Thumbnail

Tietokonepeleistä innostuneet seniorit kohtaavat ennakkoluuloja

”Käskisivät lääkäritkin pelata” – seniorit pohtivat pelaamista pelipäivässä

Eläkeliiton ja Sellon kirjaston pelipaneelissa keskusteltiin maanantaina 5.11. senioreiden tietokonepeliharrastuksesta ja seurattiin Grey Gunners -e-urheilujoukkueen harjoittelua. Pelit eivät ole vain nuorten ja nuorten aikuisten hupia vaan panelistien mielestä ne kuuluvat kaikille ja tuovat iloa elämään ikään katsomatta. Pelipaneeli osallistujat olivat kaikki yli 60-vuotiaita erilaisia pelejä pelaavia, Candy Crushista, Counter Strikeen ja simulaatiopeleihin.

Senioripelaajat toivat esiin erityisesti ikätovereidensa ennakkoluuloisen suhtautumisen pelaamiseen. Keskustelijat toivoivatkin suvaitsevaisuutta ja avointa suhtautumista pelaamiseen erityisesti muilta seniori-ikäisiltä. Moni oli kokenut ”hymähtelyä” tai negatiivistakin kommentointia kerrottuaan tietokonepeliharrastuksestaan.

- Kyllähän sitä on aika moni tullut kysymään, että onko sulla lääkitys kohdallaan, kertoo Grey Gunners-joukkueen kapteeni Ulla ”General Ulla” Ström.
Huolestumisen ja vähättelyn tilalle panelistit toivoivat pelaamisen hyvien puolien esiin nostamista. Kaikki keskustelijat olivat kokeneet pelaamisen vaikutukset pelkästään positiivisina omassa arjessaan. 

- Minä suosittelen pelaamista ehdottomasti ikäihmisille. Pelaaminen on parantanut ainakin omaa keskittymiskykyäni ja ongelmanratkaisutaitojani. Sudokujen ratkominenkin sujuu paljon paremmin nyt kun olen pelannut Candy Crushia. Käskisivät lääkäritkin pelata, toteaa panelisti Anelma Kantola. 

- Pelaaminen antaa myös onnistumisen kokemuksia. Kun yrittää ja epäonnistuu vaikka satoja kertoja pelissä ja sitten pääsee vihdoin läpi, onnistumisen tunne on huikea, lisää Kari Lahti.

- Minulle pelaaminen on rentouttava kokemus, pelaan usein illalla rauhoittuakseni päivän tapahtumista. Se ottaa ajatukset pois negatiivisista asioista ja auttaa rentoutumaan, Riitta Heikkilä kertoo. 

Panelisteja pöydän ääressä
Pelipaneelin keskustelijat, vasemmalta Ulf Stahl, Kari Lahti, Riitta Heikkilä ja Anelma Kantola. Paneelin vetäjänä toimi Outi Laiti. 

Pelaamisen riskeistä tai vaaroista panelistit eivät olleet huolissaan. Kukaan aktiivisesti pelaavista keskustelijoista ei ollut kokenut pelejä liian koukuttavina tai muilta asioilta aikaa vievinä. 

- Mielestäni pelaaminen ei ole ongelma, jos ehtii tehdä muita asioita ja pelin malttaa laittaa sivuun odottamaan, Anelma Kantola toteaa. 
- Toki sitten, jos elämään ei mahdu muuta ja pelaaminen on ainoa mielenkiinnon kohde, silloin voi ehkä ajatella, että pelaaminen täyttää liikaa aikaa elämästä. Luen mielelläni tieteiskirjallisuutta ja voin uppoutua kirjoihin tunneiksi, eikä siitä ole kukaan huolissaan, Kari Lahti tähdentää. 

Pelaaminen on seniorien näkökulmasta myös siinä mielessä tasavertainen ympäristö, että yli 60-vuotias voi hyvin olla innostunut samasta pelistä kuin 16-vuotias ja löytää sitä kautta yhteistä puhuttavaa. 

Tilaisuudessa pohdittiin myös senioripelaamista käsitteenä. Tapahtumaan osallistunut Suomen pelialan kattojärjestö Neogames ry:n johtaja Koopee Hiltunen pohti, että senioripelaaminen ei varsinaisesti eroa pelaamisesta ylipäätään, eivätkä seniorit ole sen kummempi kohderyhmä kuin muutkaan pelaajat. Ikä ei ole pelaamisessa keskiössä. Grey Gunners-joukkueen valmentaja Otto Takala oli samaa mieltä ja jatkoi, että senioripelaajien sijaan tulisi puhua pelaajista ylipäätään.
 

Tallenne pelipaneelista ja Grey Gunners -joukkueen harjoituksista