Ikäihmiset – kaikkea muuta kuin harmaata massaa
Käsitys ikääntymisestä, vanhuudesta ja vanhuksista on yhteydessä historialliseen hetkeen, aikaan ja paikkaan, kulttuuriin ja uskontoon sekä yksityisen ihmisen elämän kulkuun. Me olemme kaikki erilaisia, meitä yhdistävistä tekijöistä huolimatta, miksi ihmiset vanhetessaan sitten yhtäkkiä muuttuisivat kasvottomaksi yhdenmukaiseksi ryhmäksi, jonka sisällä olevilla henkilöillä on kaikilla samanlaiset tarpeet ja joiden yksilöllisyyttä ei enää oteta huomioon?
Oletus on kummallinen, sillä itse asiassa ikäihmisten ja vanhenemisen kohdalla tilanne on juuri päinvastainen: mitä enemmän ikää ja kilometrejä kertyy, sitä suuremmat ovat ihmisten väliset yksilölliset erot. Biologinen ikä ei ole sama kuin kronologinen ikä, joka kertoo ihmisestä vain syntymävuoden, kokemuksellisesta iästä puhumattakaan. Kaikki on kiinni näkökulmasta, asenteesta ja usein myös terveydentilasta. Silti iän perusteella muodostetaan helposti stereotyyppisiä käsityksiä siitä millaisia olemme ja mihin pystymme.
Hyödylliset vai hyödyttömät stereotypiat?
Lokeroimisella ja yleistämisellä on merkityksensä ihmisen pyrkiessä jäsentämään ja ymmärtämään ympärillä olevaa maailmaa. Olisi kuitenkin hyvä muistaa ettei ole sääntöä ilman poikkeusta ja että yleistyksellä tarkoitetaan ainoastaan jonkin tietyn ominaisuuden tai käyttäytymismallin olevan tavallisempi yhden ryhmän keskuudessa kuin toisen. Kaikki espanjalaiset eivät osaa tanssia flamencoa eivätkä kaikki suomalaiset ole saunomisen ystäviä. Kaikki vanhukset eivät ole raihnaisia eivätkä kaikki ikäihmiset myöskään aktiivisia senioreita.
Stereotypioiden kohteena ovat yhtälailla niin nuoret kuin vanhuksetkin. Kumpikin ryhmä kohtaa myös tutkimusten mukaan ikärasismia. Sukupolvien välinen yhteistyö ja –ymmärrys ovat keskeisessä roolissa tulevaisuutta ajatellen. Omien asenteiden tarkastelusta on hyvä aloittaa. Mitä jos ottaisimme jokaisen kohtaamamme ihmisen vastaan ilman ennakkoluuloja ja stereotypioita? Jos olettamisen sijaan kysyisimme mitä juuri Sinulle kuuluu, kuka olet, mikä on sinulle tärkeää ja mitä elämältäsi toivot?
Varaudu vanhuuteen
Vaikka jokainen meistä vanhenee omalla tavallaan ja tahdissaan, on asioita joista huolehtimalla voimme tukea hyvää ikääntymistä, lisätä terveiden ja toimintakykyisten vuosien määrää mittariimme.
Seitsemän seikkaa hyvän ikääntymisen taustalla
- Huolehdi fyysisestä kunnostasi; terve sielu, terveessä ruumiissa. Liiku, ulkoile - tarvitsemme tasapainoa ja lihasvoimaa - syö monipuolisesti, käytä päihteitä kohtuudella ja lepää tarpeeksi.
- Jumppaa aivojasi: harrasta musiikkia, käy konserteissa ja tanssimassa, nauti taiteesta, lue kirjoja, tee käsitöitä, opettele rohkeasti uusia taitoja. Kaikki nämä asiat ylläpitävät tutkimusten mukaan älyllisiä taitojamme.
- Vaali ihmissuhteitasi: vietä aikaa perheesi ja läheistesi kanssa, pidä yhteyttä ystäviisi, etsi käsiisi kauan kadoksissa olleet sukulaiset, lähde mukaan yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaan. Voidaksemme hyvin tarvitsemme muita ihmisiä, älä jää yksin neljän seinän sisään!
- Huolehdi mielenterveydestäsi: harrasta itsellesi mieluisia asioita, ole yhteydessä luontoon, hanki lemmikkieläin, ole armollinen itsellesi, ilmaise kaikenlaiset tunteesi pelotta, keskity voimavaroihin ja elämän hyviin, pieniin asioihin, siivoa luurangot kaapeistasi ja tee sovinto niin itsesi, läheistesi kuin maailmankaikkeudenkin kanssa. Hyvä mielen tasapaino kompensoi myös fyysisiä vaivoja.
- Kunnosta mahdollisuuksien mukaan kotisi esteettömäksi ja turvalliseksi hyvissä ajoin. Apuvälineet ja teknologia ovat tässä isona apuna. Kiinnitä huomiota myös elinympäristöösi, esimerkiksi palvelujen sijainti ja kulkuyhteydet voivat estää tai mahdollistaa omatoimista asumistasi.
- Järjestä paperiasiat kuntoon. Tee testamentti ja hoitotahto hyvissä ajoin, mieti myös edunvalvontavaltuutusta siltä varalta ettet itse pysty huolehtimaan virallisista asioistasi.
- Viimeinen, muttei vähäisin: Matkusta tuttuihin ja tuntemattomiin kohteisiin, rakastu itseesi, elämään ja muihin ihmisiin, hassuttele häpeilemättä ja naura makeasti, ole utelias ja innostu uusista asioista, katso kaveria silmiin ja halaa paljon! Älä anna kenenkään määritellä sinua tai ikääntymistäsi. Ole rohkeasti oma itsesi ja nauti jokaisesta päivästä. Muista, että vanheneminen on etuoikeus, jota ei kaikille suoda.
52 vanhusten viikkoa
Minä haluan vanhentua yhteiskunnassa, jossa minuuteni ei katoa ryppyjeni joukkoon, jossa yksilöllisyyttäni kunnioitetaan, mielipidettäni kuunnellaan ja arvostetaan, osaamistani ja kokemustani ymmärretään hyödyntää ja pieniä toiveitani toteutetaan silloinkin, kun en enää itse omatoimisesti pysty niitä toteuttamaan. Peräänkuulutan ikääntymisen moninaisuutta ja jokaisen oikeutta omannäköiseen vanhuuteen. Näitä asioita ja oikeuksia yritämme myös Eläkeliitossa parhaan kykymme mukaan edistää ja puolustaa, jakaa tietoa ja tarjota mahdollisuuksia mielekkääseen toimintaan kukin tavallamme ja tehtävässämme. Sitä työtä teemme, yhdessä teidän kanssanne, ihan vuoden jokaisena viikkona.