia,  värillisiä kukkakaaleja (violetti, keltainen ja romanesco), suippokaalia, punakaalia, savojinkaalia. Tämän kesän uutuutena on ollut esikuviensa pienemmät ja miedommat muunnokset varsiparsakaali ja varsikukkakaali, joita moni on tykännyt grillata.

Kaalien terveysvaikutukset ovat tiedossa ja lisäksi kaaleja löytyy monipuolisesti jokaisen makuun. Kaalien valmistaminen ei ole vaikeaa: usein riittää pelkkä nopea kiehautus suolatussa vedessä tai uunissa paahtaminen.  Monia kaaleja voi myös hyvin syödä raakana napostellen, kuten kuorittua kyssäkaalia ja kukkakaalia. Lehtikaaliakin kannattaa kokeilla esimerkiksi silppuna muhennoksiin, keittoihin, patoihin, uunivihannesten seassa. Lehtikaalia voi kuivata ja käyttää talvella vaikka aamupuuron päällä. Kohta alkaa valko-eli keräkaalin syyssesonki, jolloin monet tekevät kaalilaatikkoa ja kaalipataa. Syksy on myös oivaa aikaa tehdä hapankaalia, jota on hyvä syödä pitkin talvea c-vitamiinin ja suolistohyvinvoinnin vuoksi. Lisäksi hapankaali on toki maukasta ja sopii monen ruoan lisäkkeenä. Hapankaalia voi tehdä kotikeittiössä esimerkiksi  puhtaaseen 10 litran ämpäriin.

Hapankaaliresepti:

(10 l astiaan sopiva annos)
8 kg juuri korjattua, kiinteää keräkaalia
120 g merisuolaa
noin 1/2 kg porkkanaa

  • Kuori kaalin päällislehdet. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä, käytä vihannesleikkuria tai juustohöylää.
  • Nuiji kaalia puhtaalla survimella sangossa tai pienissä erissä muussa sopivassa astiassa, kunnes se mehustuu.
  • Pane kaalia, ohuita porkkanasiivuja, suolaa vuorotellen käymisastiaan. Paina ainekset mahdollisimman tiiviisti astiaan.
  • Peitä kaalisuikaleiden pinta kaalinlehdillä tai voipaperiarkilla ja pane päälle niin raskas paino, että liemi peittää kaalin. Peitä astia kannella tai muovikelmulla.
  • Kaali saa käydä aluksi 2 – 3 vrk 20 – 24°C lämmössä (esimerkiksi kylpyhuoneessa), minkä jälkeen astia siirretään
    15 – 18°C:seen pariksi viikoksi.
    Käymistä on hyvä seurata päivittäin. Muodostuva vaahto kuoritaan pois.
  • Ihanteellinen varastointilämpötila on +4°C. Jos viileää säilytyspaikkaa ei ole, kaalin voi pakastaa. Tärkeää on, että kaali on omassa liemessään, eli aina kun otat hapankaalia, paina jäljelle jäävä kaali liemeensä.

Vaihian tilan suoramyyntipiste Kaalikioski palvelee tällä kaudella ainakin syyskuun loppuun saakka joka päivä klo. 9- 19.00 osoitteessa Haimoontie 31. Lisäksi Vaihian tilan kaaleja löytyy K- supermarket Nurmijärven ja K- supermarket Lähteen ja K-market Röykän vihannesosastolta. 

Terveisin,
Pirkko, Seppo, Sami  ja Anna Vaihian tilalta 

Nurmijärvi

  • Etusivu
  • Tapahtumat
  • Toiminta
  • Ajankohtaista
  • Kuvagalleria
  • Yhteystiedot

Yhteystiedot

Puheenjohtaja  Antti Simanainen
Puhelin   040 836 9575
Sähköposti  antti.simanainen@gmail.com

elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048   

Tule vapaaehtoiseksi

Eläkeliiton vapaaehtoistoiminta tarjoaa monipuolista tukea arkeen ja hyvään elämään.

Tutustu

Eläkeliitto

  • Tilaa uutiskirje
  • Medialle
  • Tietosuojaseloste

Kalevankatu 61, 00180 Helsinki, p. (09) 7257 1100

Facebook Instagram Twitter