Nurmijärvi
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Antti Simanainen
Puhelin 040 836 9575
Sähköposti antti.simanainen@gmail.com
elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048
Kesän 2023 kesäteatterimatka suuntautui Länsi-Uudenmaan Mustioon. Matkaan lähdimme Ventonimen bussilla, joka poimi matkalaiset Klaukkalasta, Nurmijärveltä, Rajamäestä ja vähän muualtakin matkan varrelta. Kun kaikki olivat bussissa, kertoi matkanjohtajamme Margit päivän kulusta ja luki meille mielenkiintoista historiatietoa Mustion Linnasta sekä sen rikkaasta Linderin suvusta.
Bussi pysähtyi vehmaan puistomaiseman reunaan, josta kävelimme jyhkeän puulinnan ohitse puistossa olevaan ravintola Linnankrouviin. Siellä meidät ohjattiin juhlapaviljonkiin, jossa oli valkoisin pöytäliinoin kauniisti katetut 10 hengen pyöreät pöydät. Tarjoilija kertoi päivän kolmen ruokalajin lounaan eksoottisen sisällön ja pian sitä tarjoilijat jo kantoivatkin pöytiin. Lounaan eksoottisuudesta huolimatta suurin osa meistä tunnisti vienon kalan maun pääruuasta ja jälkiruoan makeus sai suut messingille.
Ruokailun jälkeen siirryimme kaikessa rauhassa Mustion Linnan opastetulle kierrokselle. Saatuamme siniset muovisuojukset jalkoihimme, opas Jouko Kivirinta johdatti meidät linnan omistajan patruuna Linderin työhuoneeseen. Tästä alkoi linnan 240 vuotisen historian seikkaperäinen kertominen, joka jatkui muissa linnan 1. kerroksen huoneissa ja 2. kerroksen juhlasalissa, ruokasalissa ja muissa huoneissa.
Linnan menestyksekkäin aikakausi oli Hjalmar Linderin (s. 27.4.1862 Nurmijärvellä, k. 2.6.1921 Marseillessä Ranskassa) aikana, 1900 -luvun alussa. Hän omisti maata 64 000 hehtaaria, hänellä oli kartanoita Mustiosta Kytäjän kartanoon asti, ruukkeja ja sahoja, työntekijöitä hänellä oli 5 000. Työnantajana Linder oli edistyksellinen; hän otti käyttöön 8-tuntisen työpäivän sekä tarjosi työläisille ilmaiset lääkkeet ja maksoi palkkaa sairauslomien ajalta jo ennen kuin laki sitä vaati.
Hän huristeli kuljettajineen linnan ympäristössä Suomeen hankkimallaan ensimmäisellä autolla. Hänellä oli 1910 -luvulla jo useita autoja, mm. Rolls-Royce Silver Ghost. Hänen sanotaankin olleen aikanaan Suomen rikkain ihminen. Huoneiden seinillä on kuuluisien suomalaisten ja ulkolaisten taiteilijoiden maalauksia linnan omistajista, heidän puolisoistaan ja muista linnan historiassa vaikuttaneista henkilöistä. Linnaa on entisöity vuoden 1985 jälkeen Mangnus Linderin toimesta ei omaan käyttöön, vaan yleisön nähtäväksi.
Kuolemansa jälkeen Linderin väitetään palanneen kummittelemaan vanhaan kotikartanoonsa. Mustion linnassa uskotaan liikkuvan muitakin kummituksia. Kartanon ylimmässä kerroksessa kerrotaan asustavan Harmaan rouvan ja toisessa kerroksessa viihtyvät niin Valkoinen rouva kuin kuningas Kustaa III:n haamukin. Mainio oppaamme kertoi meille myös näistä kummituksista. Hauskin kummitustarina oli hänen omakokemansa kummitus, joka osoittautui sittemmin työvuorossa olleeksi siivoojaksi.
Sateen uhan saattelemana siirryimme linnan vieressä olevaan kesäteatteriin Kaunista Veeraa katselemaan. Näytöksen alussa katsomoon saapunut virkapukuinen poliisimies hiljensi olemuksellaan yleisön puheensorinan ja hän kertoi tulleensa seuraamaan näytöksen mahdollisesti rasistisia puheita. Myöhemmin hän kuitenkin joutui osallistumaan esitykseen puuttuvan näyttelijän santarmin roolissa. Veera olikin kaunis Emilia Vesalainen-Pellas ja muita laulajia Marco Lundberg, Riku Pelo, Roope Pelo, Olli Tuovinen, Anne Korpelainen ja Anu Hälvä, joka myös ohjasi näytelmän, musikanttina Samuli Jokinen. Veeran vauhdikasta ja eri käänteitä saanutta laivamatkaa Saimaalla prinsessa Armadalla seurattiin eri aikakausille sijoittuvilla erinomaisesti esitetyillä lauluilla. Väliajalla matkanjohtaja Margit tarjoili kahvia ja pullaa katetussa teltassa pienen sateen ropistessa kattoon.
Kotimatkalla koettiin pientä dramatiikkaa Lohjalla, kun autoon tuli sisälle paha palaneen haju. Kuljettaja Envar Bunjaku pysäytti auton ja kävi tutkimassa moottoritilan, alustan sekä renkaat, mutta mitään syytä hajuun ei löytynyt. Matka jatkuikin sen jälkeen suunnitellusti Klaukkalaan asti jättämällä välipysäkeillä retkeläisiä pois kyydistä.
Kiitos Margitille antoisasta kesäteatterimatkasta.
Mirja ja Antti
Kuvat ja editointi Margit.
Kuvat alla karusellissa.