Syyskokoukseensa kokoontunut Eläkeliiton liittovaltuusto esittää kannanotossaan huolensa ikääntyneiden heikentyneestä luottamuksesta yhteiskuntaan.
Liittovaltuusto huomauttaa, että Ikääntyneiden kokemus osallisuudesta päätöksentekoon on heikentynyt viime vuosina. Yli 60-vuotiaat eivät koe olevansa yhtä hyvin edustettuna poliittisessa päätöksenteossa kuin nuoremmat väestöryhmät, tiedetään Eläkeliiton vuoden 2024 60+ -barometrin perusteella. Barometrin tulosten mukaan vain 33 % yli 60-vuotiaista kokee, että ikääntyneet ovat hyvin edustettuna kunnallispolitiikassa. Valtakunnallisen politiikan kohdalla näin kokee vieläkin harvempi, 26 %. Kaikkein huonoiten edustettuina kokevat olevansa yli 80-vuotiaat naiset.
Samaan aikaan yli 60-vuotiaiden kokema ikäsyrjintä yhteiskunnan eri aloilla on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana. Noin 80 % yli 60-vuotiaista kokee, että yhteiskunnassa on ikään perustuvaa syrjintää.
Ikääntyneiden osattomuuden kokemusta on osaltaan heikentänyt myös sosiaali- ja terveyspalveluiden rapautuminen, joka on erityisesti kohdistunut ikääntyneisiin kansalaisiin. Ympärivuorokautista hoivaa on leikattu samaan aikaan kun sitä tarvitsevien määrä on kasvanut. Vanhusten hoidossa ja hoivassa on resursoinnin puute. Ikääntyneet eivät saa tarvitsemiansa palveluja eikä hoitoa.
Liittovaltuusto vaatiikin kannanotossaan pikaisia toimia ikääntyneiden oikeuksien ja osallisuuden vahvistamiseksi, jotta heidän luottamuksensa yhteiskuntaan voidaan palauttaa. Päätösten ja lakiesitysten valmistelussa on huomioitava ikävaikutusten arviointi. Suomeen on myös pikaisesti laadittava valtakunnallinen ohjelma ikääntyneiden hoidon ja hoivan parantamiseksi.
Liittovaltuusto muistuttaa, että osallisuus on vahvasti yhteydessä hyvinvointiin: matalan osallisuuden kokemuksen on todettu liittyvän muun muassa psyykkiseen toimintakykyyn ja yksinäisyyteen. Ikääntyvässä Suomessa eläkkeellä olevien oma ääni on saatava nykyistä paremmin mukaan päätöksentekoon. Alueellisten ja kunnallisten vanhusneuvostojen asemaa tulee vahvistaa antamalla näille puhe- ja läsnäolo-oikeus hyvinvointialueen ja kunnan toimielimiin. Mahdollisuus vaikuttaa riippuu myös ikääntyneiden omasta aktiivisuudesta liittovaltuusto kannustaa eläkkeellä olevia sekä asettumaan itse ehdolle että äänestämään vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleissa.
Lisätiedot:
Raimo Ikonen
puheenjohtaja, Eläkeliitto ry
Anssi Kemppi
toiminnanjohtaja, Eläkeliitto ry