Thumbnail

Digipelit, tietokonepelit, mobiilipelit...

Digitaalinen peli on peli, jota pelataan digitaalisella laitteella, kuten tietokone, pelikonsoli tai matkapuhelin. Digipelaamisen ymmärretään joskus tarkoittavan vain raha- tai uhkapelaamista, koska tätäkin voi nykyään harrastaa internetissä. Suuri osa ihmisistä ostaa kuitenkin digipelinsä kaupoista kertaostona ihan samalla tavalla omaan viihdekäyttöön, kuin perinteiset lauta-, kortti- ja seurapelitkin.

Tietokonepeli tai ”PC-peli” on videopeli, jota pelataan tietokoneella. Tietokonepelejä pelataan tyypillisesti näppäimistön ja hiiren avulla. Elektroninen urheilu on usein viihdekäytöstäkin tuttujen videopelien pelaamista kilpailullisesti ja jopa ammattimaisesti. E-urheilussa pelaaminen tapahtuu yleensä juuri tietokoneilla. E-urheilu näkyy jo televisiossakin silloin tällöin.

Konsolipeli on videopeli, jota pelataan pelikonsolilla. Pelikonsoli on laite, joka on valmistettu videopelien pelaamista varten. Yleensä laitteen tuottamaa kuvaa katsellaan televisiosta ja toimintoja ohjataan peliohjaimella. Käsikonsoli on käsissä pidettävä pelikonsoli, jossa näyttö ja ohjaimet ovat samassa laitteessa. Laite on suunniteltu kuljeteltavaksi ja toimii akulla tai paristoilla.

Mobiilipeli on digitaalinen peli, jota pelataan matkapuhelimella, älypuhelimella tai tablet-laitteella. Nykyään mobiilipelit ladataan sovelluskaupasta, kuten Google Play tai App Store. Mobiilipelit voivat käyttää GPS-paikannusta tai lisättyä todellisuutta laitteen kameran avulla, kuten ”Pokémon Go” -pelissä. Pelit voivat myös käyttää Wi-Fi-verkkoa tai muita älypuhelimen ominaisuuksia.

Digitaalisten pelien kirjo on tätä nykyä todella moninainen ja pelityyppejä onkin hahmoteltu monin eri tavoin. Esimerkiksi: ajopelit, ammuntapelit, hyötypelit, interaktiivinen fiktio, klassiset pelit, lentopelit, oppimispelit, partypelit, pulmapelit, roolipelit, seikkailupelit, simulaatiopelit, sokkelopelit, strategiapelit, tappelupelit, toiminta-seikkailupelit, tykkipelit ja urheilupelit. Pelejä on kehitetty jo niin paljon, että niistä voisi kuvitella löytyvän jotain jokaisen makuun.   

Teksti: Sanna Tuominen

Sanna Tuominen

Thumbnail
Projektisuunnittelija, Netikäs
sanna.tuominen@elakeliitto.fi