Thumbnail

KEVAlta ohjeita tammikuun eläkkeen etukäteen saaneille

Julkaistu 17.12.2020

Viimeksi päivitetty 23.12.2020

Päivitetty 18.12.: Keva on ripeästi korjannut virheensä

Keva ja Verohallinto ovat löytäneet tavan, jolla Kevan virheellisesti maksama 400 000 kunta-alan eläkeläisen maksusuoritus voidaan korjata. Eläkkeensaajille ei aiheudu ylimääräisiä veroseuraamuksia vuosien 2020 ja 2021 verotukseen eikä Kelan etuuksiin. https://www.keva.fi/uutiset-ja-artikkelit/

Kevaon inhimillisen virheen vuoksi maksanut kunta-alalta eläkettä saavien tammikuun eläkkeet liian varhain. Tammikuun eläkkeet on maksettu tileille jo 17.12.2020.Kunta-alan eläkkeiden olisi pitänyt olla eläkeläisten tileillä vasta maanantaina 4.1.2021.

Tilanne koskee noin400 000 Kevan kunta-alan eläkkeensaajaa. Kunta-alalta eläkettä saavat eivät virheen vuoksi saa lainkaan eläkettätammikuun puolella2021.Seuraavan kerran eläke maksetaan heille vasta keskiviikkona 3.2.2021.

Tilanteesta riippuen virheellä voi olla vaikutusta ihmisille esimerkiksi Kelan etuuksiin ja verotukseen. KEVA on julkaissut verkkosivuillaan menettelyohjeita niille, joiden kohdalle tilanne on tullut.

On tapahtunut pahanlaatuinen vahinko, jolla voi olla monia seurauksia. Eläkettä saavat ihmiset ovat itse täysin syyttömiä siitä mahdollisesti seuraaviin vaikeuksiin.

On tärkeää, että virhe korjataan siten, ettei kenenkään yksittäisen eläkeläisen toimeentulo kärsi. Yhtä lailla on varmistuttava myös siitä, ettei virheen kohteiksi joutuneille eläkeläisille synny byrokratialoukkuja, etuuksien maksun viiveitä tai mahdollisia takaisinperinnästä aiheutuvia kohtuuttomuuksia.

Irene Vuorisalo

Thumbnail
Vanhusasiamies
irene.vuorisalo@elakeliitto.fi