Kuuloasiaa kk-kerhossa 23.2.24
Vesisade saatteli helmikuun kuukausikerhoon menijöitä, mutta sisällä oli lämmintä ja Raijan emäntäryhmän valmistama kahvi/tee ja sämpylät maistuivat. Keski-Uudenmaan Kuulo ry:n puheenjohtaja Ari Haapanen kertoi ikääntymisen monille tuomasta ikäkuulosta - apua on saatavilla.
Soile Kukonlehto ja Pirjo West toimivat kerhon vetäjinä
- Raijan emäntäryhmä oli valmistanut maukkaan kahvipöydän
- Pastori Anna-Kaisa Poikkimäki toi seurakunnan tervehdyksen. Yhdistyksen oma kanttori Aune Palomäki säesti laulettua virttä.
- Ari Haapanen, Keski-Uudenmaan kuulo ry:n puheenjohtaja, piti tietoiskun ”Ikääntyminen ja kuulo”. Haapanen kertoi huonokuuloisuudesta ja apuvälineistä, kuulolaitteista, ja yhdistyksen vapaaehtoistoimijoiden ylläpitämästä kuulolähipalvelusta, joka toimii myös Nurmijärvellä Klaukkalassa, kirkonkylällä ja Rajamäellä. Ajat löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta https://www.keskiuudenmaankuulo.fi/kuulolahipalvelut/ ja kunnan Tapahtumat-sivustolta. https://tapahtumat.nurmijarvi.fi/fi-FI
Kuulolähipalvelusta saa apua ja neuvoja kuuloa ja kuulolaitteita koskevissa asioissa sekä kuulokojeiden pattereita edullisesti. Kannattaa liittyä jäseneksi, jolloin hinta on vielä edullisempi. Yhdistys järjestää myös retkiä ja tapahtumia, posti tuo kotiin yhdistyksen oman jäsenlehden ja Kuuloliiton Kuuloviestin, joka on luettavissa myös netissä. - Pentti Ruotsalainen, EL Nurmijärven varapuheenjohtaja, kertoi yhdistyksen ajankohtaisista asioista
- Margit Taponen kertoi kotimaan retkistä ja Sisko Vuorenmaa ulkomaan matkoista, lue lisää Tapahtumat-sivulta
- Arpajaiset olivat jälleen kerhon loppuhuipennus, ja ulos sateeseen lähdettiin iloisin mielin ja virkistyneinä.
Pirjo Westin muistiinpanot kuulotietoiskusta
Tietoisku; ”Ikääntyminen ja kuulo”, Ari Haapanen, puheenjohtaja, Keski-Uudenmaan kuulo ry
- Keski-Uudenmaan kuulo ry:n puheenjohtaja Ari Haapanen luennoi mukaansatempaavasti ikääntymisestä ja kuulosta. Luento käsitteli myös kaikkien ihmisten kuulo-ongelmia ja miten niiden kanssa tulee elää.
- Haapanen puhui ikäkuulosta, joka tulee lähes kaikille. Ikäkuulo ilmenee ensin niin, että korkeat äänet häipyvät, esimerkiksi heinäsirkat eivät siritä enää. Huonokuuloinen ihminen ei tule hiljaiseksi, mutta kuulee pään sisällä ns. tinnitusta, ja melussa on vaikea saada selvää puheesta.
- Puhelimessa kuuleminen ja sitä kautta vastaaminen vaikeutuu. Kaiuttimen käyttö auttaa.
- Myös tv-ohjelmien seuraaminen vaikeutuu, kun ei enää kuule kunnolla. Tähän voi apuna käyttää tekstitystä ohjelmissa puheen tukena, tutustu televisiosi asetuksiin. Ylen suomenkieliset ohjelmat tekstitetään, ja Areenassa niihin saa myös tekstit päälle. MTV:n ohjelmissa on jälkikäteen näkyvä tekstitys.
- Taustahäly esim. ravintolassa tms. paikassa vaikuttaa kuulemiseen.
- Mikä avuksi: Vastapuolen tulee puhua selkeästi, hyvä valaistus; näkyminen eli ei peitetä suuta puhuessa.
- Kaikissa julkisissa tiloissa pitäisi olla induktiosilmukka, jolloin kuulolaitteen käyttäjä kuulee puheen/musiikin paremmin. Lue lisää
- Huono kuulo rasittaa aivokapasiteettia ja väsyttää. Jos kuulon heikkous on enemmän kuin 30 desibeliä, on kuulolaitteesta hyötyä. Kuulolaitteen käyttö vähentää tutkitusti riskiä sairastua muistisairauteen.
Linkkejä
https://www.keskiuudenmaankuulo.fi/
https://www.keskiuudenmaankuulo.fi/kuulolahipalvelut/
https://www.kuuloliitto.fi/
https://www.kuuloliitto.fi/wp-content/uploads/2021/02/SUOMALAINEN-induktiosilmukkaopas201210-Nettiversio.pdf
https://www.keusote.fi/huolehdithan-kuulostasi/