Nurmijärvi
Yhteystiedot
Puheenjohtaja Antti Simanainen
Puhelin 040 836 9575
Sähköposti antti.simanainen@gmail.com
elnurmijarvi@gmail.com
Tilinumero: FI82 5300 1720 1776 86
Rek.nro 121.048
Sähköasiantuntija Timo Ylinen, Sähköinfo Oy
Kuukausikerho 29.11.2019 ”Kodin sähköturvallisuus”
Näillä sanoilla Timo Ylinen Sähköinfosta aloitti esityksensä. Tilaisuudessa runsaat kysymykset osoittivat, että tietoa meille kuluttajille kaivataan ja tarvitaan.
Meitä ikäihmisiä on varoiteltu sähköiskuista ja -laitteista vuosikymmeniä lapsesta saakka. Nyt saimme turvallisuuteen liittyviin asioihin myös vankat perustelut kuukausikerhossa marraskuun lopulla Nurmijärvellä:
Kunnossapito on olennainen osa sähköturvallisuutta
Mitä tavallisen kuluttajan pitäisi tietää sähkölaitteiden kunnossapidosta? Suuri osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu
”Pöly, lika ja kosteus ovat sähkölaitteiden vihollisia. Esimerkiksi jääkaapin taustan imurointi pitäisi tehdä noin puolen vuoden välein ja liesituulettimen rasva puhdistettava riittävän usein käytön mukaan”, Timo Ylinen korostaa. ”Mekaanisesti rikkoutuneet sulakkeet ja seinäpistorasioiden suojalevyt tulisi vaihtaa uusiin mahdollisimman pian.”
Sähköasennusten määräaikaistarkastukset eivät koske asuntoja, mutta asuntojen haltijavelvoitetta se koskee, sillä asunnon haltijalla on velvollisuus tarkkailla sähkölaitteiden kuntoa. Epäilyttävissä tapauksissa on kutsuttava alan ammattilainen paikalle tarkastamaan tilanne. Esimerkiksi saunan kiukaan kellokytkin voi jäädä päälle, vaikka saunoja on mielestään sammuttanut kiukaan. Siksi olisi aina tarkastettava kellokytkimen oikea asento.
”Asuntoyhtöissä yhtiö omistaa kaikki kiinteät sähkölaitteistot, sen vuoksi sähköalan ammattilainen on syytä kutsua paikalle tekemään niihin liittyvät korjaustyöt ja pyytää samalla todistuksena asennusohjeet ja piirustukset siitä, mitä on tehty ja luovuttaa se isännöitsijälle (ja ottaa itselle kopio) varsinkin laajahkoissa (remontti)asennuksissa. Siksi ammattilainen on syytä kutsua paikalle esim. Löydä sähkömies - sivustolta. Tapaturmia ja tulipaloja aiheutuu myös virheellisesti tehdyistä asennuksista.
Jotain saa tehdä itsekin
Varsinaisia sähköasennustöitä sekä sähköasennusten ja –laitteiden korjaus- ja huoltotöitä saavat lain mukaan tehdä pääsääntöisesti vain sähköalan ammattilaiset. Mutta jos tietää osaavansa, joitain töitä saa tehdä itsekin.
Jokaiselle sähkönkäyttäjälle sallittuja käyttötoimenpiteitä ovat, jos on varma osaamisestaan:
Harrastustoimintana tehtävä sähkölaitteiden rakentelu esim. elektroniikan rakennussarjasta ja tällaisen laitteen korjaaminen
Jouluvaloista
Voinko laittaa jouluvalot ulos? Nyrkkisääntö on, että sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Ulkokäyttöön tarkoitetut valot sopivat useimmiten myös sisäkäyttöön.
Helpoimmin valojen oikea käyttötarkoitus selviää valojen myyntipakkauksesta. Jos pakkaus on kadonnut, valojen käyttötarkoitus selviää sen IP-luokituksesta. Se on merkitty tavallisesti jouluvalojen johtoon kiinnitettyyn tarraan sekä muuntajaan.
Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen luokka on IP44. Sisälle tarkoitettujen valojen luokka on IP20. Jos merkintä puuttuu, valot on tarkoitettu sisäkäyttöön.
Valojen muuntajien päälle ei saa laittaa mitään. Myös oudosti vilkkuvat valot on vaihdettava. Kynttelikköihin kannattaa jo ostettaessa hankkia samanlainen varalamppu.
Jos jouluvalot ovat kunnossa, niitä voi yleensä pitää päällä vaikka vuorokauden ympäri. Jos muuntaja tuntuu lämpimältä, yleensä ei ole syytä huolestua. On normaalia, että muuntaja kuumenee jopa 70-asteiseksi. Katso kuitenkin, että ilma pääsee kiertämään muuntajan ympärillä, jotta se ei rikkoudu liiallisesta lämpenemisestä.
Jos jouluvalot ovat rikki, ota pistoke pois seinästä ja hankkiudu valoista eroon.
Voinko korjata jouluvalot kotikonstein? Anna ammattilaisen korjata rikkinäiset valot tai vie rikkinäinen valosarja SER-keräyspisteeseen ja hanki tilalle uudet valot. Rikkoutuneita jouluvaloja ei kannata korjata itse.
Hyödyllistä muistaa
Pikkulapsia varten kannattaa hankkia sähkörasioihin lapsisuojat. Pistotulppia irrotettaessa tulpasta vetämällä (ei johdosta). Sähköpattereiden päälle ei saa laittaa vaatteita kuivumaan kuten ei kiukaankaan yläpuolelle narulle.
Jatkojohdoista: valaisimien johtoja ei saa laittaa kulkureiteille eikä kynnyksen yli huoneesta toiseen. Myöskään useita jatkojohtoja ei kannata laittaa peräkkäin. Maadoitettuja ja maadoittamattomia jatkojohtoja ei saa kytkeä keskenään. Kelalla olevat jatkojohdot on purettava auki kelasta.
Jatkojohdon rakennetta ei saa muuttaa esim. viilaamalla tai vaihtamalla 0-luokan tulpan tilalle suojamaadoitettu. Jos näin tehdään, on mahdollista kytkeä suojamaadoittamaton jatkojohto suojamaadoitettuun pistorasiaan. Tällöin jatkojohtoon liitetty sähkölaitteen metallirunko tai -kuori saattaa vikatilanteessa tulla jännitteiseksi ja aiheuttaa välittömän hengenvaaran.
Palovaroitin on hyvä henkivakuutus asennettuna vaikka jokaiseen huoneeseen!
Kun teetät sähköasennuksia sähköalan ammattilaisella
Teksti ja kuvat galleriassa: Sisko