Nurmijärvi
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Antti Simanainen
Puhelin 040 836 9575
Sähköposti antti.simanainen@gmail.com
elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048
Tiistai-aamuna 11.6. halkoi Korsisaaren bussi kesäistä maisemaa kohti Hyrsylän Mutkaa kyydissään joukko iloisesti rupattelevia retkeläisiä. Ratin takana istui tuttu ja turvallinen kuski Eino ”Eikka” Ojala, Vuoden nurmijärveläinen -äänestyksen voittaja parin vuoden takaa. Ohessa Margitin blogikirjoitus hienosta retkipäivästä.
RETKELLÄ HYRSYLÄN MUTKASSA, VILLA TOPULISSA JA KASVIHUONEILMIÖSSÄ 11.6.2019
Kun saavuimme Hyrsylän Mutkaan, ensimmäisenä meitä oli vastassa Miina Äkkijyrkän valtavan iso Woima-sonni ja vanha ruostunut Lada. Airan pojantytär Kitty Samulin sulhasensa kanssa toivottivat meidät tervetulleiksi ja ohjasivat pihapiirin nähtävyyksiin.
Aira Samulin rakennutti 1980 -luvulla Nummi-Pusulan Hyrsylän kylään Hyrsylän Mutkan, rajakarjalaistyylisen hirsilinnan synnyinseutunsa muistoksi. Itse hän asuu Helsingissä. Hyrsylän Mutkaan Aira on rakennuttanut myös vanhuudenkotinsa – sinne hän saattaa vielä muuttaakin.
Pihapolun varrella on vanha höyryveturi ja resiina Viipurista. Veturi tuo Airalle mieleen Viipurin ja rautatietäiset, olihan Airan äiti Viipurin aseman keskuksenhoitajana. Haapamäen museosta oli soitettu Airalle ja tarjottu veturia halvalla, romuraudan hinnalla, markan kilo. Mutta kalliiksihan se tuli, koska veturi painaa 3500 kiloa ja kuljetus tuli yhtä kalliiksi.
Pihalla on sodassa käytetty tykki sekä graniittinen sotilashahmo patsas sodassa kaatuneen Airan isän Viktor Suvion ja kaikkien muiden sodassa kaatuneiden muistoksi.
1700 -luvun aitoissa on talonpoikaisantiikkia ja ”vanhat käsityöt” -näyttely. Wanhassa Langin talossa (1860) on esillä Lotta- ja Marskimuseot sekä koululuokka ja valtava määrä koulujen opetustauluja. Suu loksahtaa auki, kun eteen avautuu valtava määrä antiikkinalleja ja erilaisia miehisiä leluja kuten junia ja autoja. Lisäksi talossa on Miina Äkkijyrkän näyttely (vaihtuva näyttely).
Airan vanhuudenkoti on rakennettu turvalliseksi ja esteettömäksi, jossa voi asua mahdollisimman kauan.
Karjalaisessa hirsilinnassa on upea nukke- ja lelumuseo, Disney -kokoelma, Barbie – näyttely sekä hienoja astiastoja ja esineistöä.
Astumme sisään hongasta käsityönä tehdyn hirsilinnan isoon saliin, jossa elävä legenda Aira Samulin (synt. 1927) ottaa meidät ystävällisesti ja reippaana vastaan. Siemailemme tuoretta Juhla Mokkaa punaisin ruusuin koristelluista kahvikupposista ja syömme vastaleivottua kanelipullaa.
Aira Samulin aloittaa kerrontansa syntymäpaikkakunnastaan Suojärven kuntaan kuuluvasta rajaseutukylästä Hyrsylästä, joka sijaitsi Venäjän puolelle työntyvällä alueella nk. Hyrsylän mutkassa. Talvisodan aikana sen asukkaita ei evakuoitu Suomeen. Vaikka aikaa on jo kulunut, Airan puheesta aistii, että muisto on yhä kipeä. Jatkosodan syttyessä Airan ollessa 12-vuotias perhe pääsi lähtemään evakkoon. Mukaan ei paljoa saanut ottaa, Aira huomasi ottaa mukaansa valokuva-albumit. Hyrsylän mutkassa ei ollut kameroita, eikä filmejä, mutta Viipurissa asuneet sukulaiset olivat tulleet usein vierailulle laatikkokameran kanssa.
Kerronta soljuu elävästi ja kuulemme Airan lapsuuden ajan maisemista ja tapahtumista, sotilas-isästä, sairastuneesta äidistä, muusta perheestä, elämästä Viipurissa ja edelleen Helsingissä; Airan omasta perheestä, lapsista, yksinhuoltajuudesta, lapsen sairaudesta, tanssista, muodista ja urasta, avioliitoista, pitkästä elämästä… Kuuntelijaa ihan hengästyttää!
Tarinoinnin päätteeksi Aira myi nimikirjoituksellaan varustettuja kirjojaan ja postikorttejaan ja luontoistuotteita.
Saimme jokainen lähtiessämme mukaamme lahjakassin, jossa oli mm. kahvia ja suklaata sekä kanervankukka-humalauutevalmistetta unentuloa helpottamaan.
Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille, siellä halutaan säilyttää talvi- ja jatkosodan ajan sekä Karjalan menettämisen ilmapiiri. Tarinat siirtyvät seuraaville sukupolville. Uskon, että tämä vierailu ei jättänyt ketään kylmäksi ja Airan tarinat muhivat mielissämme vielä pitkään.
Villa Topuli
Ensimmäiset maininnat Topulista ulottuvat 1400 – luvulle. Topuli on Kruusilan alueen kantatila, joka toimi maatilana 1960 – luvulle saakka. Kuulimme tilanpitäjien kovasta kohtalosta, tilalta oli sodassa kuollut isäntä ja kolme poikaa sekä vävy. 2000 - luvun alkuun saakka Topuli oli Helsingin kaupungin omistuksessa toimien leirikeskuksena. Nykyään Villa Topuli on yksityisomistuksessa ja toimii juhla- ja kokoustilana.
Nälkäisiä retkeilijöitä odotti noutopöytä, josta saimme syödä kylliksemme herkullista lounasta.
Kasvihuoneilmiö
Kotimatkalla pysähdyimme vielä ilmiömäisessä elämystavaratalossa. Tavaratalossa, joka on täynnä hallittua kaaosta ja hillittyä hulluutta. Monet meistä tulivat bussiin ainakin kesäkukkakassien ja mansikoiden kanssa.
Kiva reissu oli tämäkin, erityisen kiva mukavan ja iloisen retkiporukan ansiosta. Lisäksi meitä helli kaunis, aurinkoinen ja lämmin kesäsää!
** Margit